20 / 04 / 2024

Bir gayrimenkulde her hissedar malik midir?

Bir gayrimenkulde her hissedar malik midir?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Kardeşlerim ile birlikte miras yoluyla tarafımıza hisseli olarak intikal eden tarlamız bulunuyor. Burayı tarım yaparak kullanıyorum. Savcılığa şikayette bulunursak, hakkı olmayan yere tecavüz etmek suçunu kapsar mı? ' sorusunu yanıtladı



 

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Kardeşlerim ile birlikte miras yoluyla tarafımıza hisseli olarak intikal eden tarlamız bulunuyor. Hissedarlardan biri benim ve diğer kardeşimin izni ve rızası olmadan burayı tarım yaparak kullanıyorum. Diğer kardeşim ile birlikte savcılığa şikayette bulunursak, hakkı olmayan yere tecavüz etmek suçunu kapsar mı?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Bir gayrimenkulde her hissedar malik midir?

Kardeşlerim ile birlikte miras yoluyla tarafımıza hisseli olarak intikal eden tarlamız bulunuyor. Hissedarlardan biri benim ve diğer kardeşimin izni ve rızası olmadan burayı tarım yaparak kullanıyorum. Diğer kardeşim ile birlikte savcılığa şikayette bulunursak, hakkı olmayan yere tecavüz etmek suçunu kapsar mı?

● S.Ç.

Buna benzer olayların çeşitli cephesi ile karşımıza geldiğini hatırlatmak isterim. Bu ortak olma, ortak kullanma problemlerinin değişik cephesi ile ilgili sorulmuş bir soruya da daha birkaç gün önce cevap vermiştim. Mesele şu; Bir gayrimenkulde ortak olanların hapsi maliktir. Yani payı büyük, payı küçük ayrımı yapılmaz. Her hissedar maliktir. Dolayısıyla okuyucumun anlattığı olayda, bu ortaklardan tarlayı kullanan kardeş de maliktir ve bu yeri malik sıfatı ile kullanmaktadır. Bir kimseyi de kendi malından uzaklaştıramazsınız. Ancak yapılacak olay tarlayı kullanamayacak hisse sahiplerinin yapacağı; kullanan ortaktan, kullanma bedeli talep etmektir.

★ ★ ★ ★ ★

Kullanma bedeli de en az mahrum kalınan kira bedeli kadar tazminat talep etmektir. Bu açıklamamda bir noktaya dikkatinizi çekmek isterim. Dikkat edin, ‘mahrum kalınan kira bedeli kadar’ diyorum. Yani kira bedeli getirmeyen yerler için kullanım bedeli yani ecrimisil talebi kabul görmez. Ecrimisil talebinin kabul görmesi için kira getirebilir bir yer olmalı. Zira ecrimisil; mahrum kalınan kira bedeli kadar ödenecek tazminattır. Sonuç, böyle bir kullanım tecavüz suçu oluşturmaz.


Geri Dön