19 / 03 / 2024

Çatı katı evlerde tadilat yapılabilir mi?

Çatı katı evlerde tadilat yapılabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde çatı katı evlerde tasdikli projeye uygun tadilat yapılıp yapılmayacağını kaleme aldı. 



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde çatı katı evlerde yapılan tadilatları ve bunun için alınacak izinleri yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucu, "Tapumda çatı piyesli meskenli aldığım dairenin, belediyeden aldığım proje doğrultusunda (teras projesi olarak geçiyor) tadilatına başladım. Projede diğer dubleksin üstünde 1 oda, mutfak mevcut. Alt kat komşumuz onun tarafında tadilat yapamayacağımı söyleyerek belediyeye şikayette bulundu. Belediye incelediğinde buna izin verildiğini söyledi. Yönetim ise bizim elimizdeki projeden haberleri olmadığını iddia ediyor ama başlamadan önce yönetimden bilgi aldım. Yapabileceğimizi ve belediyeden almam gereken iznin tadilat izni olduğu konusunda elimde yazışmalarım da mevcut. Bu durumda tadilata devam edebilir miyim?" sorusunu yöneltti. 

Çatı katı evlerde tadilat yapılabilir mi?

Tamer Heper soruyu şu şekilde yanıtladı:

***

Okuyucumun anlatımında problem karışık, ancak bunun mevcut sistemin bilinmeyişinden kaynaklandığı kanaatindeyim. Nedeni şu: Elde tasdikli bir proje var ise buna uyulur. Sonra okuyucum tadilat izninden yani tadilat projesinden söz ediyor.

Tadilat projesi; şayet bağımsız bölümlerin satışından yani muhtelif malikler söz konusu olduktan sonraki bir tarihi taşıyor ise bu halde bağımsız bölüm maliklerinin başvuruda imzasının bulunması gerekiyor. Dolayısı ile tüm bağımsız bölüm maliklerinin izni olmadan tadilat projesi yapılmaz. Ancak elde tasdikli bir proje var ise iptal olunmadığı müddetçe bu tatbik edilebilir.

Çatı katı evlerde tadilat yapılabilir mi?

***

Belediye okuyucuma tasdikli proje ile birlikte bu tadilatı yapabileceğine dair yazı da vermiş. Dolayısı ile okuyucumun tadilatını yapmakta hukuki problemi yok. Tabii şayet anlatımda da hatalar yok ise. Bunu bana düşündüren husus da dubleksten söz ederken diğer dubleks ve üzerindeki bir oda bir mutfaktan söz ediyor ve alt komşunun onun tarafında tadilat yapamayacağından söz ediyor ya işte bunlar akıl karıştırıcı ifadeler. Ancak net olarak söyleyebileceğim, bir dairede tasdikli projeye uygun tadilat yapılıyor ise bu engellenemez.

Tapuda eklenti olarak görünen bölümler mülk sahibine mi ait?


Geri Dön