25 / 04 / 2024

Beykoz Çayırı millet bahçesi oluyor!

Beykoz Çayırı millet bahçesi oluyor!

Beykoz Ortaçeşme Mahallesi sınırlarında yer alan yaklaşık 96 bin metrekare büyüklüğündeki alana sahip tarihi Beykoz Çayırı'nın ‘Millet Bahçesi’ şeklinde düzenlenmesi amacıyla hazırlanan imar planı değişikliği teklifi, İBB Meclisi gündemine getirildi. Teklif AKP ve MHP grubunun oyları ile onaylandı. 



Beykoz Ortaçeşme Mahallesi sınırlarında yer alan yaklaşık 96 bin metrekare büyüklüğündeki alana sahip tarihi Beykoz Çayırı'nın ‘Millet Bahçesi’ şeklinde düzenlenmesi amacıyla hazırlanan imar planı değişikliği teklifi, İBB Meclisi gündemine getirildi. 

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre; Beykoz Belediyesi tarafından hazırlanan plan değişikliği teklifiyle Beykoz Çayırı planlarda ‘Millet Bahçesi’ şeklinde yer aldı. Çayıra; millet kıraathanesi, çay bahçesi, sanat atölyeleri, okçuluk ve tenis gibi spor alanları, büfe, cami, mescit, idari tesis, otobüs-teleferik hattı istasyonu, emsale dahil olmayacak şekilde zeminaltı otopark inşa edilebilecek.

Beykoz Çayırı millet bahçesi oluyor!

Yapılarda yükseklik 4.50 metreden 6.50 metreye, inşaat hakkı 0.02'den 0.05'e, inşaat alanı da bin 929 metrekareden, 4 bin 800 metrekareye yükseltildi. Teklif, mecliste CHP ve İYİ Parti tarafından reddedilirken, AKP ve MHP grubunun oyları ile onaylandı. 

Oylama esnasında ‘yapılaşma’ tartışmalar yaşandı. CHP'li İBB Meclis Üyesi Cemal Sataloğlu, şöyle konuştu: 

– Değişiklik ile yapı yoğunluğu yüzde 2'den yüzde 5'e, yükseklik ise  4.50 metreden 6.50 metreye çıkarılıyor. Bu yapılaşmaya neden olacaktır. Toplamda 96 bin metrekarelik alan üzerine konumlanmış, zamanında üzerinde güreş sporuna dair festivallerinde düzenlendiği, ulu çınarların yükseldiği çayır, Boğaz'ın yüzyıllardan beri en şöhretli mesire alanı. Çayırın içerisinde yer alan mekanlar ağaçlarla çevrili, yollarla birbirine bağlanır. Bu başka bir mesire de rastlayamayacağımız nadide bir güzellik sunar. Ağaçların boylarına bakılarak, bu yolların en az 150 yıl öncesinden yapılmış olduğu sonucuna rahatlıkla varılabilir.

Beykoz Çayırı millet bahçesi oluyor!

AKP: İÇİNDE ‘MİLLET’ GEÇTİĞİ İÇİN KARŞISINIZ

AKP'li Meclis Üyesi Sadullah Kabahasanoğlu çayırın tarihi dokusunun korunacağına, yapılaşma olmayacağına, etrafında ve yürüyüş yollarında düzenleme yapılacağına dikkat çekerek CHP'lilerin bu karara içinde ‘millet’ ifadesi olması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın projesi olması sebebiyle karşı çıktığını dile getirdi. İmar Komisyonu tarafından da “plan notunda sıralanan yapıların, genel olarak bütün Millet Bahçesi planlarına konulduğu” açıklamasında bulunuldu. 

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı da karara tepki göstererek Salda Gölü'nün Millet Bahçesi yapılmasının ardından ortaya çıkan çevre sorunlarına işaret etti. Balyalı “Bazı yerler olduğu gibi kalsın, dönüştürülmesin. Var olan yeşil alanların, parkların adını Millet Bahçesi olarak değiştirmek yerine ihtiyaç olan başka yerleri Millet Bahçesi yapalım. Beykoz Çayırı'na plan notlarına göre idari tesis, zemin altı otopark yapılabilecek. Bunları yapıp doğal yapısını nasıl koruyacaksınız?” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 79 ilde 369 millet bahçesi yapıyoruz!


Geri Dön