23 / 04 / 2024

Bursa’da 2020 yatırım yılı olacak!

Bursa’da 2020 yatırım yılı olacak!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı’nın yanı sıra Bursa Büyükşehir bütçesinden yapılacak projelerle 2020 yılının tam bir yatırım yılı olacağını söyledi



Bursa'nın sorunlarına başkentin de kayıtsız kalmadığını ve Bursa'ya verilen desteğin her geçen arttığını dile getiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Büyükşehir Belediyesi'nin gücü olan etkin bir kuruluş olduğunu, göreve geldiklerinden bu yana ciddi mesafeler aldıklarını dile getirdi. Takvim'de yer alan habere göre, Bursa'da yaşayan herkesin kentin sorunlarına vakıf olduğunu fakat bazı sorunları kısa vadede çözmenin mümkün olmadığını dile getiren Başkan Aktaş, Ankara'daki her görüşmede şehrin geneli ile ilgili derdini ve heyecanını ortaya koyduğunu ve bu noktada önemli geri dönüşler almaya başladıklarını da söyledi… 

Son iki sene içerisinde ulaşımdan altyapıya, kamulaştırmadan çevre düzenlemelerine kadar bazı kalemlerde yapılan yatırımlardan örnekler veren Başkan Alinut Aktaş, azim gayretle çalışmalarına devam ettiklerini belirtti. Hafif raylı sistem araçları temininden kavşaklara, köprülerden yol yapım çalışmalarına kadar ulaşıma 606 milyon 700 bin liralık yaptıklarını dile getiren başkan Aktaş, "İçme suyu, kanalizasyon, yağmursuyu hatları, depo yapımı gibi altyapı çalışmalarına 288 milyon TL, yapı işleri, tarihi kültürel miras etüt proje gibi alanlarda 245 milyon TL'lik yatırım yaptık. Toplam 170 bin 500 metrekarelik alanda 117 milyon TL'lik kamulaştırma yaptık. Mihraplı Parkı'ndan İznik Çakırca parkına, peyzaj düzenlemelerinden çevre düzenlemelerine kadar, şehrin birçok noktasında çevre ve yeşil alan projelerimizi uyguladık" dedi.

Başkan Aktaş, raylı sistem sinyalizasyon optimizasyonu çalışmasının her gece saat 1 ile 5 arasında sürdüğünü çalışma bittiğinde 300 bin olan günlük yolcu sayısının 450 bine çıkacağını dile getirdi. Bursa milletvekilleri ve basın mensuplarının da katılımıyla Spor Bakanlığı'nda Bursa'da hayata geçirilecek tesislerle ilgili protokol imzaladıklarını belirten  Başkan Aktaş, "Bu öyle ayaküstü oluşmuş bir protokol değil. Toplamda 85 milyon lirayı bulan yatırımlar için hem Büyükşehir hem de ilçe belediyelerimizle tek tek protokoller yapıldı. Bunların içinde Merinos Stadyumu zemin yenilemesi, Atıcılar futbol sahasının zemin yenilemesi, Vakıf Kent Parkı içindeki spor tesisleri, inşaatının tamamlanması, Kestel Alaçam Gençlik Kampı, Nilüfer Akçalar sentetik yüzeyli futbol sahası ve Mustafakemalpaşa Gençlik ve Sosyal Yaşam Merkezi inşaatı gibi bizim de vatandaşlarımıza yapımı için söz verdiğimiz projeler var" dedi.


HANLAR BÖLGESİ AÇILIYOR


Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin Bursa'nın ciddi turizm ve ekonomik değeri olduğunu ve çevresinin açılması konusunun kendisinden önce görev yapan başkanların da hayali olduğunu söyleyen Başkan Aktaş, "Ulu Cami ve etrafındaki Tarihi Hanlar Bölgesi'nde tarihi silueti bozan yapılara ilişkin kamulaştırma sürecini başlatacağız. Etaplar halinde, 430 bin metrekarelik alanımızı yenileyip, restorasyonları yapıp, tarihi binaları gün yüzüne çıkaracağız. Proje kapsamında, İpek Han'ın içindeki iyileştirmeler, Ertuğrulbey Meydan Projesi, Koza Han iç avlu düzenlemesi ve cephe sağlıklaştırma, aydınlatma projeleri, kaldırımları, yolları, hülasa tüm iyileştirmelerin yapılacağı projeyi başlatmış oluruz. Şu an için 150 milyon liralık bir maliyet ön görülüyor" diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM YATIRIMLARI


