08 / 05 / 2024

Bu formülleri kimse bilmiyor! Erkenden emekli olabilirsiniz!

Bu formülleri kimse bilmiyor! Erkenden emekli olabilirsiniz!

Türkiye'de SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur sistemleri üstünden aylıklar ödeniyor. Bazı vatandaşlar prim eksikliği sebebiyle erken emekli olmak isteyenler çeşitli yollarla bu imkana erişmek istiyor.  



YIPRANMA HAKKI NASIL HESAPLANIYOR?

Yıpranma payı hakkını elde eden mesleklerde çalışan işçilere verilen ek hizmet süresi, fiili hizmet zammı olarak isimlendirilir. Bu süre, çalışanların emeklilik için lazım olan hizmet zamanını kısaltmalarına yardımcı olur. Misalen, 90 gün fiili hizmet zammı ödenen bir meslekte çalışan bir işçi, 1 yıl çalışmış sayılmaz, bunun yerine 15 ay çalışmış gibi kabul edilir. Bu vesile ile, personel emeklilik için gereken hizmet zamanını daha süratli bir halde ulaşabilir ve erken emeklilik avantajından faydalanabilir. Fakat, yıpranma payı hakkına sahip olmak için belirli meslek gruplarına dahil olmak gerekmektedir ve bu meslekler umumiyetle sağlık ve emniyet gibi riskli mesleklerdir.

YIPRANMA HAKKI KİMLERİ KAPSIYOR?

Fiili hizmet zammı bağlamındaki mesleklerde çalışanlar, yıpranma hakkı bağlamında prim ödeme gün sayılarını yükselterek daha erken emekli olabilirler. Yıpranma hakkı bağlamındaki meslekler, SGK aracılığı ile tespit edilmiştir ve her sene yenilenmektedir.

Bu meslekler içinde, kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlar, cam fabrika ve atölyelerinde çalışanlar, cıva üretimi işleri sanayinde çalışanlar, çimento fabrikalarında çalışanlar, kok fabrikaları ve termik santrallerde çalışanlar, alüminyum fabrikalarında çalışanlar, demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar, döküm fabrikalarında çalışanlar, asit üretimi yapan yerlerde çalışanlar, madenlerin yer altında çalışanları, radyoaktif ve doğal ve yapay radyoaktif, radyoiyonizan maddelerle veya bütün diğer korpüsküler emanasyon kaynakları yapılan işler ile yapılan işlerde çalışanlar ve su altında çalışanlar vardır.

Bu formülleri kimse bilmiyor! Erkenden emekli olabilirsiniz!

Yıpranma hakkına sahip olan mesleklerde işçilere, çalıştıkları her sene için ek 60 ile 180 gün arasında fiili hizmet zammı uygulanır. Bu, normalde her sene emeklilikte 360 gün olarak kabul edilen prim ödeme gün sayısına eklenir . Bu sayede, fiili hizmet zammı bağlamındaki mesleklerde çalışanların emekli olmak için daha az prim ödeme günü gerekmektedir.

Bu formülleri kimse bilmiyor! Erkenden emekli olabilirsiniz!

 


Geri Dön