20 / 04 / 2024

Cazibe merkezlerinin şartları değişti!

Cazibe merkezlerinin şartları değişti!

Az gelişmiş illerdeki yatırım ortamını canlandırmayı amaçlayan Cazibe Merkezleri Programının içeriği değişti. Uygulamanın kapsamı biraz daraltıldı. Bu tür desteklerin sürdürülmesi bölgesel kalkınma için büyük önem taşıyor...



Para Dergisi'nden Talha Apak bu hafta "mevzuatın içinden" bölümünde cazibe merkezleri konusunu ele aldı....

VAKTİYLE 2016/9596 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) ile yürürlüğe konulan Cazibe Merkezleri Programı destek paketinde yer alan, faizsiz yatırım kredisi desteği-faizsiz indirimli işletme kredisi desteği, üretim desteği, bina yapım desteği, yönetim ve danışmanlık desteği, üretim tesisi taşıma desteği, kira desteği gibi bazı destek unsurlarının yeni Cazibe Merkezleri Programı Kapsamında Yatırımların Desteklenmesi Hakkındaki 2018/11201 sayılı BKK’da yer almadığı görülüyor.

 

Başvurular Ekonomi Bakanlığı’na yapılıyor. Ekonomi Bakanı’nın koordinasyonunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Kalkınma Bakanı ve Maliye Bakanı'ndan oluşacak komite tarafından, kapsamdaki illerin ekonomik ve sosyal kalkınmasının gerçekleştirilmesi, refahının ve istihdamının artırılması, göçün azaltılması, katma değeri ve yerlilik oram yüksek ürünlerin üretilmesine ilişkin hususlar dikkate alınmak suretiyle 31.12.2020 tarihine kadar yapılan müracaatlardan uygun bulunan projeler program kapsamındaki desteklerden yararlandırılıyor. Desteklenmesine karar verilen yatırım projesine ilişkin yatırım karakteristiklerinin, şartlarının, sürelerinin ve öngörülen desteklerin yer aldığı yatırım teşvik belgesi düzenlenmesi gerekiyor.

 

DESTEKLENECEK YATIRIMLAR

Cazibe Merkezleri Programı kapsamındaki 23 ilde özel sektör tarafından gerçekleştirilecek “imalat” sanayi ile “Çağrı ve Veri Merkezi” yatırımları destek kapsamında değerlendirilerek uygun bulunan ve desteklenmesine karar verilen yatırımlar, enerji desteği ile 6. Bölge için aşağıda yer alan destek unsurlarından 6. Bölge için uygulanan oran ve sürelerde yararlandırılıyor.

 

1-Katma değer vergisi istisnası
2-Gümrük vergisi muafiyeti
3-Faiz desteği
4-Vergi indirimi
5-Sigorta primi işveren hissesi desteği
6-Sigorta primi işçi hissesi
7-Gelir vergisi (stopaj) desteği
8-İnşaat-yapı harçları muafiyeti
9-Emlak vergisi Muafiyeti
10-Damga vergisi Muafiyeti

 

ASGARİ YATIRIM TUTARI

İmalat sanayi yatırımları içinse


1-Tunceli, Bayburt, Ardahan, Gümüşhane, Iğdır, Erzincan illerinde 2 milyon TL,
2-Hakkari, Bingöl, Kars, Siirt, Bitlis, Muş, Şırnak illerinde 4 milyon TL,
3-Ağrı, Batman, Elazığ, Adıyaman, Erzurum, Malatya, Mardin,


Van, Diyarbakır, Şanlıurfa illerinde ise 5 milyon TL tutarında asgari sabit yatırım şartı aranıyor.

Çağrı merkezleri için yatırımlarının asgari 200 kişilik istihdam sağlaması; veri merkezi yatırımlarının ise asgari 5 bin metrekare beyaz alan ihtiva etmesi gerekiyor.


ENERJİ DESTEĞİ

Desteklenmesi uygun görülen yeni yatırımlardan enerji desteği ihtiva edenlerin ise...