Yine Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un Bursa ziyareti ve Bakanlık tarafından kente kazandırılacak yatırımlar hakkında konuşan başkan Aktaş, "Bakanlık desteğini almak istediğimiz, kentsel dönüşüm, yenileme ve hanlar bölgesiyle ilgili ifade ettiğimiz konular vardı. Bursa'nın hayali olan konuları ele aldık. İki yeni Millet bahçesi, hanlar bölgesi projesi, kentsel dönüşümle ilgili bazı konut yapımları, Doğanbey'deki yoğun konut yapılaşmasıyla ilgili bazı sorunlar vardı. Bakanımız Bursa ile ilgili müjdelerini verdi. Doğanbey'de Toplu Konut İdarisi ve İller Bankası Genel Müdürlüne ait 18 bin metrekare alan, altı kapalı otopark olacak şekilde bir meydan olarak bölgeye kazandıracak. Beşyol Kavşağı lupları içinde kalan yapıların kaldırılmasına yönelik adım atılacak. Burada 11 bin metrekare alan var.  TOKİ  Mart'ta başlayarak burada 250 rezerv konut üretecek. Kavşak kollarındaki yapıların dönüşümü de hızlı şekilde yapılacak. Eski stadın olduğu alandaki Millet Bahçesi projesi zaten devam ediyor. Gökdere'deki 200 bin metrekarelik alan da içinde yürüyüş ve bisiklet yolları, millet kıraathaneleri, çocukların ve gençlerin rahatlıkla vakitlerini geçirebileceği alanların bulunacağı millet bahçesi haline getirilecek ve inşaat 2020 yılında başlayacak" diye konuştu.


NİLÜFER'E ÖZEL HASSASİYET

Soğanlı, Yıldırım ve Beşyol olmak üzere 3 ayrı noktada kentsel dönüşümün Bakan Murat Kurum ile konuşulduğunu dile getiren Başkan Alinur Aktaş, "Kentsel dönüşümle alakalı nihai hedefimizin bu olmadığını, Merinos altında 7 mahalle, Soğanlı'da kısmen çalışmalar var. Asıl hayalimizin buraları taşımakla beraber burada oluşacak yerlerin ikinci etap kentsel dönüşümde kullanılacağını ifade etmek istiyorum. Nilüfer'de 0,50 emsal iptali dolayısıyla yaşanan sıkıntıların çözümü için adım atılacağını da Bakanımız belirtti. Bu konunun emsal artışı mağdurlarına mahsus bir düzenlemeyle halledilmesi konusunda bakanlıkla çalışıyoruz. Bu konuda bana çok kızdılar, benim kişisel kararım gibi ifade ettiler. Ben bu konuda hiç siyaset yapmadım. İyiniyetli fakat kanununun uygun görmediği uygulamaydı. Ekim 2017'de mahkeme kararıyla iptal oldu. Var olan mağdurların mağduriyetinin giderilmesi için özel gayretim olduğunu ifade etmek istiyorum. Kimsenin çayını içmedim, tanıdığım akrabam yok" diye konuştu.


STADYUMDA ÇALIŞMA BAŞLADI


Bursa'nın en önemli değerlerinden bir tanesinin de Bursaspor olduğunu ve maçların oynandığı stadyumun da kente değer katan unsurlardan bir tanesi olduğunu dile getiren Başkan Aktaş, stadyumun timsah kafası bölümündeki çalışmaların da yeniden başladığını söyledi. Başkan Aktaş, "Yaklaşık 2 yıldır icra ettiğim belediye başkanlığı görevimde en fazla muhatap kaldığım sorulardan bir tanesi 'bu timsahın kafası ne zaman tamamlanacak?' oldu. Gerçekten ben bu soruyu iki yıldır duyuyorum. Bildiğiniz gibi biz daha önceki müteahhidimizle sıkıntılar yaşıyorduk. Bu manada müteahhidimiz tasfiye etmek istedi. Uzunca bir süreçten sonra biz Temmuz 2019 tarihi itibariyle sözleşmeyi feshettik. Tekrar işi ihale ettik ve 2 Ekim tarihinde, yaklaşık 50 gün önce çalışmalar başladı. Aralık 2020'ye kadar 450 günlük sürecimiz var. Ama biz inşallah öncesinde bitireceğiz. Timsah kafası, projesine uygun şekilde tamamlanacak. Burada birinci katta 896 metrekare, ikinci katta 436 metrekare, üçünce katta 690 metrekare ve çatı katında da 843 metrekare büyüklüğünde bir alanımız olacak. Halatlı cephe yaklaşık 1700 metrekare ve burada da Bursaspor'umuzu simgeleyen semboller olacak" şeklinde konuştu.

 

Gemlik'e piyango vurdu!


Geri Dön