19 / 04 / 2024

Borsada kaldıraç oranlarına yeni ayar

Borsada kaldıraç oranlarına yeni ayar

Takasbank tarafından yapılan son düzenlemeye göre pay ve paya dayalı endeks vadeli işlemlerinde kaldıraçlar düşürüldü. Açıklamada söz konusu kararın risk parametrelerinin ve piyasa koşullarının dikkate alınarak verildiği belirtildi.



Takasbank yaptığı son açıklamada merkezi karşı taraf veya teminat yönetimi hizmeti verilen piyasalar için işlem teminatı hesaplamalarında kullanılan risk değeri taşıyan parametrelerinin piyasa koşullarını dikkate alarak güncellendiğini duyurdu. 

Yapılan yeni düzenlemeye göre pay ve paya dayalı endeks vadeli işlemlerinde kaldıraçlar düşürüldü. 
Takasbank “Risk Parametrelerinin Güncellenmesi” başlığına ilişkin yaptığı duyuruda “Değişen parametreler sonucunda teminat yükümlülüklerinden olası yükseliş veya düşüler 12 Ekim 2022 tarihinde gün içi ilk risk hesaplama işlemleri sonrasında üye ekranlarından izlenecek. Yeni parametreleri içeren risk parametre dosyası 12 Ekim 2022 gün içi ilk risk hesaplama anı itibariyle Takasbank internet sitesinde duyurulacaktır” ifadelerine yer verildi.

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda işlem gören pay vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin bağlı olduğu dayanak varlıkların ücret ve/veya miktarında öz sermaye hallerine ilişkin düzeltmelerin söz konusu paya dayalı vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin risk parametrelerine yansıtılacağı dile getirildi.

12 Ekim 2022 Çarşamba günü anlık teminat tamamlama çağrısı takiplerinin 11 Ekim 2022 tarihli risk parametrelerine göre yapılması gerektiği, 12 Ekim 2022 günü akşamı hesaplanacak teminat tamamlama çağrısı yükümlülüklerinin ise yeni parametrelere göre olacağı belirtildi.
 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön