23 / 04 / 2024

Bathonea Antik Kenti kazı çalışmalarında son durum!

 Bathonea Antik Kenti kazı çalışmalarında son durum!

Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, Bathonea Antik Kenti'ndeki önemli bulguları açıkladı: Roma İmparatoru Konstantin'in devleti buradan yönettiği anlaşıldı. Ayrıca, bölgede ilk kez 11 bin yıl önceye ait kalıntılara rastlandı



UZUN yıllar sonra, İstanbul'da bir ilçe belediyesine kadın başkan seçildi. Handan Toprak Benli, 29 Mart seçimlerinde Avcılar'ın belediye başkanı oldu. İlçeye kadın eli değer değmez de peş peşe kültür-sanat projeleri hayata geçirildi. Hep depremle özdeşleşen Avcılar, şimdilerde İstanbul'un tarihini değiştirecek Bathonea Antik Kenti'nin kazıları, sosyal etkinlikleri, kültürel dönüşümüyle konuşulur oldu. Peki kadın başkan, Avcılar'a ne kazandırdı? Önümüzdeki 5 yıl ilçeyi neler bekliyor? Deprem için ne yapıldı? Kentsel dönüşüm başlayacak mı? İşte bütün bu soruları, İstanbul'un, hatta Marmara Bölgesi'nin tek kadın belediye başkanı olan Handan Toprak Benli'ye sordum... 


Röportaja geçmeden, şu küçük notları da paylaşmak isterim: Kadın rüzgârı, belediye binasına adım atar atmaz hissediliyor. Başkana ulaşmak için öyle koruma ordusunu filan aşmanız gerekmiyor. Mahalle muhtarı da üniversite öğrencisi de makama kabul ediliyor. Başkan, kapıda bekleyen herkesle konuşuyor, tokalaşıyor, notlar alıyor, dert dinliyor. Bir de asansör kullanmıyor, yüksek topuklu ayakkabılarıyla 6 kat inip çıkıyor... 


¦ Bathonea Antik Kenti'yle başlayalım. Avcılar'da bir arkeolojik kazı yapılıyor. Ve bunu çok az kişi biliyor. Avcılar Belediyesi'nin de desteğiyle başlayan Bathonea'da durum ne? İlk bulguları bizimle paylaşır mısınız? 

Bathonea, Avcılar'da, Küçükçekmece Gölü'nün kenarında bulunan bir antik kent. Aslında burada kazılar 4 yıl önce Kocaeli Üniversitesi tarafından başlatıldı. 

Ardından Polonya'dan çeşitli üniversitelerden arkeologlar geldi. 

En son geçen haziran ayında, bizim de çabalarımızla Kültür Bakanlığı resmi kazıyı başlattı. Kazılar henüz çok yeni fakat önemli bulgular var. 

Daha önceden, 8 bin yıl öncesine ait kalıntılar bulunmuştu. Şimdi ise 11 bin yıl öncesine inildi. Bu, İstanbul tarihini değiştirecek bir kazı. Bathonea Antik Kenti'nin kazıları 150 yıl sürecek. 

İlaç şişelerinden yola çıkılarak önemli bulgular elde ediliyor. Roma'ya ve Roma öncesine ait de bilgiler alıyoruz. Şunu anlıyoruz ki, burası Roma İmparatoru Konstantin'in devleti yönettiği yer. Konstantin her yaptığı tuğlaya damgasını vurmuş. 

Liman kentinin ve limanın bordür taşları bile yerinden oynamamış. Su sarnıçları da bulundu 


¦ Peki Bathonea, İstanbul turizmine nasıl katkı sağlayacak? 

Kazı alanı turizme açılacak mı? 

Pek kimse bilmese de İstanbul'da artık bir ören kent var ve burası sahiplenilmeli. Şu anda kazı alanına turist kabul edilmiyor. Ancak projelerimiz hayata geçerse Bathonea, bir turistin İstanbul'da kalma süresini en az bir gün artıracak. Turizme açılması, göl üzerinden olabilir. Bunu projelendiriyoruz. 


¦ Gelelim depreme... 17 Ağustos'tan sonra Avcılar deyince ilk akla gelen deprem oluyor. Olası bir deprem için hazırlığınız ne? 

Avcılar E-5 ve E-6 üzerinde, havaalanına 10 dakika mesafede, göl kenarında, deniz kenarında, tarihi ve doğal SİT alanlarına sahip bu kadar güzel bir alanda konuşlanmış ilçemiz. Ve sanki deprem Avcıların güçlü olmayan ve zayıf yanı gibi duruyor. Hiç de öyle değil. 17 Ağustos'ta İstanbul'da 1000 kişi öldü, bunun 370'i Avcılar'daydı. Peki geri kalan nerede? Kimse sahiplenmiyor. 

İstanbul'un kendisi birinci derecede deprem bölgesi. İstanbul'un deprem riski ne kadarsa Avcılar'mki de o kadar. Avcılar'ı dönüştürürken İstanbul'un 1. derecede deprem bölgesi olmasının bilinciyle hareket edeceğiz, heyelanlı alanlarını buna göre kentleştireceğiz. Avcılar, depremi sahiplendi ki çözümünü kenarındaki gösterdi...  İstanbul'un deprem riski ne kadarsa Avcılar'ın da o kadar. Depreme sahip çıkmayanlar üzülsün. Avcılar deprem algısından zarar gördü ama şimdi kârlı çıkacak. 


¦ Hangi bölgeler dönüşecek? 

İlçenin her yeri dönüşecek. Göreve gelir gelmez 2000 yılından önce yapılmış tüm binalar için tebligat gönderdim. 'Risk analizlerinizi yaptırın' diye... Risk tespitinden sonra da yenilenme için girişimlerde bulunulacak. Tek tek binaların yenilenmesi şart. 

Ama planları bile yapılmamış mahallelerimiz var. Yeşilkent, Tahtakale gibi... öncelikle buraların planları yapılacak. 


¦ Sizin döneminizden önce bir dönüşüm projesi hazırlanmıştı aslında... 

Hazırlanmıştı ama itirazlar olmuş. 

1/5000'lik planı da yok Avcılar'ın. Bunun yapılması için İBB'yle görüşüyoruz. 

Projeler bizim tarafımızda hazır. 1/5000'lik planı İBB yapmalı. Ama biz onların görevine de ortak olup sahiplenmek istiyoruz ki zaman kazanalım. Siz 1/5000'i yapın, biz de 1/1000'i yapalım dedim. 


¦ Kaç mahalleden bahsediyoruz dönüşüm için? 

Planı olmayan iki mahalle var. 

Tahtakale ve Yeşilkent. Tahtakale, rezerv alan ilan edilmiş Çevre Bakanlığı tarafından. Bu alan çerçevesinde planı olacak. 10 mahalleyi kapsayacak bir dönüşüm projemiz var. 


¦ Risk analizleri yapıldı mı? 

İl 10 mahalleyi kapsayacak Kentleşirken de onları o kentin sahibi yapmak istiyoruz. Kazançlı çıkan onlar olacak. Onlar da bize güvendiği için yapılaşmayı durdurduk. Yerinde dönüşüm olacak. 


¦ Büyük ölçekli dönüşüm projelerinden mi bahsediyoruz? Ada bazında mı olacak? 

Öyle tek tek yapılacak gibi değil. 

Büyük, ada bazında çözümler olacak. Avcılar'da 26 bin binadan bahsediyoruz. Kimseyi zorla dönüştürmeyeceğiz. İnsanların önüne seçenek sunacağız. Kimseye git buradan senin evin yıkılacak demeyeceğiz. Dönüştürenler şunu görecek, çok güzel konutlara sahip olacaklar, evlerinin değeri 5 kat artacak. Hem sağlam, hem konforlu, hem de çağdaş ve yüksek değerli konutlar. Onları görenler de kendiliğinden dönüştürecek. İnsanların önüne seçenek, plan koyacağız. Birileri gelip de oradaki insanları sürüncemede bırakamaz. Kimse mağdur olmayacak. 


¦ Bir tarih öngörünüz var mı? 

Kentsel dönüşümün 5 bileşeni vardır. 

Bu 5 bileşenin 5'i anlaşmadan dönüşüm olmaz. En büyük bileşen halk, ikinci belediye, üçüncü İBB. dördüncü Çevre Bakanlığı, beşinci ya  TOKİ  ya da inşaatı yapacak firmalar. Bunların anlaşması önemli. En çok önemsediğimiz bileşen halk. Şimdiden tek tek dönüşümler başladı. Nisan ayında, plan proje müdürlüğünü ve kentsel tasarım şefliğini kurduk. Planlar çıktıktan sonra projeler hızla başlayacak. 


¦ Riskli bina stoku nedir? 

Risk analizinde 270 civarındaki binada tehlike görüldü. Acilen dönüşmesi gereken 270 civarı bina vardı, onlar da dönüşüyor. Avcılar'ın depremle ilgili öncelikle geniş meydanlara, toplanma alanlarına ihtiyacı var. Merkezdeki terminalin olduğu alanın bir an önce toplanma alanına dönüştürülmesi için çabamız oldu. Terminali taşımak istiyoruz. 

Çevremizdeki parklar da toplanma alanı yapılacak. Ben hekim olmakla birlikte iş güvenliği danışmanlığı da yaptım, risk analizleri yaptım. 

Her şeyimizi iyi ve kötü gün olarak ayırmak gerekiyor. İyi günde festival alanı olacak, 


¦ Avcılar bir deniz ilçesi ve denizyolu kullanılamıyor. 

Bu konuda bir adımınız var mı? 

Kadir Topbaş'la tanışmaya gittiğimde götürdüğüm üç dosyadan biri deniz otobüsüydü. Deniz otobüsü vardı ama kaldırıldı. Kâr zarar hesabıyla çalıştıklarını, talep olmadığı için kaldırıldığını söylüyorlar. 20 dakika saati değişse sorun olmayacak. 

Vatandaşın işten çıktığı saate denk gelmediği için deniz otobüsü boş. Bu talebin üzerindeyiz. Deniz ve göl üzerinde de ulaşım yapılabilir. 

Hemen ekonomiyi planladım Envanter çıkarıldı mı? . . . . , , Planlı ve ruhsatlı mahalleler için b'r.kentsel depremde de toplanma alanı donuşum projesi başlatacağız envanter hemen çıkarılabilir ama bizim ruhsatsız mahallelerimiz var. Yeşilkent'imiz var. Biz yönetime geldiğimizden beri kaçak yapılaşmayı durdurduk. 

Zorla yapmadık. İnsanlar bize katıldı. Şöyle ki, kaçak yapıya harcayacakları para. boşa gidecek para. 

Biz burayı kentleştirmek istiyoruz.. Burada 10 bin kişi toplanabilir. 


¦ Kadın başkanların farklı bir rüzgârı, vizyonu oluyor mu? 

Sadece İstanbul'un değil, Marmara Bölgesi'nin de tek kadın başkanıyım. Kadınlar çok sağlamcıdırlar. Sonuç odaklıdırlar. 

Kadınların mutlaka yerel yönetimde bulunması gerekli. Bir kere ekonomiyi çok iyi planlarlar. 

Ben gelir gelmez giderler kısıldı, gelirler arttı. Ödemeleri planladım. 

Hedefleri tutturduk. Kadınlar güven oluşturuyor. Avrupa gezilemizde de gördük kadın olmam güven yarattı. 

"Her projede yanınızda olacağız" diyorlar. Kadın siyasetçi güven demektir. 


¦ Belediyede çalışan kadın ağırlığı nedir ve artıracak mısınız? 

Kadın ve genç ağırlıklı çalışıyorum. Müdürlüklerin yüzde 60-70'i kadınlardan oluşuyor. 

İki başkan yardımcısı kadın. 

Değiştirdiğimiz herkesin yerine kadın ve genç geliyor. 


¦ Avcılar'a kadın eli değdi, peki ne değişti? 

Kadınlar önce, sosyal projelerini yaparlar. Sevgi, acıma ve merhamet duyguları ön plandadır. 

İlk aylarda yaptığımız şey, yaşam güvenliği, kentleşme, onun dışındaki her şey sosyal projeler. Gençler, kadınlar, yaşlılar ve engelliler, dezavantajlı gruplar için projeler yaptık. Kadını özgürleştirmek ekonomik, sosyal hayata katmak, şiddeti önlemek için kadın danışma evleri, kadın sığına evi yapılıyor. Tabii bu kadın sığınma evi gizli bir yerde, kimse bilmiyor. 

Yaşlılar için projemiz hazır, konuk evimiz yapılıyor. Engelli çocukları olan yaşlıları beraber alacağız. 

Evde bakım hizmetlerini başlattık. 

Konservatuvar kurduk. 28 bin genç Başkan Benli, Avcılar'ın dezavantajlı bölgelerini ve sosyal dönüşümü anlattı. 

sanat kursu alıyor. İstanbul'un ilk belediye konservatuvarını kurduk. 

Göreve gelir gelmez ilk olarak orkestra müdürlüğü kurdum. İlk icraat bu mu dediler? Evet, ilk icraat bu. Çünkü bu yoksulluğu da yenme projesidir. Gençlerin bağımlılıktan ve suçtan uzak kalması için sanatla ve sporla meşgul olması gerekir. 


Habertürk


Geri Dön