26 / 04 / 2024

Binalarda risk tespiti test fiyatları ne kadar? 

Binalarda risk tespiti test fiyatları ne kadar? 

Binasında risk tespiti yaptırmak isteyen ev sahipleri, hasar tespiti yapan kurumları araştırıyor. Peki Elazığ depremi sonrasında gündeme gelen binalarda risk tespiti maliyeti ne kadar? İşte binalarda risk tespiti yapmanın maliyeti...



Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından, vatandaşlar binalarının dayanıklı olup olmadığını öğrenmek için araştırmalara başladı. Cumhuriyet gazetesinden Gamze Bal'ın haberine göre, binanın güvenilir olup olmadığını öğrenmek için başvurular belediyelere ya da serbest çalışan inşaat mühendisleri bürolarına yapılmalı. Kapsamlı bir analiz 4 bin 500 lira ile 15 bin lira arasında değişiklik gösteriyor.

Marmara’da beklenen büyük İstanbul depremi için son 20 senedir önlem alınmadığından dolayı yapılması gerekenler ev sahiplerine kaldı. Ancak, sürekli yaşanan depremlerle tedirgin olan vatandaş, yaşadığı binanın güvenilir olup olmadığını, bunu öğrenmek için hangi kurumlara başvurması gerektiğini araştırıyor.

Binanın güvenli olup olmadığını öğrenmek için yapılması gerekenler ise şu şekilde:

- Binasında hasar tespiti yapanlar belediyelere ya da serbest çalışan inşaat mühendisleri bürolarına başvurmalı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisanslı olan büroların bigilerine ise, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) internet sitesinde yer alan “tescilli işyerleri” başlığından ulaşılabilir.

- Farklı kaynaklardan ulaşılan büroların yetkili olup olmadığıyla ilgili meslek odalarından teyit alınmalı.

- Hasar tespiti maliyeti, binanın konut ya da işyeri olmasına, kaç kata sahip olduğuna ve metrekaresine göre değişiklik gösteriyor. Bilgi amaçlı hızlı testler 750 liradan başlarken, risk tespitinin maliyeti 15 bin TL'ye kadar ulaşıyor. 

- Kapsamlı bir deprem dayanıklılık raporu için binanın bir katından numune alınıp laboratuvar ortamında test ediliyor ve sonuç ev sahibine iletiliyor. Bunun maliyeti ise 4 bin 500 lira. Eğer binanın deprem performans analizini yaptırmak istiyorsanız, bu defa tüm katlardan örnek alınıyor. Bunun bedeli ise en az 15 bin lira olarak belirtiliyor.

- Test sonrası bina güçlendirmek isteniyosa, belediyeden ruhsat almak gerekiyor. Ancak risk tespiti sonrası binanın yıkılması öngörülürse kentsel dönüşüm kapsamında değerlendiriliyor. Bina sakinleri duruma 15 gün içinde  itiraz edebililiyor, yapılan itiraz heyet tarafından incelemeye alınıyor.

- Heyet de riskli olduğunu kabul ederse 3 ay zaman veriliyor. Bu süre içinde bina boşaltılmazsasu, elektrik, doğalgaz hizmetleri verilmiyor. 

Ekonomik kriz ortamında vatandaşın bireysel olarak bina güçlendirmesi yapmasının çok zor olduğunu vurgulayan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi Başkanı Nusret Suna, “Her depremden sonra artan duyarlılık, 10 gün sonra azalıyor. Yurttaşın ekonomik gücü yok ki deprem güçlendirmesi yapsın” dedi. Suna, “Şunları önerebilirim: Her depremde binanızı yeniden kontrol edin. Kolon ve kirişleri iyi gözlemleyin. Bodrum katı temiz tutup sürekli havalandırın. Orası rutubetlenirse kolondaki demir paslanır. Dökülmeler yaşanır. Kanser hücresi gibidir bu. Sürekli kontrol etmek gerekir” şeklinde konuştu.

Farklı deprem senaryolarına göre, 7.5 şiddetindeki bir depremde İstanbul’da yıkılacak bina sayısının en az 44 bin 500 olduğunu belirten Suna, şunları önerilerde bulundu: 

“Bu binaların hangi binalar olduğu ‘hızlı tarama yöntemi’ ile tespit edilebilir. Bu yüzden yerel ve merkezi yönetim deprem seferberliği ilan edip en riskli bölgelerde hızlı tarama yöntemi yapmalı. Söz konusu binalar hangisiyse güçlendirilip onarılır. En azından can kaybı aza indirilmiş olur.”

Uzmanlar, “Hazır beton kullanılmadıysa, dere yatağındaysa, projesiz ve ruhsatsız yapıldıysa, bodrum katta rutubet ve kolon demirlerinde paslanma varsa, binanın riskli olma ihtimali var” şeklinde konuşuyor.

Türkiye genelinde 6.7 milyon riskli bina bulunuyor. 

Deprem dayanıklılık testi yaptıranların sayısı artıyor!

Deprem testinin fiyatı ne kadar?

Yaşadığınız binanın güvenli olup olmadığı nasıl anlaşılır?


Geri Dön