20 / 04 / 2024

Bir garip 8 milyar liranın hikayesi Çatlakların arasından buhar olup uçtu

Bir garip 8 milyar liranın hikayesi Çatlakların arasından buhar olup uçtu

Tam bir fiyaskoya dönüşen Melen Çayı barajı için 2014 yılında yapılan ilk ihalede maliyetin 214 milyon lira olması beklenirken, zaman içinde yapılan ihaleler ve harcanan paralar 8 milyon lirayı buldu. İşin garibi ise derin çatlaklar oluşan baraj setti halen kullanılamaz bir halde.



Ancak baraj projesi bir türlü tamamlanamadı, inşaat sırasında barajın gövdesinde açılmalar olmaya başladı. Baraj bitirilemeyince Melen’in suyu İstanbul’a borularla aktarılmaya başlandı. 

19 Ekim 2019’da baraj gövdesindeki derin çatlaklar nedeniyle inşaatın durduğunu açıklandı. 
DSİ Genel Müdürlüğü, Melen Barajı güçlendirme inşaatı için bu sefer 28 Şubat 2020 tarihinde bir ihale daha düzenledi. Bu ihaleyi ise 412 milyon 151 bin lira teklif veren Everest Madencilik İnşaat Nakliye Sanayi ve Ticaret A.Ş. aldı.

Şirket ile DSİ arasında imzalanan sözleşmeye göre, güçlendirme çalışmalarının 26 Şubat 2023’te bitirilmesi planlanıyordu. Ancak şirket yetkilileri ve DSİ anlaşamadı ve şirket projeyi tasfiye etme kararı aldı. 
DSİ ise ilginç bir şekilde tasfiye talebini kabul etti ve 8 Temmuz 2022’de Melen Barajı’nda yeniden çalışmalar durdu.

Melen Barajı için biri ikmal, biri güçlendirme olmak üzere 3 inşaat ihalesi, arada verilen birkaç danışmanlık ihalesi, İSKİ’den ve DSİ’ye aktarılan kaynaklar, bununla birlikte kamulaştırma bedelleri de dahil olmak üzere devletin kasasından en az 8 milyar TL harcandığı belirtildi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön