25 / 04 / 2024

Çamlıca'daki TV kulesi projesinin yeri değiştirildi!

Çamlıca'daki TV kulesi projesinin yeri değiştirildi!

Çamlıca Tepesi'nde görsel kirlilik yaratan TV vericilerini bir yerde toplamak için çalışmalarına başlanan TV kulesi projesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "İstanbul'un her yerinden görünecek dev caminin" inşaatına takıldı...



Çamlıca Tepesi'nde görsel kirlilik yaratan TV vericilerini bir yerde toplamak için çalışmalarına başlanan TV kulesi projesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "İstanbul'un her yerinden görünecek dev caminin" inşaatına takıldı. 2010 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde oybirliği ile kabul edilen TV kulesi projesi, geçen hafta Büyük Çamlıca Tepesi'nde "özel bir proje" uygulanması nedeniyle Küçük Çamlıca'ya kaydırıldı. 


Çamlıca Tepesi'ndeki bütün vericilerin bir kulede toplanması için çalışmalar, dönemin İBB Başkanı Prof. Dr. Nurettin Sözen döneminde başladı. Üzerinde döner lokanta, içinde Türkiye'nin medya müzesinin de bulunacağı projenin ihalesi Sözen döneminde yapıldı. Ancak ihale, Erdoğan tarafmdan İBB Başkanı olduğu dönemde iptal edildi. 


TV kulesi projesi Kadir Topbaş döneminde ikinci kez gündeme geldi. Tüm radyo ve televizyon vericilerinin tek bir kulede birleştirilmesi ve karasal-sayısal yaynıı için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı arasında 10 Aralık 2009'da bir protokol imzalandı. Protokol 19 Mart 2010 tarihli İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ile yürürlüğe girdi. 


Zamanında başlamadı 


Protokol kapsamında düzenlenen "Çamlıca Tepesi TV Radyo Kulesi Fikir Projesi Yarışması" 5 Eylül 2011 'de sonuçlandı. Sonuçlar da 3 Ekim 2011 'de Resmi Gazete'de açıklandı. Ancak kulenin boyutları, teknik özellikleri gibi konularda yapılan tartışmalar uzayınca protokol süresi aşıldı ve uygulama projesi zamanında başlatılamadı. Protokolü uygulamaya koyamayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 9 Ağustos 2012'de İBB'ye başvuruda bulunarak Büyük Çamlıca Tepesi'nde özel bir proje uygulanması nedeniyle TV kulesinin Küçük Çamlıca Tepesi'nde yapılması ve bunun için uygun bir alanın belirlenerek tahsisinin yapılmasını talep etti. Ancak söz konusu bölge için hazırlanan imar planı değişiklikleri henüz onanmadığı için yer tahsisi yapılamadı. 


12 Nisan 2013'te Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürlüğü tekrar İBB'ye yazı göndererek hem protokolün süresinin aşılması hem de proje alanının değişmesi nedeniyle ek protokolün hazırlanmasını istedi. 


İstanbul'a Müdahale


Geciken ve ertelenen TV kulesi projesi ile ilgili talep 25 Ekim 2013 tarihli ÎBB Meclis toplantısında yeniden gündeme geldi. 


Talep tartışılırken söz alan İBB CHP Grup Sözcüsü Mehmet Yıldız "Ankara'dan hoyrat bir el sürekli İstanbul'a müdahale ediyor. Bu hoyrat el kanun, nizam dinlemiyor. Bu el kâbus gibi İstanbul'un üzerinde. İstanbul'u yönetmek için seçilmiş siz AKP'li yerel yöneticiler ağzınızı açamıyorsunuz. Yanlışa yanlış diyemiyorsunuz. Siz bu emrivakilere teslim olabilirsiniz ama biz TV kulesine değil, bu emir komuta düzenine karşı olduğumuz için bu karara hayır oyu vereceğiz" diye konuştu. Yıldız'ın konuşmasından sonra teklif İBB Meclisi'nde oya sunuldu ve AKP'li meclis üyelerinin oylan ile TV kulesi, Küçük Çamlıca'ya kaydırıldı. Yer tahsisi için Topbaş'a "Bakanlıkla protokol yapma yetkisi" verildi. 




Cumhuriyet



Geri Dön