19 / 04 / 2024

Bedelli askerlik düzenlemesi TBMM’den geçti! İşte kabul edilen düzenlemenin detayları…

Bedelli askerlik düzenlemesi TBMM’den geçti! İşte kabul edilen düzenlemenin detayları…

Yaklaşık 550 bin civarındaki yoklama kaçağına ve bakayaya bedelli askerlik olanağı tanıyan bedelli askerlik düzenlemesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. İşte düzenlemenin detayları...



Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 23 Haziran’da TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda kabul edilmişti. TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri başlayan ve bedelli askerlik düzenlemesini de içeren kanun teklifi kabul edilerek yasalaştı.

550 bin civarındaki bakayaya ve yoklama kaçağına bedelli askerlik olanağı tanıyan "Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Yeni kanuna göre Genelkurmay Başkanının yaş haddi, Cumhurbaşkanı tarafından birer yıllık süreyle 72 yaşına kadar uzatılabilecek.

Bedelli askerlik düzenlemesi TBMM’den geçti! İşte kabul edilen düzenlemenin detayları…

Kanunla bakaya, yoklama kaçağı veya saklı olup bedelli askerlik hizmetinden yararlanamayan yükümlülerin bu hizmetten faydalanabilmelerine olanak sağlanacak.

Buna göre, hakkında "askerliğe elverişlidir" kararı verilmiş olanlar bedelli askerlikten yararlanabilecek. Ödenecek bedel, ödemenin yapıldığı gün geçerli olan memur aylık kat sayısı dikkate alınarak hesaplanacak. Seçim sonrasında bedelli askerlikten yararlanma hakkı elde edip vazgeçenlere ise yeni bir hak verilmeyecek.

Bedelli askerlik hizmetinden, müracaat tarihine kadar bakaya, yoklama kaçağı ve saklı olanlar, bedelli askerliğe müracaat edip de seçim öncesi vazgeçenler, fiili askerlik hizmetine başlayanlar ve müracaat tarihinden itibaren iki ay içinde ödemelerini yapmayanlar yararlanamayacak.

İşte yeni kanunun detayları…


Geri Dön