19 / 04 / 2024

Burhanettin Kocamaz'dan Akkuyu açıklaması!

Burhanettin Kocamaz'dan Akkuyu açıklaması!

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2016 Yılı Eylül Ayı Toplantısı’nın ikinci birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında yapıldı. İşte toplantı kararları...



Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2016 Yılı Eylül Ayı Toplantısı’nın ikinci birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında yapıldı.



Eylül ayında önemli kararlar

 


Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen toplantıda, idare tekliflerine ait 13, komisyon raporlarına ait 26 ve gündem dışı 7 madde görüşüldü.


İdare teklif ve komisyon raporlarına ait maddelerin görüşülmesi ve ilgili birim komisyonlarına oy birliği ile havale edilmesinin ardından, Meclis Toplantısı’nda gündem dışı maddeler konuşuldu.


 


Başkan Kocamaz’dan nükleere “RET” oyu!

 


Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili gündemde veya gündem dışında bir teklif gelmemesi üzerine bir açıklama yaparak kendi adına bu plana kesinlikle ret oyu vereceğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “1/100 binlik planla ilgili değerlendirme çağrısında bulunmuştuk, ama şu saate kadar herhangi bir fikir alışverişi çıkmadı. O yüzden bu planı 1 ay erteledik. O zamana kadar da arkadaşlar değerlendirme yapmazsa bu iş sürüncemede kalır. Bu meclis şu anda cendereye sıkışmış durumda. Hali hazır 1/100 binlik plan var ve Akkuyu bölgesi işlenmiş durumda. Bu planı buzdolabına koyarsak o tesisi oraya yaparlar ve uluslararası anlaşmalara göre kanun gereği yapacaklar. Meclisimizin de kanun üstünde karar verme yetkisi yok. Diğer taraftan bu imar planını kabul etsek son sözü yine Çevre Bakanlığı söyleyecek. Bir dahaki meclise kadar istişarenizi yapmanızı ve daha fazla ötelenmemesini istiyorum. Grup başkanlarına çağrı yapıyorum, bir araya gelerek bu konuyu değerlendirin. Bu meclise bu konu gelince ben başında söylediğim gibi kesinlikle ret oyu vereceğim” dedi.


 


Gençler için güzel haber

 


Meclis toplantısının ikinci birleşiminde özellikle gençleri yakından ilgilendiren amatör spor kulüplerine nakdi yardım ile Eğitim ve Kültür Merkezleri açılması ile ilgili önemli kararlar alındı.


Toplantıda bir önceki birleşimde ilgili komisyona sevk edilen Estonya’nın Tallin Belediyesi ve Türkmenistan’ın Türkmenbaşı şehri ile Büyükşehir Belediyesi arasında kardeş kent ilişkisi kurulması ile ilgili komisyondan gelen rapor oy birliği ile kabul edildi.


Plan, Bütçe ve Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na gönderilen Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığı’nın Karaduvar Mahallesi’nde bulunan Yatılı, Engelli Bakım Merkezi veya Yatılı Yaşlı Bakım Merkezi adı altında kiraya verilmesi ya da belediye tarafından işletilmesi ile ilgili komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.


Öte yandan geçtiğimiz gün Amatör Spor Kulüplerine malzeme yardımı yapılmasının ardından komisyona sevk edilen Mersin’de faaliyet gösteren 78 amatör spor kulübüne 200 bin TL nakdi yardım yapılması ile rapor da meclisten olur alarak oy birliği ile kabul edildi.


Mersin il sınırları içerisinde öğrenim gören veya ikamet eden ilk, orta, lise ve üniversiteye hazırlık öğrencilerinin, Cumhuriyetimizin temel ilkelerine bağlı, milli ve manevi değerlere saygılı bireyler yetiştirmek, bilgi, görgü ve eğitim seviyelerini yükseltmek, derslerinde yardımcı olmak, boş zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmelerini sağlamak için açılması planlanan Eğitim ve Kültür Merkezleri ile ilgili komisyonlardan gelen rapor da oy birliği ile kabul edildi.


Yapılan yasal düzenleme neticesinde MESKİ’ye bir yıllık yükü 12 milyon TL üzerinde olan ve kapatılan beldelerde kullanılan su tarifesinin en düşük tarifenin yüzde 50’sini geçmeyecek şekilde düzenlenmesi de komisyondan geldiği şekilde kabul gördü.



 
“Hizmet üretimi engellenmek isteniyor”

 


Bir önceki oturumda İller Bankası veya ticari bankalardan 50 milyon TL’ye kadar kredi kullanmaya, Belediye adına borçlanma hususunda Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a yetki verilmesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporu görüşüldü.


Oylamada söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, daha önceki oylamada kabul edilen ancak kendi iyi niyeti neticesinde komisyona havale edilen konunun komisyonda kasıtlı olarak engellenmek istenildiğini aktardı. Başkan Kocamaz, “Bu konuda bazı tartışmalar yaşanmış. Belediyenin bütçesiyle bu kadar geniş bir alana hizmet etmesi çok zor. 15 Temmuz’da yaşanan o acı hadiseden sonra her ne kadar nakit sıkıntısı çekmiyoruz denilse de biz bize gelen paylara bakıyoruz. Bize Temmuz ve Ağustos aylarında İller Bankası ve Bakanlıktan toplamda 25-26 milyon gibi bir pay geldi. Yani 2 ayda 50 milyon eksik gelmese, biz de hizmet üretmek için böyle bir yetki istemezdik.


İdarenin hizmet üretmek için istediği desteği engellemek bu kente yapılacak en büyük kötülüktür. Bu karar çıkmazsa aciliyeti olan hizmetler aksar, belediyeden alacağı olan vatandaş da zora girer. Kimsenin bizde alacağı kalmaz ama gecikir. Daha önce alınan tutar sadece asfalt ve yola yönelik bir tutar. 250 milyondan tek kör kuruşu asfalt ve yol dışında kullanamayız. İdare hizmet üretmek isterken bu konuda da idarenin önün açmak lazım. Göreve geldiğimizden beri belediyenin borcunu ödüyoruz. Boşa giden tesisin bile borcunu biz ödüyoruz. Ne yapılmaya çalışılıyor anlayamıyorum. Buradan hayır kararı çıkarsa ben de mecburen bu kararı vatandaşa ve alacakları için belediyeye gelene anlatmak zorundayım” dedi.


Başkan Kocamaz bazı meclis üyelerinin raporun gündeme alınması ile ilgili de “Bu kadar aciliyeti olmasa bu konu meclise gelmezdi. Benim iyi niyetim olmasa, geçen toplantıda bu madde sizin oylarınızla meclisten geçmişti. Bir arkadaşın komisyona gitsin önerisi üzerine havale ettik. Yoksa onaylayıp kabul edildi. Ancak komisyonda başka düşünceler araya sokularak engellenmek isteniyor. Oradaki arkadaşlar çoğunlukla bu maddeyi çıkardığı halde, yine işi engellemeye yönelik bu maddenin gündem dışı gelmesini istiyorlar. Bir önceki toplantıda gündeme girmedi diye komisyona havale ediyorsunuz, şimdi de gündeme neden girdi diyorsunuz” diye konuştu.


Yapılan oylama sonrasında Başkan Kocamaz’a yetki verilmesi ile ilgili komisyon raporu oy çokluğu ile kabul edildi.


 


Kaya Mutlu’nun adı 3’üncü Çevreyolu’na verilecek

 


Gündem dışı maddeleri görüşülürken, Mersin’de daha önce belediye başkanlığı yapmış olan Ali Kaya Mutlu’nun isminin ailenin talebi üzerine 3’üncü çevreyoluna verilmesi ile ilgili teklif meclise geldi. Yapılan araştırmada bir tarafı Toroslar ve bir tarafı Yenişehir Belediyesi’ne bağlı olan 3’üncü Çevreyolu’nun Müftü Deresi’nin batı tarafına Yenişehir Belediyesi’ne bağlı bölümüne Ali Kaya Mutlu’nun isminin verilmesi teklifi 3 çekimser oyla kabul edildi.


Büyükşehir Belediyesi Eylül Ayı Meclis Toplantısı ikinci birleşimi, dilek ve temennilerin ardından sona erdi.




Mersin Büyükşehir Belediyesi


Haber 68 Haber'de şu şekilde yer aldı


Mersin'in geleceğini belirleyecek 1/100 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın Büyükşehir Meclisi’ne gelmesi, meclis grup başkanlarının özellikle Akkuyu Nükleer santrali ile ilgili görüşmeleri tamamlayamamaları nedeniyle önümüzdeki aya kaldı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Plan meclise geldiğinde Akkuyu Nükleer Santrali için ‘ret’ oyu vereceğim. Bunu herkes böyle bilsin” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2016 Yılı Eylül Ayı Toplantısı’nın ikinci birleşimi, Burhanettin Kocamaz başkanlığında yapıldı. Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen toplantıda, idare tekliflerine ait 13, komisyon raporlarına ait 26 ve gündem dışı 7 madde görüşülürken, toplantıya yine 1/50 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na Akkuyu Nükleer Santrali’nin işaretlenip işaretlenmemesi damga vururken, Başkan Kocamaz’a borçlanma yetkisi verilmesi de tartışma konusu oldu.

“Meclis üyeleri şu saate kadar bir fikir teatisinde bulunmadıkları için 1/100 binlik planı 1 ay ertelemiş olduk”

Büyükşehir Meclisi’nin bugünkü toplantısına 1/100 binlik planının gelmesi beklenirken, plan üzerindeki fikir alışverişinin tamamlanamaması, planın görüşülmesini bir kez daha öteledi. Planda özellikle Akkuyu Nükleer Santrali’nin yer alması kentin öncelikli tartışma konularından birini oluştururken, Meclis toplantısının sonunda konuya ilişkin açıklama yapan Başkan Kocamaz, nükleer santrale ilişkin tavrını bir kez daha net ve kesin cümlelerle ortaya koyarak, ‘ret’ oyu vereceğini söyledi.

Daha önce meclis üyelerine, 1/100 binlik planla ilgili değerlendirme çağrısında bulunduklarını ve meclis üyelerinin bir araya gelerek fikir jimnastiği yapmalarını istediklerini anımsatan Kocamaz, “Ancak, şu saat oldu arkadaşlarımız bir araya gelip de bir fikir teatisinde bulunmadılar. Dolayısıyla biz de 1/100 binlik planı 1 ay ertelemiş olduk” diye konuştu.


“Biz bu planı buzdolabına koysak, o tesisi oraya bu haliyle yaparlar ve yapacaklar”

Önümüzdeki ay yapılacak meclis toplantısına kadar yine değerlendirme yapılmazsa bu işin sürüncemede kalabileceği uyarısında bulunan Kocamaz, “Öyle bir noktadayız ki, bu meclis şu anda cendereye sıkışmış durumda. Çünkü halihazır 1/100 binlik bir plan var, buna da Akkuyu bölgesi işlenmiş durumda. Şu anda biz bu planı buzdolabına koysak, o tesisi oraya bu haliyle yaparlar ve yapacaklar. Uluslararası anlaşmalar ve kanunla çıkarılmış bir durum var. Bu meclisin kanunun üstünde karar verme yetkisi yok. Diğer taraftan, bu imar planını her halükarda o bölge işlenmiş ya da işlenmemiş kabul etsek, son sözü yine Çevre Bakanlığı söyleyecek” ifadelerini kullandı.


“Plan meclise geldiğinde Akkuyu Nükleer Santrali için ‘ret’ oyu vereceğim”

Meclis üyelerinden, istişarelerini bir an önce yapıp, bir dahaki mecliste yeniden ötelenmemesini isteyen Kocamaz, şunları söyledi: “Birçok arkadaşımız bana bireysel olarak gelip, ‘Bu plan bir an evvel geçsin. Mersin’in önünün açılması lazım’ diyor. Bir taraftan yapılsın istiyor, bir taraftan yapılmasın gibi görünmeye çalışıyor. Bu da çok şık bir durum değil. Herkes gönlünü açsın, içindeki neyse onu döksün. Ben grup başkanlarına çağrı yapıyorum, önümüzdeki günlerde bir araya gelerek bu konuyu değerlendirsinler. Şunu da söyleyeyim; bu meclise bu konu geldiğinde ben başında söylediğim gibi ret oyu vereceğim. Olsun, olmasın şahıs olarak ret oyu vereceğim. Bunu herkes böyle bilsin.”

Akkuyu ile ilgili net tavrını ortaya koyan Kocamaz, CHP’li meclis üyelerinden alkış aldı.


“Son iki ayda İller Bankası ve Maliye Bakanlığı’ndan 50 milyon TL eksik pay geldi”

Öte yandan, geçen pazartesi günü yapılan meclis toplantısında komisyona gönderilen, Başkan Kocamaz’a, İller Bankası veya ticari bankalardan 50 milyon TL’ye kadar kredi kullanma konusunda belediye adına borçlanma yetkisi verilmesine ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu raporu da meclis gündeminin tartışma konusu oldu.


