26 / 04 / 2024

Berlin'de konut devlerinin kiralık dairelerinin kamulaştırılması talep edildi!

Berlin'de konut devlerinin kiralık dairelerinin kamulaştırılması talep edildi!

Almanya'da dün gerçekleştirilen seçimlerde İlk kadın başkanını seçen Berlin, konut devlerinin kiralık dairelerinin kamulaştırılmasını talep etti.



Almanya'da dün gerçekleştirilen seçimlerde Sosyal Demokrat Partili Giffey'i ilk kadın belediye başkanı olarak seçen Berlinliler, seçimden sonra önüne çok zorlu bir görev de koydu. Sputniknews'te yer alan habere göre, astronomik kira ücretlerini protesto edenlerin gerçekleştirdiği bağlayıcılığı olmayan referandumda konut devlerinin ellerindeki kiralık konutların kamulaştırılmasına yüzde 56 evet oyu çıktı.

Seçimlerin gerçekleştirildiği Almanya'nın en büyük konut kiralama şirketi olan Vonovia'nın daha küçük rakibi Deutsche Wohnen'ı satın almak amacıyla gereken yüzde 50 eşiğine ulaştığını ve 80 milyar Euro'nun üzerinde değeri bulunan toplam 550 bin dairelik konut devi yaratmakta olduğunu açıklaması kapsamında gerçekleştirilen referandum, 3 binden çok kiralık konuta sahip emlak-konut şirketlerini hedef alıyor. Açıklanan resmi rakamlara göre, nüfusun yüzde 84'lük kısmının kiracı olduğu Almanya Berlin'de konut devlerinin mülklerinin kamulaştırılmasına yüzde 56 evet, yüzde 39 hayır oyu verildi.

Berlin de konut devlerinin kiralık dairelerinin kamulaştırılması talep edildi!

Daha önce Sosyal Demokrat Parti (SPD), Sol Parti ve Yeşiller'den meydana gelen eyalet hükümeti, uzun süredir süren protestolara kulak vererek, kiralara üst sınır getirilmesi ve 5 sene zam yapılmaması ile ilgili karara almış, fakat karar Anayasa Mahkemesi tarafından yasadışı ilan edildi.

'Yapılan referandumu görmezden gelmek siyasi skandal olur'

Geleneksel olarak sol eğilimli Almanya Berlin'deki halkın öfkesiyle başlatılan seçim kampanyası kiracı hakları ve konut fiyatlarının indirilmesine odaklanırken, referandumu gerçekleştirenler çıkan sonuç karşısında zafer ilan etti.

Berlin yerel yönetiminin yaklaşık olan 240 bin dairenin kontrolünü ele geçirmesini talep eden organizasyon, şehir senatosuna büyük emlak gruplarının kamulaştırılması ve sosyalleştirilmesi için yasa hazırlamaya davet etti.
Organizasyon sözcüsü Kalle Kunkel konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada "Referandumu görmezden gelmek siyasi bir skandal olur. Konut gruplarının sosyalleştirilmesi uygulanana kadar vazgeçmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

Berlin de konut devlerinin kiralık dairelerinin kamulaştırılması talep edildi!

Berlin yönetimine konut satın almanın maliyeti ne kdar?

Vonovia CEO'su Rolf Buch konuyla ilgili olarak, "Kamulaştırmalar, Berlin konut piyasasındaki çok katmanlı zorlukları çözmez" yanıtını verirken 'tüm taraflara daha yapıcı çözümler amacıyla daha fazla işbirliği için çağrı yaptı. Eylül ayının başında, Vonovia ile Deutsche Wohnen, birleşmelerine siyasi destek sağlamak için Berlin yönetimine yaklaşık olarak 15 bin daireyi 2.46 milyar Euro'ya satma planını duyurmuştu.

Açıklanan resmi seçim sonuçlarına göre Berlin'in ilk kadın belediye başkanı olacak SPD'li Franziska Giffey, zaferin mutluluğunu yaşayamadan büyük bir kiralık konut sorunuyla karşı karşıya geldi.

Giffey, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Hala kamulaştırmaların tek bir yeni daire bile oluşturmaya veya düşük maliyetli konutlara dair büyük sorunu çözmeye yardımcı olmadığı görüşündeyim" diye konuştu.

Berlin eyalet hükümetine halkın kamulaştırma talepleriyle ilgili olarak bir yasa tasarısı hazırlaması ve bunun hukuki gözden geçirilmesini yaptırması için çağrı yapan Giffey "Böyle bir tasarı ardından hukuki kontrolden geçirilmeli, çünkü anayasal değilse gerçekleştiremeyiz" şeklinde konuştu.

Berlin'deki konut kamulaştırma referandumunda oylar çalındı iddiası!


Geri Dön