07 / 05 / 2024

Bu formülleri kimse bilmiyor! Erkenden emekli olabilirsiniz!

Bu formülleri kimse bilmiyor! Erkenden emekli olabilirsiniz!

Türkiye'de SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur sistemleri üstünden aylıklar ödeniyor. Bazı vatandaşlar prim eksikliği sebebiyle erken emekli olmak isteyenler çeşitli yollarla bu imkana erişmek istiyor.  



ASKERİ SAĞLIK PERSONELİ

Askeri sağlık işçileri, özellikle askeri hastanelerde iş yapanlar için de fiili hizmet zammı tatbik ediliyor. Fakat burada aylıklarını hangi yasaya göre aldıkları önemli bir fark oluşturuyor. Aylıklarını 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel yasasına göre alan askeri sağlık personeli, TSK mensupları gibi her 360 gün çalışmaya nazaran 90 gün FHSZ elde edecekler. Aylıklarını 926 sayılı kanun bağlamında almayan askeri sağlık personeli ise diğer sağlık çalışanları gibi 360 gün çalışma karşılığı 60 gün FHSZ elde edecekler. Fakat burada da unutulmaması gereken, hangi meslek grubunda çalışıyor olurlarsa olsunlar, yıpranma payından faydalanabilmek için belirli kriterleri sağlamaları gerektiği.

Bu formülleri kimse bilmiyor! Erkenden emekli olabilirsiniz!

İHTİYAT PİLOTLARI İÇİN YIPRANMA HAKKI

FETÖ'nün 15 Temmuz hain darbe girişiminin akabinden birçok askeri pilot ihraç edildi. Bunun üstüne 2016 senesinde çıkarılan yasayla "ihtiyat pilot" uygulaması başlatıldı. Bu uygulama bağlamında, askeri vazifelerinin arkasından özel havayolu şirketlerinde çalışmaya başlayan pilotlar, ayda en az 3 gün F-16 uçaklarıyla uçuş pratiği yaparak savaş halinde görev yapmaya amade tutulacaklar.

İhtiyat pilotları, emeklilik ve yaşlılık aylığı alanlar dışında Türk Silahlı Kuvvetleri personeline uygulanan FHSZ'den faydalanacaklar. Bu vesile ile, vazife yaptıkları sürelere 4'te 1 seviyesinde eklenerek yıpranma hakları da sağlanacak.


Geri Dön