24 / 04 / 2024

Buğday fiyatlarıyla ilgili sürpriz gelişme! TMO'nun çiftçiye vereceği alım fiyatlarını eski müdür açıkladı

Buğday fiyatlarıyla ilgili sürpriz gelişme! TMO'nun çiftçiye vereceği alım fiyatlarını eski müdür açıkladı

Buğday fiyatlarının kaç lira olacağı TMO'nun 2022 buğday alım fiyatlarını kaç liradan açıklayacağı merakla bekleniyor. Hindistan'ın buğday ithalatını yasaklamasından sonra iyice değer kazanan buğdayın yeni sezon alım fiyatını eski TMO müdürü açıkladı! İşte 2022 buğday alım fiyatları...



"TMO KADEMELİ FİYAT POLİTİKASI İZLEYEBİLİR"

Eski TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu buğday fiyatlarına ilişkin, "Muhtemelen 5 ile 6 TL kilogramdan fiyatların başlayıp aylık artışlarla gidebilir” dedi.  

İsmail Kemaloğlu 2022 buğday alım fiyatlarıyla ilgili izlenecek poltikaları değerlendirdiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

TMO fiyat açıklıyor ama çiftçi ‘o zamana kadar ben ucuza satmış oluyorum’ düşüncesine kapılıyor. TMO'nun kademeli fiyat politikasıyla ileriki aylardaki hedefi de çiftçi tarafından yakından görülebilecektir.

Üreticinin girdi maliyetleri geçen yıla göre büyük ölçüde arttı. Değişen dünya konjonktüründe fiyatları ciddi ölçüde arttı. Dolayısıyla bu yıl piyasa hareketlendi. Rusya ve Ukrayna savaş etkisi devam ediyor. Hindistan ihracata yasak getirdi. Romanya da öyle. Türkiye’de de dökme zeytin yağı ve bazı ürünlere kısıtlama getirdi. Öyle olunca uluslararası piyasada dünya fiyatları hareketlendi. Devlet geçen yıl edindiği tecrübeyle kademeli fiyat uygulayabilir diye bir beklentimiz var. 

Adana Çiftçileri Birliği’nin maliyetler, Çukurova çiftçisi bazında hesaplanmış maliyetler İç Anadolu çiftçisinin verimliliği daha düşük. Doğu Anadolu Bölgesi’ne doğru gittiğinizde bu fiyat 5,5-6 liraları bulur. Çünkü buralar nadasla üretim yapıyor. Arazi ölçeği daha düşük, verimi de düşük. Fiyat beklentisi daha düşük olur.Bizim geçmiş yıllarda hiç fiyat açıklamadığımız sezonlar oldu. Fiyat açıklamak kadar açıklamamak kadar bize göre müdahale politikasıdır. Piyasa arz talep dengesi açıklayacağınız fiyatlarını yüksek seyredeceğini görüyorsanız müdahale etmenizin anlamı yok. Çünkü maliyetler hiç bu kadar katlanmamıştı. Mazot ve girdiler ortada. Çiftçinin maliyeti geçmiş yıllara göre artı. 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön