25 / 04 / 2024

Deprem testinin fiyatı ne kadar?

Deprem testinin fiyatı ne kadar?

Elazığ'da yaşanan depremden sonra, binaların dayanıklılığı tekrar gündeme geldi. Deprem testiyle bina dayanıklığı ölçülebiliyor. Peki deprem testi fiyatları ne kadar? İşte deprem testi fiyatları...



Elazığ, Sivrice'de yaşanan deprem felaketinden sonra Türkiye'nin 81 ilinde vatandaşlar evlerinin depreme karşı dayanıklı olup olmadığını tekrar düşünmeye başladı. Binaların depreme dayanıklılığı deprem testiyle ölçülebiliyor. Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, deprem testi fiyatları binaların kat sayısına göre değişiyor. 3 bin liradan başlayan fiyatlar, 10 katlı binaların farklı yönetmelik kapsamına girmesi sebebiyle 15 bin liraya kadar ulaşabiliyor.

Elazığ'da yaşanan depremden sonra, binaların dayanıklılığı gündeme geldi. İstanbul’da eylül ayında yaşanan deprem sonrası binalara deprem testi yapan firmalarla yoğunluktan iletişim kurulamamıştı.

KATA GÖRE FİYATLAR YÜKSELİYOR

10 kata kadar olan binalar Riskli Bina Tespit Yönetmeliği çerçevesinde değerlendiriliyor. 10 katı aşan binalar ise, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ne tabi tutuluyor. Bu durumda her kat için deprem testi yapıldığı için fiyatlar da aynı doğrultuda artışa uğruyor. 

Deprem testi yapan bir firmanın yetkilisi Mustafa Öz konu hakkında açıklamalarda bulunmuştu. 5.8’lik İstanbul depremi öncesi internet sitelerini 100 kişinin ziyaret ettiğini belirten Öz, bu rakamın depremin ardından 5 bin 600'lere çıktığını aktarmıştı. Deprem öncesi günde 5 kişinin firmadan teklif aldığını dile getiren Mustafa Öz, “Şu an günde 300 teklif veriyoruz. Önümüzdeki 4 ay boyunca doluyuz.” demişti. 

Mustafa Öz, test fiyatlarına ilişkin şunları söyledi:

“Toplam inşaat alanı 1800 metrekare olan bir apartman için test fiyatı 3 bin TL. 1800-2000 metrekare bir alan için 3 bin 500 TL oluyor. Eğer bina 10 katın üzerindeyse Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği kapsamına giriyor. Bu durumda her kata ayrı test yapılması gerekiyor ve kat başına fiyat ise 1.350 TL. Bu rakamlara KDV dahil değil.” 

15 BİN TL'YE KADAR ÇIKABİLİYOR

Deprem testi yapan bir diğer firmanın Genel Müdürü Tolga Hamat da konu hakkında açıklama yapmıştı. İnşaat sektörünün son dönemde sıkıntılar yaşadığını aktaran Hamat, “Son günlerde çok ciddi bir talep var. Kurumsal şirketler, site yöneticileri, bina sahipleri herkes binalarının sağlamlığını kontrol ettirmek istiyor. Deprem testinde çok sayıda veri inceleniyor. 10 katlı bir binanın deprem testinde yasa gereği her kat için ayrı test yapılması gerekiyor. Bu nedenle maliyet 15 bin TL'ye kadar çıkabiliyor.” şeklinde konuşmuştu.

FİYATLAR 3 BİN TL'DEN BAŞLIYOR

Bir diğer firma yetkilisi İbrahim Sarıoğlu da deprem sonrası yoğunluğun arttığını belirtti. İnsanların çoğunlukla bilgi almak için aradıklarını belirten Sarıoğlu, “Binayı nasıl güçlendiririz diye soruyorlar. İnsanlar taşınma telaşına girmek istemiyor. Bunda okulların açılmasının da etkisi var. Düzenlerini bozmak istemiyor.” dedi. Sarıoğlu, fiyatların 3 bin liradan başladığını, 10 katı aşan binalarda ise bu rakamın değiştiğini de vurguladı.

İSTANBUL’DA DASK ORANI YÜZDE 63

Bugün Türkiye’de her iki konuttan biri Zorunlu Deprem Sigortası ile güvence altına alınmış durumda. Sigortalılık oranı en yüksek olan şehirler arasında özellikle deprem geçirmiş şehirler geliyor. Sakarya, Yalova ve Bolu’da sigortalılık oranları yüzde 80’i geçerken, İstanbul’da ise yüzde 63’e ulaşmış durumda. Güncel hasar bilgilendirmeleri DASK web sitesinden takip edilebilirken; hasar ihbarları da yine aynı adresten ya da Alo DASK 125 çağrı merkezinden gerçekleştiriliyor. 

Güvenli bina için 'çipli beton' şart!

Konut alırken yapı malzemeleri kalitesine dikkat edin!

DASK 2020 fiyatı ne kadar?


 


Geri Dön