25 / 04 / 2024

Ön bahçe nedir?

Ön bahçe nedir?

Ön bahçe nedir? Ön bahçe mesafeleri ne kadar olmalıdır? Bina ön cephe hattı ile parselin ön cephesi arasında kalan parsel bölümleri olan ön bahçe ile ilgili yönetmelik esasları...



Ön bahçe nedir?

Ön bahçe, bina ön cephe hattı ile parselin ön cephesi arasında kalan parsel bölümleri olarak tanımlanıyor. Yoldan yüz alan bütün bahçeler ön bahçe statüsünde oluyor. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği kapsamında ön bahçe mesafelerine ilişkin esaslara yer veriliyor.


Ön bahçe mesafesi imar planında belirlenen ön cephe hattına veya ön bahçe mesafesine göre, planda belirlenmemişse idarelerin imar yönetmeliklerine veya imar yönetmeliklerinde hüküm bulunmaması halinde bu Yönetmelikteki esaslara göre belirleniyor. 


Birden fazla yola cephesi bulunan parsellerde de bu esaslara uyuluyor.


Ön bahçe mesafesi (10,00) m. ve daha fazla olan parsellerde bordür üst seviyesinden en fazla (2,00) m. inilmek veya çıkılmak suretiyle ön bahçeden bina girişi yapılabilir. 


Yoldan yüz almayan cephelerden, köprü veya giriş şeridi aksı hizasındaki bordür seviyesinden en fazla (2,00) m. inilmek veya çıkılmak suretiyle giriş yapılabilir.


Yan bahçe: Parselin ön ve arka bahçeleri dışında kalan bahçeleridir.


Arka bahçe: Ön bahçeye komşuluğu bulunmayan bina arka cephesi ile arka komşu parsel sınırı arasında kalan parsel bölümüdür.


Parsel derinlikleri:

1. İkamet ve ticaret bölgelerinde:

a) Ön bahçesiz nizamda: (13.00) m. den,

b) Ön bahçeli nizamda: Ön bahçe mesafesi + (13.00) m. den, az olamaz.

2. Yalnız 1 katlı dükkân yapılacak ticaret ve küçük sanayi bölgelerinde:

a) Ön bahçesiz nizamda: (5.00) m. den,

b) Ön bahçeli nizamda: Ön bahçe mesafesi + (5.00) m. den, az olamaz.



İç bahçe nedir?





Geri Dön