20 / 04 / 2024

Beyoğlu Fetihtepe Mahallesi'nde kentsel dönüşüm krizi: Uzlaşma olmadan yıkımlar başladı!

Beyoğlu Fetihtepe Mahallesi'nde kentsel dönüşüm krizi: Uzlaşma olmadan yıkımlar başladı!

Beyoğlu’ndaki Fetihtepe'de senelerdir gündemden düşmeyen kentsel dönüşüm kapsamında, hak sahipleriyle uzlaşmalar yapılmadan evlerin yıkılmaya başlatıldığı ileri sürüldü.



Beyoğlu’ndaki Fetihtepe'de senelerdir gündemden düşmeyen kentsel dönüşüm kapsamında, hak sahipleriyle uzlaşmalar yapılmadan evlerin yıkılmaya başlatıldığı ileri sürüldü. CHP İstanbul milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Yüksel Mansur Kılınç ve Gökan Zeybek, konutlarında yıkımların başladığı vatandaşlarla görüştü.  

İstanbul Beyoğlu'nda yer alan Fetihtepe mahallesi kapsamında start verilen kentsel dönüşüm çerçevesinde yıkım süreci başlatıldı. CHP milletvekilleri, yasa çerçevesinde, üçte iki çoğunluğun sağlanmasının gerekli olduğuna, fakat bu çoğunluğun olmadığına dikkat çekerekyıkım ekibinde çalışan kişilere “hukuksuz uygulama yaptıkları”na ilişkin uyarı yaptı. 

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; yıkım ve çevre güvenliği kapsamında ruhsat alınmamışken binaların yıkımının yapılmasının yasaya uygun olmadığına vurgu yapan Yüksel Mansur Kılınç, Beyoğlu Belediyesi'nce yollanan yıkım ekibinin sorumlusu olarak belirtilen kişinin yetki belgesini sordu. Fakat yetkili olduğuna dikkat çeken kişi yetki belgesini göstermezken, bu esnada milletvekillerinin ve bu çalışanın arasında bir tartışma oldu. 

Beyoğlu Fetihtepe Mahallesi nde kentsel dönüşüm krizi: Uzlaşma olmadan yıkımlar başladı!

"HUKUKSUZ İŞLEM YAPMAKTAN YARGILANMAK ZORUNDA KALIRSINIZ"

Kılınç, “Şu anda burada bir proje başlamadığı için hukuken yıkım da olamaz. Elinizde yetki belgesi olmadan yaptığınız uygulama hukuk dışıdır. Hukuksuz işlem yapmaktan yargılanmak zorunda kalırsınız” ifadelerini kullandı ve yıkım ekibinden sorumlu olduğuna vurgu yapan bu çalışana uyarılarda bulundu. 

Konutları yıkılmaya başlanan kişiler de onlara nasıl bir ev verileceğinin belirsiz olduğuna, ayrıca 20 senelik borç ödemesiyle karşı karşıya kalacaklarına dikkat çekerek mülklerinin gaspedildiğinin altını çizdi. 

Milletvekilleriyle konuya ilişkin görüşen bir kişi, “Bir daire veriyorlar ve 280 bin lira da borçlandırıyorlar bizi. Resmen bizi yerimizden kovuyorlar. Bizim o parayı ne ödeyecek gücümüz var ne de 1 artı 1 daireye sığacak bir durumumuz var” diye konuştu.

Konuyla ilgili konuşan mahalle esnafı ise “Benim beş katlı binama 68 metrekare veriyorlar. Memur maaş zammına endeksli borçlandırıyorlar. Geçen sene memur zammı yüzde beşti. Bu yıl yüzde 65 oldu. Bin 600 lira daha bindi üzerimize” ifadelerini kullandı. 

Beyoğlu Fetihtepe Mahallesi nde kentsel dönüşüm krizi: Uzlaşma olmadan yıkımlar başladı!

“BİNALARIN KAPILARINI, PENCERELERİNİ SÖKEREK ZORLA BOŞALTIYORLAR”

Fetihtepe Mahallesi 3550 Ada Hak Sahipleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şenel Kartal'dan da konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalar geldi. Kartal, 40 dava için yürütmeyi durdurma kararının alındığına, 100 civarında davanınsa sürdüğüne vurgu yaparak, “Kentsel dönüşüm alanında 937 konut 150 dükkan var. Üçte iki çoğunluk sağlanmış değil. İçinde oturanların yarısının uzlaşmadığı binaların kapılarını, pencerelerini söktüler. Esnafın ruhsatlarını iptal ederek zorla boşaltıyorlar. Nüfus müdürlüğünün bile haberi olmadan bu mahalledeki adreslere şerh koydular ki dışarıdan mahalleye yerleşimler olmasın. Buranın daha imar planı bile yok. Yazık günah bu insanlara. Burada insanlar yoksul, emekli; zaten geçinemiyorlar. 20 yıl nasıl borç ödeyecek” açıklamasında bulundu. 

Yıkımların yapıldığı bölgede bazı açıklamalar yapan Yüksel Mahsur Kılınç, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı’nın kendi soru önergesi için sunduğu cevapta henüz uzlaşmanın olmadığını belirttiğini dile getirerek, “Fetihtepe’de kentsel dönüşüm ve ikna çalışması adı altında insanlar tehdit ediliyor” şeklinde konuştu. Kılınç, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na çağrıda bulunarak şu ifadeleri kullandı: 

“Kiracılara bir an önce çıkın. ‘Eğer verdiğimiz süre içinde çıkmazsanız size kira yardımı yapmayacağız’ diyorlar. Henüz bir uzlaşma sağlanmadan ve yasal koşullar yerine getirilmeden yıkıma geliyorlar. Yasal koşulları yerine getirmedikleri halde bazı daireleri boşaltarak ve oralarla ilgili yıkım uygulamaları yaparak binada oturan komşularımızı resmen tehdit ediyorlar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı, Fetihtepe’de, içinde tehdit, şantaj olan yanlış uygulamalardan bir an önce vazgeçmeye davet ediyorum.”

Beyoğlu Fetihtepe Mahallesi nde kentsel dönüşüm krizi: Uzlaşma olmadan yıkımlar başladı!

“BAŞLADIĞIMIZ NOKTADAN DAHA KÖTÜ BİR NOKTADAYIZ”

Gökan Zeybek de konuyla ilgili olarak “Beceriksiz, basiretsiz, öngörüsüz uygulama yüzünden, başladığımız noktadan daha kötü bir noktadayız. Biz, kentsel dönüşüm değil, yerinde, insanların mağdur edilmediği mülkiyet çözümlerini hep savunduk” şeklinde konuşurken, Sezgin Tanrıkulu da “Seçimlere uzun bir zaman kalmadı. İnşallah sizlerin katkısıyla bu iktidarı göndereceğiz. Sizlerin rızasıyla kültürünüze, sosyal çevrenize uygun bir yapılaşmayı hep birlikte inşa edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Beyoğlu Fetihtepe Mahallesi'ndeki kentsel tasarım projesi TBMM'de!


Geri Dön