26 / 04 / 2024

Binali Yıldırım: Trafik sorunu İzmit geçişi ve YHT ile çözülecek!

Binali Yıldırım: Trafik sorunu İzmit geçişi ve YHT ile çözülecek!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmit geçişi, Yüksek Hızlı Tren'in devreye girmesi ve ondan sonraki dönemde de kuzey otoyolunun bitirilmesiyle de buradaki trafik sorunu tamamen çözülmüş olacak, dedi



 Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kocaeli'de Ramazan Bayramı dönüşü yaşanan trafik sıkışıklığına ilişkin, "Bu bayramda deniz geçişinde de bir atış oldu ve buna rağmen sıkışıklık yaşandı. Fakat bir kaç sene içinde İzmit geçişi, Yüksek Hızlı Tren'in devreye girmesi ve ondan sonraki dönemde de kuzey otoyolunun bitirilmesiyle de buradaki trafik sorunu tamamen çözülmüş olacak" dedi.


Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı'nın Yarımca Şantiyesi'ne gelen Bakan Yıldırım, Kocaeli Valisi Ercan Topaca ile diğer yetkililerden brifing aldı.


Dah asonra basın mensuplarına açıklama yapan Yıldırım, bugünün Marmara depreminin 14. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, depremin acılarının sarılması için çalışmaların o günden beri devam ettiğini söyledi.


Yıldırım, bugünkü ilk duraklarının Yarımca Şantiyesi olduğunu, buradan da Bilecik'teki Osmaneli Şantiyesi'ne geçeceklerini anlatarak, şantiyelerde yaptıkları bu görüşmelerde çalışmalar sırasında yaşanan sorunlar ve eksikliklerin gündeme geldiğini, böylece yeni talimatları vermek suretiyle çalışmalara yeni bir hız kazandırdıklarını kaydetti.


Çalışmaların belirlenen program içerisinde devam ettiğini ve herhangi bir sapma olmadığını vurgulayan Yıldırım, "Ufak tefek şeyler var ama işin tamamını etkileyecek olumsuz bir durum söz konusu değil. Tarihimiz yine aynı ama hattın işletmeye girmesi aynı gün olmayabilir. Bunun sebebi hazır olmadığından değil. Biz öyle tarihi projeleri, 3 tane tarihi projeyi aynı gün açmayı düşünmüyoruz. Bitireceğiz ama belki tren seferleri de başlayacak ancak Marmaray'ın 29 Ekim'de açılacağı kesin" diye konuştu.


Yıldırım, bir sonraki açlışın muhtemelen  Ankara  metroları olacağını dile getirerek, daha sonra da Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın açılışını gerçekleştireceklerini aktardı.


- "Bayram dönüşü yaşanan trafik yoğunluğu"


Bir gazetecinin Ramazan Bayramı dönüşü Kocaeli'de yaşanan yoğun trafiği hatırlatması üzerine, Kocaeli'nin batı-doğu trafiğinin en önemli geçiş noktası olduğuna dikkati çekti.


Bakan Yıldırım, bu güzergahın Gebze'den başlayıp, Sakarya'ya kadar devam ettiğini vurgulayarak, "Dolayısıyla, bu hattın rahatlaması kısa vadede iki şekilde mümkün olacak. Birincisi, bu Yüksek Hızlı Tren hattının devreye girmesi, ikincisi İstanbul-İzmit Köprü Geçişi ve Bursa-İzmir Otoyolu'nun devreye girmesi" ifadesini kullandı.


Yıldırım, bu projelerin trafikte ciddi rahatlama sağlayacağını ve 30 yıl sonrasını da planladıklarına işaret ederek, şunları kaydetti:


"O da üçüncü köprünün Kuzey Marmara Otoyolu olarak Kocaeli'nin kuzeyinden geçecek bir yol. Bunun da çalışmaları devam ediyor. Orta vadede bu projeyi de hayata geçirdiğimiz zaman artık burada buna benzer bir sorun olmayacak. Bu sorunu bayramlarda, uzun tatillerde yaşamamızın kısa vadeli çözümü yok."  


Yaşanan trafik yoğunluğuna şu an için operasyonel tedbirlerle çözüm sağladıklarını ancak araç sayısının da 17,5 buçuk milyona ulaştığını belirten Yıldırım, şöyle devam etti:


"Eğer biz Kocaeli geçişini çift yol yapmasaydık, onu düşünmek bile istemiyorum. Hiçbir şekilde çözüm üretemezdik. Yani düşünün ki bu bayramda deniz geçişinde de bir artış oldu ve buna rağmen sıkışıklık yaşandı. Fakat birkaç sene içinde İzmit geçişi, Yüksek Hızlı Tren'in devreye girmesi ve ondan sonraki dönemde de kuzey otoyolunun bitirilmesiyle de buradaki trafik sorunu tamamen çözülmüş olacak."


- "Öcalan'la görüştüğü" iddiası


Bakan Yıldırım, bir gazetecinin terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'la görüştüğü yönündeki iddiaları hatırlatması üzerine, bununla ilgili dün açıklama yaptığını belirterek, "Bugün de basında yer aldı. Böyle birşey yok. Söyledim dün, öyle birşey söz konusu değil. Gerçek değil" dedi.

AA


Geri Dön