19 / 04 / 2024

Buğday krizinde son dakika gelişmesi! Türkiye Rusya ve Ukrayna anlaştı

Buğday krizinde son dakika gelişmesi! Türkiye Rusya ve Ukrayna anlaştı

Ukrayna'nın limanlarında bekleyen buğdayın dünya pazarına açılabilmesi için Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında bir süredir devam eden "tahıl koridoru" açma girişimlerinde sona gelindi. Üç ülke anlaşmaya vardı. İmzalar atılacak. ABD, konuya ilişkin açıklama yaptı



Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle başlayan tahıl krizinde son dakika gelişmesi yaşandı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türkiye-Rusya-Ukrayna-BM arasında yapılan görüşmelerle ilgili İstanbul’a geliyor. Tahıl sevkiyatıyla ilgili yapılacak olan anlaşmanın imza töreninin saati de belli oldu.

Öte yandan ABD'den tahıl kriziyle ilgili Rusya'ya "üstü kapalı tehdit" gibi algılanan bir açıklama geldi: Uygulanmasından Rusya'yı sorumlu tutacağız

İşte son dakika gelişmesinin ayrıntıları...

Her ikisi de büyük küresel buğday tedarikçileri olan Rusya ve Ukrayna arasında 24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla başlayan savaş emtia fiyatlarını artırdı ve uluslararası bir gıda krizine neden oldu. Savaş, nedeniyle Ukrayna'nın Karadeniz üzerinden yaptığı tahıl ihracatı dururken, 20 milyon ton tahıl Odesa Limanı'ndaki silolarda mahsur kaldı.

Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracı için Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılan görüşmelerde sona gelindi.

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcü Yardımcısı Farhan Haq yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Ukrayna tahılının Karadeniz'den ihracı için Türkiye-Rusya-Ukrayna-BM arasında yapılan görüşmelerle ilgili geç saatlerde İstanbul'u ziyaret edeceğini bildirdi.

Türkiye'nin ev sahipliğinde devam eden görüşmelere değinen Haq, “Durum biraz değişken, bu yüzden anlaşmanın ne zaman imzalanacağını gerçekten söyleyemem. Henüz tam olarak orada değiliz” dedi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön