25 / 04 / 2024

Bill Gates Trakya'da arazi almadı mı?

Bill Gates Trakya'da arazi almadı mı?

Geçtiğimiz günlerde "Microsoft’un sahibi, dünyanın sayılı zenginlerinden Bill Gates ile ilgili dikkat çeken iddialar ortaya atıldı. Bill Gates'in Kırklareli’de geniş araziler satın aldığı ileri sürüldü. Peki Bill Gates Trakya'da arazi almadı mı? İşte yeni gelişmeler...



Geçtiğimiz günlerde "Microsoft’un sahibi, dünyanın sayılı zenginlerinden Bill Gates ile ilgili dikkat çeken iddialar ortaya atıldı. Cumhuriyet'te yer alan habere göre; Bill Gates'in Kırklareli’de geniş araziler satın aldığı ileri sürüldü. Gates'in bu bölgeden arazi satın alması, bölgenin iklim değişikliğine karşı bağışık olması ile ilişkilendirildi.  

Sosyal medya paylaşımları artınca, Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı Demirtaş da Trakya’da sekiz on yıldır arazilerin toplandığını ve bunların Bill Gates’e aktarılabileceğini dile getiren bir açıklama bulundu. İklim krizine karşı korunaklılık tezini Demirtaş da onayladı. 

İddianın kaynağını araştıran doğrulama platformu Teyitorg, Keşan Postası isimli yerel gazetede İzzet Mede’ye ait 17 Nisan tarihinde yayınlanan bir köşe yazısına erişti.

Teyit Org'un konuyla ilgili analizinin bir kısmı şu şekilde: 

"Mede Gates’e işaret ederek Kırklareli değil Tekirdağ’da, 56 bin değil 22 bin dönümlük bir satıştan söz ediyor. 56 bin dönüm, Gates’in Türkiye’de aldığı iddia edilen toplam arazinin ölçüsü için kullanılmış." 

Mede, konuya ilişkin haberdeki kaynağının “hükümete yakın bir iş adamı” olduğuna ve arazi alımının bir Türk şirketi üzerinden yapıldığına dikkat çekti.

Bill Gates Trakya da arazi almadı mı?

EN ÇOK ARAZİ ALAN BİR TÜRK VE GATES İLE İLGİSİ YOK

Yabancılara toprak satışı, özellikle tarım arazisi satışına zaten sınır getirildi. Tapu Kadastro Kanunu’na göre yabancıların edinebilecekleri toplam alan, ilçe yüzölçümünün yüzde 10’unu ve kişi başı da ülke genelinde 30 hektarı aşamıyor. Şirketler için bu rakamda değişiklik olabiliyor ancak bunun için de “onaylanmış” bir yatırım projesi gerekli. 

Peki son 5 senede Trakya’da herhangi bir toplu toprak satışı gerçekleştirildi mi?

Teyit konuya ilişkin bir bilgi edinme başvurusunda bulundu fakat henzü cevap gelmedi. Öte taraftan konuyla ilişkin haberler değerlendirilerek konu anlaşılabilir. 

Fıratpen’in sahibi Nevzat Demir’in Trakya’daki şehirlerde en çok arazi toplayan isim olduğu ileri sürülüyor.Haberlere göre Demir, 2015 yılından beri Sarımsaklı Çiftliği ile Alpullu Şeker Fabrikası’nın yanı sıra, Tekirdağ ve Kırklareli’nde birçok tarım arazisini satın almış.

Nevzat Demir’in dahil olduğu herhangi bir şirketten Gates ile bağlantısı bulunabilecek ortak yatırım çıkmıyor. Yani Trakya’da son senelerde arazi toplayan biri varsa da bu kişi ya da şirketlerinin Bill Gates ile ilgisi bulunmuyor ve alımın sebebi de bölgenin iklim krizinden etkilenmeyecek olduğu düşüncesi değil.

 Bill Gates Trakya da arazi almadı mı?

Bill Gates'in 131 milyon dolarlık malikanesi ne olacak?

'Bill Gates’e komşu olacaksınız' yalanıyla kandırıyorlar!


Geri Dön