23 / 04 / 2024

Bornova Hacılarkırı'ndaki imar değişikliğine mahkeme engeli!

Bornova Hacılarkırı'ndaki imar değişikliğine mahkeme engeli!

İzmir 4. İdare Mahkemesi tarafından Bornova Hacılarkırı’nda bulunan eski askeri alanın ‘Toplu İşyerleri, Ticaret, Akaryakıt + LPG Servis İstasyonu gibi kullanımlarının dönüştürülmesiyle ilgili plan değişikliği iptal edildi.



İzmir Bornova Doğanlar’da bulunan ve bir süre önce Milli Savunma Bakanlığı'nca TOKİ’ye devrinde sonra satışa sunulan 135 bin metrekarelik askeri alanın yeni nazım ve uygulama imar planlarına karşı açılan dava sonuçlandı. TMMOB Mimarlar Odası’nın açmış olduğu davanın mahkeme kararında, "dava konusu planların şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, imar mevzuatına ve kamu yararına aykırı olduğu sonucuna varılmıştır" ifadeleri yer aldı.

'ŞEHİRCİLİK İLKELERİNE AYKIRI'

Dosyayı inceleyen  İzmir  4. İdare Mahkemesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan imar planlarını iptal etti.

Mahkeme dava konusu plan kararlarında;

“İlgili düzenlemelerin yeterli ve gerekli teknik inceleme ve değerlendirmeye dayandırılmamış olması, planlama gerekçesinin teknik ve nesnel gerekçelere dayandırılmamış olması herhangi bir sorunu çözme ya da aksaklığı giderme amacı yerine kaynak yaratma arayışına dayanması, ‘Askeri Alan’ olarak varlığını sürdürmüş bir alanın Toplu İşyerleri, Ticaret, Akaryakıt +LPG Servis İstasyonu Alan gibi kullanımlarının dönüştürülmesi, dolayısıyla bir kamusal kullanımın ticari amaçlı bir özel kullanıma dönüştürülmesinin kamu yararı ilkesi ile çelişmesi, dava konusu planların üst ölçekli planlara, imar mevzuatı, şehircilik ilkeleri, planlama esasları, kamu yararı, imar planlarının bütünlüğü, genel yapısı kapsadığı alanın niteliklerine uygun olmadığı” yönünde tespit ve değerlendirmeleri yapıldı. 

Kararda, şu ifadeler kullanıldı:

“Askeri alandan çıkarılan alanların ancak sosyal donatı alanı olarak değerlendirilebileceği açık biçimde hükme bağlandığı halde dava konusu plan kapsamında bu alanda önerilen ‘Toplu İşyeri, Ticaret, Akaryakıt+LPG Servis İstasyonu Alanı’ şeklinde getirilen kullanım kararlarının mevzuatta tanımlanan sosyal altyapı alanları kapsamının dışında kalmakta olmasından ve 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı, Plan Hükümlerine ve Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’ne aykırılık taşımasından dolayı dava konusu planların şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, imar mevzuatına ve kamu yararına aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.”

Kararda kullanılan "Askeri alandan çıkarılan alanların ancak sosyal donatı alanı olarak değerlendirilebileceği açık biçimde hükme bağlandığı halde" ifadelerinin, askeri alan niteliğinden çıkarılan tüm alanların ancak sosyal donatı alanı olarak kullanılacağıyla ilgili emsal teşkil edecek.

İzmir’in yeşil fakiri kentsel bir dokusu olduğunu söyleyen Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı H. İbrahim Alpaslan, “Kent içinde kalan askeri alanlar bugün kentin nadir yeşil alanlarının önemli bir kısmını oluşturuyor. Bu nedenle bu alanların yeniden değerlendirmesinde bu yeşil dokunun kaybedilmemesi ve alanların kamusal mülkiyetleri ve kullanımları gözetilmek zorundadır. Mimarlar Odası olarak bu alanların mülkiyetlerinin ele geçirilip çeşitli yöntemlerle yapılaşmaya açılmalarına karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

YÜZDE 80'İNE İNŞAAT YAPILACAKTI

Yapımı süren İzmir-İstanbul otoyolunun hemen yanında bulunan Bornova Stadı yakınında bulunan 135 bin metrekarelik milyarlarca lira değerine sahip arazini sadece yüzde 20’si yeşil alan olarak ayrılırken bölgeye ticaret merkezi, AVM, rezidans, akaryakıt istasyonu ve dini tesis yapılıyor. Alanı TOKİ’den satın alan firma ilk olarak bölgede bulunan ağaçları kesmişti.


Geri Dön