Raporla ilgili görüşünü dile getiren ve “Borçlanma konusunda komisyonda bazı tartışmalar yaşanmış” diyen Başkan Kocamaz, belediyenin bütçesiyle bu kadar geniş bir alana hizmet etmenin çok zor olduğunu her zaman söylediklerini ifade etti. Özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ‘vatandaş bankaya para yatırdı, nakit sıkıntısı çekilmiyor’ dense de Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne Temmuz ve Ağustos aylarında İller Bankası’ndan yaklaşık 12 milyon TL, Maliye Bakanlığı’ndan da 13 milyon TL’nin üzerinde daha az para geldiğini açıklayan Kocamaz, “Toplamda 25-26 milyon lira gibi bir pay geldi. Eğer 2 ayda bu 50 milyon lira eksik gelmemiş olsaydı, biz böyle bir yetki istemezdik” şeklinde konuştu.


“İdarenin hizmet üretmek için istediği bir desteği engellemek, bu kente yapılacak en büyük kötülüktür”

Ne yapılmak istendiğini anlamadığını ancak, idarenin hizmet üretmesinin engellenmeye çalışıldığını ileri süren Kocamaz, şöyle devam etti: “İdarenin hizmet üretmek için istediği bir desteği engellemek, bu kente yapılacak en büyük kötülüktür. Bu karar çıkmazsa biz taahhütlerimizi yerine getirmemiş oluruz, ötelemiş oluruz, piyasada belediyeden alacağı olan esnaf alamamış olur, şikayetler biraz daha artmış olur. Neticede, yılbaşından sonra yine bu vatandaşlarımızın parası ödenir. Kimsenin belediyede alacağı da kalmaz. Kaldı ki, daha önce sizden aldığımız destekle alınan 250 milyon TL sadece asfalt ve yola yönelik yaptığımız ihaleyle ilgili. Alınan karar da bu yönde. O ihalenin dışında 250 milyondan bir tek kör kuruşu bile biz başka bir amaçla kullanamayız, çünkü İller Bankası sadece onun için o parayı tahsis etti. Dolayısıyla idare hizmet üretmek istiyor, bu konuda idarenin önünü açmak lazım. Bu borcu yine biz ödeyeceğiz.”


Göreve geldiklerinde de belediyenin borcu olduğunu ve o günden bu yana bu borçları ödemeye devam ettiklerini söyleyen Kocamaz, “Bu tür konularda arkadaşlarımızın ne yapmak istediklerini ben anlamaya çalışıyorum, anlayamıyorum. Bu, buradan ret kararı olarak çıkarsa benim yapacağım bir tek iş meclisin aldığı kararı bir taraftan vatandaşa bir taraftan da alacakları için belediyeye gelen esnafa anlatmak durumundayım” dedi.


Raporun oylanması sırasında söz alan AK Parti Grup Başkanı Kadir Canlı ise borçlanma yetkisinin zorlamayla meclise getirilerek geçirilmeye çalışıldığını öne sürerek, AK Parti grubu olarak, raporun yeniden komisyona gönderilmesini istediklerini belirtti.


“Acil olmasa konuyu meclise getirmezdik” diyen Kocamaz da “Benim iyi niyetim olmasa, geçen toplantıda bu madde sizin oylarınızla meclisten geçmişti. Bir arkadaşın komisyona gitsin önerisi üzerine havale ettik. Yoksa onaylayıp kabul edildi. Ancak komisyonda başka düşünceler araya sokularak engellenmek isteniyor. Oradaki arkadaşlar çoğunlukla bu maddeyi çıkardığı halde, yine işi engellemeye yönelik bu maddenin gündem dışı gelmesini istiyorlar. Bir önceki toplantıda gündeme girmedi diye komisyona havale ediyorsunuz, şimdi de gündeme neden girdi diyorsunuz” diyerek tepki gösterdi.


Kocamaz, daha sonra komisyon raporunu meclis üyelerinin oylarına sundu. Rapor, AK Parti grubunun hayır oyu vermesiyle oy çokluğu ile kabul edildi.


Kaya Mutlu’nun adı 3. Çevre Yolu’nda yaşayacak

Toplantıda ayrıca, geçen hafta yaşamını yitiren Mersin’in eski belediye başkanlarından Ali Kaya Mutlu’nun adının bir caddeye verilmesi önerisi de gündem dışı teklif olarak. Meclis üyelerinin oylarına sunuldu. Başkan Kocamaz, Mutlu Ailesi’nin talebi üzerine 3. Çevre Yolu’nun Müftü Deresi’nin batısında kalan Yenişehir ilçesindeki bölümüne Ali Kaya Mutlu’nun adının verilmesi teklifi, 3 çekimser oya karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.


68 Haber 


Geri Dön