26 / 04 / 2024

Çare Türkiye! Tüm dünyayı etkileyen kriz için İstanbul'da 4'lü zirve

Çare Türkiye! Tüm dünyayı etkileyen kriz için İstanbul'da 4'lü zirve

Rusya-Ukrayna savaşı en çok gıda sektörünü vurdu. Özellikle tahıl ihracatında yaşanan sorun için Türkiye devreye girdi. İşte İstanbul'da yapılacak kritik zirve ile ilgili detaylar.



Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa'nın en büyük tahıl üreticilerinden biri olan Ukranya'daki üretimi durma noktasına getirdi. Savaş, buğday fiyatlarını son 14 senenin en yüksek rakamlarına ulaştırırken, üretilen ürünlerin dünyaya açılması da ayrıca problem oldu. Bu problem için de Türkiye öncü oldu. 

Gerek ara buluculuk gerekse gıda krizi ile ilgili yaşanan bu durumda gözler artık Türkiye'de. Rusya, Ukrayna, Birleşmiş Millet (BM) ve Türkiye'nin katılımıyla haftaya İstanbul'da bir toplantı gerçekleştirilecek. Söz konusu kritik zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılması bekleniyor. Bunun yanı sıra Milli Savunma Bakanlığı'ndan bir heyetin hafta için tahıl krizini çözmek için Rusya'ya gideceği öğrenildi. 

Nitekim geçtiğimiz haftalarda da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, görüşme sinyalini vermiş ve bir Birleşmiş Milletler (BM) planı olduğundan bahsetmişti. Türkiye'nin söz konusu BM planını desteklediğini belirten Çavuşoğlu, "BM planının hayata geçirilebilir bir plan olduğunu açıkça gördük. Yapılacak çalışmanın geçerliliği açısından BM çatısı altında yapılması iyi olacak" demişti. 


Geri Dön