28 / 03 / 2024

Bill Gates'in Trakya'dan arazi topladığı iddialarına Bakanlık'tan yanıt!

Bill Gates'in Trakya'dan arazi topladığı iddialarına Bakanlık'tan yanıt!

Bill Gates'in Edirne ve Kırklareli'nde 22 bin dönüm tarım arazisi satın aldığı haberleri gündemde bomba etkisi yarattı. Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, konuyu Meclis gündeminde konuştu. Tarım ve Orman Bakanlığı, Okan Gaytancıoğlu'nun konuya ilişkin sorularını yanıtladı.



Bill Gates'in Edirne ve Kırklareli'nde 22 bin dönüm tarım arazisi satın aldığı haberleri gündemde bomba etkisi yarattı. 

Sözcü'den Sibel Gülersöyler'in haberine göre; William Henry "Bill" Gates III ya da daha çok bilinen adıyla Bill Gates, son birkaç gündür aldığı arsalarla gündeme geliyor. Dünyanın en zengin 2'nci kişisi olan Bill Gates'in arazi yatırımları dikkat çekiyor. 

Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, konuyu Meclis gündeminde konuştu. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Bill ve Melinda Gates Vakfı'nın temsilcisiyle konuştuklarını fakat bunun yalnızca nezaket ziyareti olduğunu belirtti. 

Teknoloji devi Microsoft’un kurucusu ve dünyanın en zengin 2'nci kişisi olan Bill Gates'in Edirne ve Kırklareli’nde 22 bin dönüm tarım arazisi satın aldığı ileri sürülmüştü. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Bill ve Melinda Gates Vakfı arasında iş birliği gerçekleştirildiği ve ortak çalışmalar sürdürüldüğü haberlerine basında yer verilmesinden sonra konuyu TBMM’ye götüren Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu’nun sorularına Bakanlık tarafından cevap verildi. 

Okan Gaytancıoğlu, “İş birliği yapıldı mı, yapıldı ise hangi tarihte yapıldı, vakıf ile bakanlık arasında ortak bir çalışma var mı, varsa ne zaman sona erecek?” gibi soruları sormuştu. Gaytancıoğlu'nun soru önergesine Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verdiği cevap şu şekilde:

Bill Gates in Trakya dan arazi topladığı iddialarına Bakanlık tan yanıt!

NEZAKET ZİYARETİ NİTELİĞİNDE

– "Tarım sektörünün de içinde bulunduğu pek çok alanda teknik uzmanlık geliştiren ve farklı kurum ve kuruluşlar ile ortaklık tesis etme gayretinde olan Bill ve Melinda Gates Vakfı temsilcileri Dışişleri Bakanlığımız aracılığıyla 9 Aralık 2018 tarihinde, Bakanlığımıza ziyarette bulunmuştur. Nezaket ziyareti niteliğindeki bahse konu görüşmede, vakfın çalışmaları ile Bakanlığımız faaliyet alanları gündeme gelmiş ve potansiyel iş birliği alanlarıyla ilgili fikir alışverişinde bulunulmuş olup, herhangi bir protokol ya da anlaşma imzalanmamıştır. Vakıf ile varılan herhangi bir iş birliği anlaşması bulunmamaktadır. Bakanlığımız ile önergede bahsi geçen Vakıf arasında ortak çalışma ya da ortak yürütülen bir çalışmamız bulunmamaktadır."

Gelen yanıtla ilgili açıklamalarda bulunan Gaytancıoğlu ise şöyle konuştu:

Bill Gates in Trakya dan arazi topladığı iddialarına Bakanlık tan yanıt!

– Gates Vakfı’nın dünyada özellikle tarım topraklarına olan ilgilisini bildiğimizden söz konusu görüşmenin basit bir nezaket ziyareti ya da ülkemizin lehine bir işbirliği çalışması olduğuna dair derin kuşkularımız var. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu haberlerle ilgili çok net, açıklayıcı, kamuoyunu tatmin edecek açıklamalar yapmak zorundadır.

İNSANIMIZ KENDİ TOPRAĞINDA SEFİL DURUMA DÜŞECEK

– Söz konusu haberin konusu olan tarım arazilerinin satışı özellikle Edirne ve bütün Trakya’da önemli bir sorundur. Borçlandırılan, yeterli desteği alamayan çiftçilerimiz topraklarını satmak zorunda bırakılmaktadır. Yerli ve yabancı büyük sermaye sahipleri bu arazileri toplamaktadır. Bu eğilim sürer ve engellenmez ise maalesef insanımız kendi topraklarında “sefil” durumuna düşecektir. Bu toprak satışlarıyla ilgili TBMM’ne daha önce bir araştırma komisyonu kurulması için de önerge vermiştim. Ancak AKP’nin sayısal çoğunluğu bu komisyonun kurulmasına da izin vermedi.

– Geldiğimiz durumda tarım topraklarımızı korumak artık ülkemiz için hayati önemdedir. Yüzyıl önce Çanakkale’yi geçemeyen, İzmir’de denize dökülen emperyalistleri arka kapıdan içeri alıp topraklarımız satmak kabul edilemez. 

Bill Gates in Trakya dan arazi topladığı iddialarına Bakanlık tan yanıt!

Bill Gates kripto para değil, Trakya'da arazi alıyor!

 


Geri Dön