17 / 04 / 2024

Bina ön cephe uzunluğu nedir?

Bina ön cephe uzunluğu nedir?

Bina ön cephe uzunluğu nedir?: Bina ön cephe uzunluğu; çıkmalar dahil olmak üzere parselin kot aldığı yol tarafındaki cephe uzunluğuna deniyor. Peki, bina ön cephe uzunluğu ne kadar olmalı?



Bina ön cephe uzunluğu nedir?

Bina ön cephe uzunluğu; çıkmalar dahil olmak üzere parselin kot aldığı yol tarafındaki cephe uzunluğuna deniyor.


Ön bahçe; Bina ön cephe hattı ile parselin ön cephesi arasında kalan parsel bölümleridir. 


Yoldan yüz alan bütün bahçeler ön bahçe statüsündedir. Uygulama imar planında yola olan mesafesi belirlenmemişse en az 5 metredir. 


Plan değişikliği ile kat adedi artırılan yapılarda ön bahçe mesafesi de mevzuatına göre artırılır.


Bina ön cephe uzunluğu ne kadar olmalı?

Teras çatılarda çatı bahçesi olarak düzenleme yapılabilir. Bahçe düzenlemesi yapılabilmesi için gerekli olan 0,50 m. toprak dolgu, parapet yüksekliğine dâhil edilmez. 


Ortak alan olarak kullanılan teras çatılarda; bahçe düzenlemesi yapılması halinde merpen evi yanında, bina sakinleri tarafından kullanılmak üzere, tuvalet, lavabo, çay ocağı, bahçe düzenlemesinde kullanılacak malzemeleri depolamak için merpen evine bitişik, toplam teras alanının %10`unu geçmeyen ve en fazla 3 m. yüksekliğinde ve 20 m² alanında kapalı mekân oluşturulabilir. 


Kapalı mekan bina ön cephesine 3 m.`den fazla yaklaşamaz. Ayrıca rezidans, otel, apart otel gibi konaklama tesislerinin teras çatılarda bina cephelerine 3 m.`den fazla yaklaşmamak, en fazla 1,50 m. derinliğinde olmak ve parapet kotunu aşmamak koşuluyla açık havuz yapılabilir.



Cephe hattı nedir?





Geri Dön