26 / 04 / 2024

Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için dinlenme tesisleri yapılacak!

Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için dinlenme tesisleri yapılacak!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 8 saati aşan mesafede büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için 'dinlenme tesisi' şartı getiriyor. 8 saati aşan büyükbaş ve küçükbaş nakillerinde hayvanlar, bakım ve beslenme için kurulacak istasyonda dinlendirilecek...



Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Avrupa Birliği'nde de uygulanan yol üstü hayvan oteli uygulamasına geçiyor. Hazırlanan 'Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması Yönetmelik Taslağa' göre, 8 saati aşan büyükbaş ve küçükbaş nakillerinde hayvanlar, bakım ve beslenme için kurulacak istasyonda dinlendirilecek. 


Rapor zorunluluğu var 

Gelecek yıl başlayacak uygulamaya göre 8 saati aşan uzun yolculuklarda hayvanlar araçtan indirilip dinlendirildikten sonra yolculuğa devam edebilecek. Yine bu nakiller için yolculuk kütüğü ve yolculuk kütüğünde nakil planı, çıkış-varış yeri, nakliyat şirketi beyanı ve karşılaşılan olağandışı olaylara ilişkin raporlar tutulması zorunlu hale gelecek. 


Özel sektör de açacak 

Taslak düzenlemeyi görüşe açan Bakanlık, sığır cinsi, koyun ve keçi türü, evcil tek tırnaklılar gibi hayvanlar için 'otel' dönemini başlatmış olacak. Bu dinlenme istasyonları hem özel sektör hem de kamu eliyle kurulabilecek. 


OCAK 2014'TE BAŞLIYOR 

Öte yandan düzenlemeyle nakil sırasında hayvanlara refakat eden bakıcılar ve nakil araçlarının sürücülerine yeterlilik belgesi, eğitim ve gerekli sertifikasyon işlemleri ise 2013 sonuna kadar tamamlanacak. Ocak 2014'ten itibaren söz konusu belgelere sahip olmayan kişiler ve araçlar yurt içinde hayvan nakli yapamayacak. 


Vatan Gazetesi



Geri Dön