25 / 04 / 2024

Belediye Gelirleri Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

Belediye Gelirleri Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

Teklif ile, iki ve daha fazla yol kenarında bulunan gayrimenkullerin yol harcamalarına katılım payı hesabında yalnızca asıl cepheyi teşkil eden giderlerin dikkate alınması ve yol harcamalarına katılma payı tutarının hesaplanma şeklinin yeniden düzenlenmesi amaçlanmaktadır.



Belediye Gelirleri Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile iki ve daha fazla yol kenarında bulunan gayrimenkullerin yol harcamalarına katılım payı hesabında yalnızca asıl cepheyi teşkil eden giderler dikkate alınacak ve  yol harcamalarına katılma payı tutarı hesaplanacak.

Belediye Gelirleri Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu.  Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi ile iki ve daha fazla yol kenarında bulunan gayrimenkullerin yol harcamalarına katılım payı hesabında yalnızca asıl cepheyi teşkil eden giderlerin dikkate alınması ve yol harcamalarına katılma payı tutarının hesaplanma şeklinin yeniden düzenlenmesi amaçlanıyor. 

GENEL GEREKÇE 

26/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 86'ncı maddesiyle halen yürürlükteki uygulamayla Belediyelerce veya belediyelere bağlı müesseselerce Yeni yol açılması; Mevcut yolların yüzde 40 nispetinde veya daha fazla genişletilmesi; Kaldırımsız ve bakımsız bulunan yolların, kaldırım veya parke kaldırım haline getirilmesi veya asfalt yapılması, kaldırım veya şose halindeki yolların da parke, beton veya asfalta çevrilmesi; Mevcut kaldırım veya parkelerin sökülüp yeniden düzenlenmesi işlerinde inşa, tamir ve genişletilmeye tabi tutulan yolların iki tarafında bulunan veya başka bir yola çıkışı olmaması dolayısıyla bu yoldan yararlanan gayrimenkullerin sahiplerinden Yol Harcamalarına katılma Payı alınmaktadır. 

Uygulamada, iki ve daha fazla yol kenarında bulunan gayrimenkuller için asıl cepheyi teşkil eden yoldan düşen pay tam, diğer yollara ait pay ise yarım olarak hesaplanmakta ve bu durum fazla ödeme olarak algılandığından hem yoğun tepkilere: yol açmakta, hem de katılma payının tahsilini neredeyse imkânsız kılmaktadır. 
Ayrıca, yürürlükteki düzenleme katılma payı ile ilgili dönem tahakkukunun birkaç yıl gecikme ile yapılmasına olanak sağladığından malikleri değişen gayrimenkuller açısından alınmayan hizmetin bedelini gecikme faizi ile ödemek yükümlülüğü taşıdığı için sık sık ihtilaflar yaşanmakta, katılma payı tahsili neredeyse imkânsızlaşmaktadır. 

Sahibi bulundukları gayrimenkul için tahakkuk ettirilen katılmayı payının, sahibi olmadığı dönemi de kapsadığına tanık olan maliklerin tepkileri neredeyse isyan noktasına taşınmaktadır. Oysa, kentlerde yaşayan insanların ortak hizmetlere katılması istenen, aranan ve olması gereken bir şeydir. Bu edimin yerine getirilmesinin yanlış ve adaletsiz uygulamalarla zorlaştırılmasının önüne geçilmek gerekmektedir. 

Gayrimenkul sahiplerinin katılma paylarının tahakkukunda tepkilerine neden olan, katılma payını ödemede isteksizliğe iten uygulamanın bir yanını, aynı büyüklükteki nitelikleri de aynı olan gayrimenkullerin beyan edilen vergi farklılıkları nedeniyle birbirinden farklı katılma payı ödemeye zorlanmaları teşkil etmektedir. Birim metrekare üzerinden tahakkuk edecek katılma payı, uygulamadaki haksızlık ve eşitsizlikleri gidereceği gibi, katılma payının tahsilinde önemli kolaylıklar sağlayacaktır.  Kanun teklifiyle mevcut düzenlemenin uygulanmasından doğan rahatsızlıkların giderilmesi ve tahsil kolaylığı sağlanması amaçlanmıştır. 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1- 26/5/1981 gün ve 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanununun yol harcamalarına katılma payını da kapsayan 86. Maddenin uygulanmasında gayrimenkul sahiplerinin katılma paylarının tespitinde ve sorumlu tutuldukları dönemin malik olmadıkları yılları da kapsamasi itibariyle şikayetçi oldukları eşitsizliklerin ve mağduriyetlerin giderilmesi ve katılımın özendirilmesi amaçlanmıştır. 

MADDE 2- Yol harcamalarına katılma payının hesaplanmasında büyüklükleri ve konumları itibariyle aynı özellikleri içeren gayrimenkullerin aynı değerde katılma payına tabi kilinmasıyla adaletsiz ve eşitsiz işleyişten doğan şikâyet ve mağduriyetlerin giderilmesi ve katılımın özendirilmesi amaçlanmıştır. 

MADDE 3- Harcamalara katılma paylarının birkaç yıl gecikmeyle tahakkuk ettirilmesinin maliki değişen gayrimenkuller açısından doğurduğu haksız taleplerin giderilmesi ve katılımın özendirilmesi amaçlanmıştır. 

MADDE 4- Yürürlük maddesidir. 

MADDE 5- Yürütme maddesidir. 

BELEDİYE GELİRLERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 86 nci maddesinin son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir. 
“İki ve daha fazla yol kenarında bulunan gayrimenkuller için payın hesabında yalnızca asıl cepheyi teşkil eden yola ait giderler nazara alınır." 
"Gayrimenkul sahipleri yol harcamalarına katılım paylarından gayrimenkulün sahibi bulundukları dönemle sınırlı olarak sorumludur." 

MADDE 2- 2464 sayılı Kanunun 90 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 

“MADDE 90- Yol Harcamalarına katılma Payı, bu hizmetin yapıldığı yollardan faydalanan gayrimenkul sahipleri arasında, 89 uncu maddeye göre hesaplanan katılma payları toplamının ilgili gayrimenkullerin metrekareleri toplamına bölünmesi suretiyle bulunacak birim metrekare tutarın gayrimenkulün büyüklüğü ile çarpılması sonucunda bulunacak tutarda dağıtılması suretiyle; Su Tesisleri İle Kanalizasyon Harcamalarına katılma Payları ise hizmetten faydalanma şekillerine göre ilgili gayrimenkul sahipleri arasında ve 89 uncu maddeye göre hesaplanan katılma payları toplamının ilgili gayrimenkullerin vergi değerleri toplamına oranlanarak dağıtılması suretiyle hesaplanıp tahakkuk : ettirilir. Şu kadar ki, ibadet yerleri hakkında harcamalara katılma payı tahakkuku yapılmaz." 

MADDE 3- 2464 sayılı Kanunun 91 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 
"Harcamalara katılma paylarının tahakkuku, işler hangi ihale usulü ile yapılmış olursa olsun, hizmetin tamamlanarak halkın istifadesine sunulmasından sonra en geç bir yıl içinde yapılır." 

MADDE 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 5- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 


Geri Dön