20 / 04 / 2024

Zorunlu deprem sigortası fiyatları ne kadar oldu? 

Zorunlu deprem sigortası fiyatları ne kadar oldu? 

Zorunlu deprem sigortası fiyatları yaşanan İstanbul depremi sonrası en çok aratılan konular arasında yer alıyor. Peki zorunlu deprem sigortası fiyatları ne kadar oldu? 



Zorunlu Deprem Sigortası olan DASK, taşınmaz mülk sahibi olanların yaptırması gereken sigortalar arasında yer alıyor. DASK için ödenmesi gereken tutar ise taşınmazın türüne ve büyüklüğüne göre değişiyor. Peki zorunlu deprem sigortası fiyatları ne kadar oldu? 

Sözcü'de yer alan habere göre, Devlet'in mülk sahipleri için zorunlu kıldığı DASK yani Doğal Afet Sigortası Kurumu sigortası, deprem ve sonrasında oluşabilecek tüm doğal afetleri kapsayan bir sigorta olarak biliyor. Her sene yenilenen DASK poliçeleri, taşınmaz mülkün bulunduğu bölgeye ve taşınmazın büyüklüğüne göre değişiyor. Özellikle son zamanlarda Zorunlu Deprem Sigortası DASK için yapılan araştırmalar oldukça arttı. Tüm vatandaşlar DASK hakkında çeşitli araştırmalar yapıyor. Merak edilen en önemli konulardan biri de fiyat bilgileri. 

Her sene yapılması zorunlu olan deprem sigortası asgari prim tutarlarına 2019 için zam geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimat Tebliğinde değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ de Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yapılan son zamlardan sonra, asgari prim tutarı deprem risk bölgesine göre;

-Birinci bölge 110 liradan,
-İkinci bölge 80 liradan,
-Üçüncü bölge 60 liradan,
-Dördüncü bölge 50 liradan ve
-Beşinci bölge 40 liradan az olmayacak. Bu fiyatlar daha önce sırasıyla 95, 70, 55, 45 ve 35 TL şeklindeydi.

Taşınmaz mülkün inşaat ruhsat yılı, 2000 yılı ve öncesi olan binalarda Zorunlu Deprem Sigortası tarife fiyatı yüzde 10 oranında artırılacak.

Zemin üstü toplam kat sayısı 3 ya da daha az olan yapılarda Zorunlu Deprem Sigortası tarife fiyatı yüzde 10 indirilecek.

Zemin üstü kat sayısı 8 ve üzeri olan yapılarda Zorunlu Deprem Sigortası tarife fiyatı yüzde 10 yükseltilecek.

Kat sayısı hesabına zemin kat ve altında kalan bodrum katlar da dâhil edilmeyecek.

Tüm bunların dışında Zorunlu Deprem Sigortası poliçe süresinin sonunda sigortayı en geç 30 gün içerisinde yenileyenler için ise, yenilenen poliçe için tarife fiyatları üzerinden yüzde 10 oranında indirim yapılacak.

 

DASK’ın ödeme kapasitesi 24 milyar TL'ye ulaştı!


Geri Dön