19 / 04 / 2024

 Büyük yara alan sterlin bir ilki yaşıyor!

 Büyük yara alan sterlin bir ilki yaşıyor!

Bu hafta başının erken saatlerde, İngiliz sterlini, Birleşik Krallık'ın yeni maliye bakanı olan Kwasi Kwarteng’in, ülke ekonomisini canlandırma girişimi bir vergi indirimi paketini açıklamasının ardından dolar karşısında tarihi bir an yaşayarak, rekor bir seviye yaşadı.



Sterlin dün yeniden yükselişe geçti ve sabah saatlerinde ABD doları karşısında kazancını artırdı. Sterlin, pazartesi görülen 1.0530 dolarlık dip seviyeden yüzde 8 seviyesine yükseldi, gün içinde 1.1157 seviyelerinde düz bir çizgide seyretti.

Analistler yüksek enflasyon oranlarıyla birlikte sterlindeki hassasiyetin devam ettiğini belirterek bu iniş ve çıkışların yeniden olabileceğini kaydetti. Bir önceki seviyesine geri dönen sterlindeki toparlanmaya, İngiltere Merkez Bankası’nın uzun vadeli tahvillerde alım yapacağı açıklamasının etkisi olduğu belirtildi.

  Büyük yara alan sterlin bir ilki yaşıyor!

İngiltere’nin yeni Maliye Bakanı’nın, ülkedeki üst tabakayı oluşturan yaklaşık 600 bin kişiyi ilgilendiren bu vergi indiriminin hazineye maliyeti ise 45 milyar sterlin. Bu yüksek meblağ için İngiliz hazinesinin ayırmış olduğu bir kaynak yok. Yani vergi indirimi borçlanma yoluyla finanse edilecek.

Tüm bu eylemler, hazine tahvilleri üzerinden yüksek miktarda işlem yapan emeklilik fonlarını çıkmaza soktu. Emeklilik fonları çıkmaza girmesin diye İngiltere Merkez Bankası (BoE) para politikasını sıkılaştırdığı dönemde 65 milyar sterlinlik tahvil alım programı açıkladı.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön