29 / 03 / 2024

Deprem testi maliyeti ne kadar?

Deprem testi maliyeti ne kadar?

İstanbul geçen hafta yaşanan 5.8'lik depremle korku dolu anlar yaşarken, deprem testi başvuruları da patladı. Peki deprem testi maliyeti ne kadar?



İstanbul geçen hafta Silivri açıklarında meydana gelen 5.8’lik depremle korku dolu anlar yaşadı. Sözcü gazetesinden Barış Özkan'ın haberine göre, uzun bir aradan sonra depremin kendisini İstanbul’a hatırlatması sonrası, vatandaşlar da deprem testi yapan şirketlerin yolunu tuttu. Başvurularda büyük patlama yaşandı.

Deprem testlerinin fiyatları binaların kat ve metrekare sayısına göre farklılık gösteriyor. 10 kata kadar olan binalar riskli bina tespit yönetmeliği çerçevesinde değerlendirilirken, 10 katı aşan binalar Türkiye bina deprem yönetmeliğine de tabi oluyor. Bu durumda her kat için deprem testi yapıldığı için fiyatlar da aynı ölçüde yükseliyor.

10 KATI GEÇERSE DEĞİŞİYOR

Deprem testi yapan bir firmanın yetkilisi Mustafa Öz konu hakkında Sözcü gazetesine açıklamalarda bulundu. Deprem öncesi internet sitelerini 100 kişinin ziyaret ettiğini belirten Öz, bu rakamın depremin ardından 5 bin 600’lere çıktığını söyledi. Deprem öncesi günde 5 kişinin firmadan teklif aldığını söyleyen Mustafa Öz, “Şu an günde 300 teklif veriyoruz. Önümüzdeki 4 ay boyunca doluyuz.” diye konuştu.

Test fiyatlarının binanın kat sayısına ve metrekaresine göre değiştiğini dile getiren Mustafa Öz, “Toplam inşaat alanı 1800 metrekare olan bir apartman için test fiyatı 3 bin TL. 1800-2000 metrekare bir alan için 3 bin 500 TL oluyor. Eğer bina 10 katın üzerindeyse  Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği kapsamına giriyor. Bu durumda her kata ayrı test yapılması gerekiyor ve kat başına fiyat ise 1.350 TL. Bu rakamlara KDV dahil değil” şeklinde konuştu.

Deprem testi maliyeti ne kadar?

 


“15 BİN TL’YE KADAR ÇIKABİLİYOR”

Deprem testi yapan bir diğer firmanın Genel Müdürü Tolga Hamat da konu hakkında Sözcü gazetesine açıklamalar yaptı. İnşaat sektörünün son dönemde sıkıntılar yaşadığını dile getiren Hamat, “Son günlerde çok ciddi bir talep var. Kurumsal şirketler, site yöneticileri, bina sahipleri herkes binalarının sağlamlığını kontrol ettirmek istiyor. Deprem testinde çok sayıda veri inceleniyor. 10 katlı bir binanın deprem testinde yasa gereği her kat için ayrı test yapılması gerekiyor. Bu nedenle maliyet 15 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.” şeklinde konuştu.

FİYATLAR 3 BİN TL’DEN BAŞLIYOR

Bir diğer firma yetkilisi İbrahim Sarıoğlu da deprem sonrası yoğunluğun arttığını söylüyor. İnsanların çoğunlukla bilgi almak için aradıklarını dile getiren Sarıoğlu, “Binayı nasıl güçlendiririz diye soruyorlar. İnsanlar taşınma telaşına girmek istemiyor. Bunda okulların açılmasının da etkisi var. Düzenlerini bozmak istemiyor.” diye konuştu.

Sarıoğlu, fiyatların 3 bin TL’den başladığını, 10 katı aşan binalarda ise bu rakamın değiştiğini söyledi.

2 BİNİ AŞKIN HASAR İHBARI YAPILDI

Doğal Afet Sigortaları Kurumu'na (DASK), Marmara Denizi'nin Silivri açıklarında 26 Eylül'de meydana gelen depremden sonra 2 bini aşkın hasar ihbarı yapıldı.

İSTANBUL'DA DASK ORANI YÜZDE 63

Bugün Türkiye'deki her iki konuttan biri Zorunlu Deprem Sigortası ile güvence altında. Sigortalılık oranı en yüksek iller arasında özellikle deprem geçirmiş kentler yer alıyor. Yalova, Sakarya ve Bolu'da sigortalılık oranları yüzde 80'i aşarken, İstanbul'da ise yüzde 63'e ulaştı. Güncel hasar bilgilendirmeleri www.dask.gov.tr web sitesinden takip edilebilirken; hasar ihbarları da yine aynı adresten ya da Alo DASK 125 çağrı merkezinden yapılıyor.

 

İstanbul'da 2,5 milyon kişi evsiz ve susuz kalabilir!


Geri Dön