1-İşletmeye geçilmesini müteakip gerçekleşen sabit yatırım tutarının yüzde 25’ini aşmamak üzere aylık elektrik enerjisi giderlerinin azami yüzde 30’u üç yıl süreyle işletme bazında 10 milyon TL’si kadar Bakanlık bütçesinden destek sağlanacak.
2-Enerji desteğinin oran, süre ve miktarı il, sektör veya ürün bazında uygulanması komite tarafından belirlenecek.
3-Enerji desteği ödemeleri, illerde valilik bünyesinde oluşturulacak komisyonun değerlendirmesi sonucunda hazırlanan bilgi ve belgelere istinaden üçer aylık dönemler halinde yapılacak.
3-Enerji desteği KDV hariç enerjinin temin edildiği kurum veya kuruluşlarca düzenlenmiş ve bedeli peşin olarak fatura döneminde ödenmiş fatura tutarları dikkate alınacak.


Yatırımın gerçekleştirilmemesi veya karar kapsamında destek unsurlarından haksız ve fazla bir şekilde yararlananlardan 6183 sayılı kanun hükümleri çerçevesinde yararlanılan tutar geri alınıyor. Cazibe merkezi kapsamında destek unsurlarından yararlanan yatırımcılar diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca sağlanan destek unsurlarından yararlandırılamıyor.


Kapsamı daraltılmış olsa bile, bu tür desteklerin sürdürülmesinde ihtiyaç ve fayda görülüyor. Başvurular, yayımlanacak olan uygulama tebliğinde ilan edilecek belgeler üzerinden yapılıyor.


GLOBAL LİDERLER KONUŞUYOR OTURUMU

Kongrenin açılışında küresel liderlerin 2018 yılı için girişimcilik hareket planlarını öğreneceğiz. Avrupa Melek Yatırım ticaret Örgütü Başkanı (EBAN) Candace Johnson, Ortadoğu Melek Yatırım Ticaret Örgütü Başkanı (MBAN) Abdul Malik Jabaar, Afrika Melek Yatırım Ticaret Örgütü Başkanı (ABAN) Harry Tomi Davies, Uluslararası Bilim Parkları Birliği (IASP) Başkanı Josep Miquel Pique Huerta, IFC SME Finance Forum Başkanı Matthew Gamser, Dünya Yatırım Ajansları Birliği (WAIPA) Başkanı Arda Ermut, JCI Dünya Başkanı Dawn Hetzel, Birleşmiş Milletler Teknoloji Transfer Ofisleri UNIDO ITPO Başkanı Dr. Hahim Flussein ve TÜBİTAK Başkanı Prof Arif Ergin küresel vizyonlarını, hedeflerini ve 2018 yılı içinde girişimciler ve yatırımcılar için atacakları adımları bu önemli panelde paylaşacaklar.


TRT WORLD STÜDYO KURUYOR

Milyonlarca eve ulaşan Türkiye’nin küresel sesi TRT World kongrede özel bir stüdyo kuruyor. Canlı yayınlarla Türkiye’nin küresel sermaye piyasaları için çok önemli olan bu zirvelerdeki gelişmeleri iki gün boyunca tüm dünya girişimcileri ve yatırımcılarla paylaşacak.


Etkinlikte Çok önemli keynote konuşmacılar var. Silikon Vadisi’nde üç ay gibi kısa bir sürede 100 milyon dolarlık bir çıkış başarısını yakalayan dünyanın sayılı melek yatırımcılarından Dusan Stojanovic, “Erken çıkış nasıl başarılır” konulu bir konuşma yapacak. Dünya Blockchain Konsorsiyomu’nun kurucularından Brad Yasar ise, Los Angeles’tan gelerek ICO’nun melek yatırımcılığı nasıl etkileyeceğini anlatacak. IFC’nin SME Finance Forum Başkanı Matthew Gamser ise mültecilerin girişimcilik dünyasına nasıl kazandırılabileceğini anlatacak. EBAN’m Onursal Başkanı ve Jungen Holding’in kurucusu Peter Jungen ise, CEOTarm startup’larla nasıl işbirliği yapabileceklerini anlatacak. IBM Watsons Financial Services FinTech Kurulu Başkanı Paolo Sironi de finansal teknolojilerde bizi bekleyen fırsatları değerlendirecek. Türk Telekom CEO’su Paul Doany ise yapacağı tematik konuşmada kendi kişisel startup yatırım tecrübelerini CEO’lara aktaracak.


VİZYON TOPLANTISI YAPILACAK

Dünya Melek Yatırım Forumu bu yıl Flazine Müsteşarlığınca akredite edilmiş 424 melek yatırımcıya da ev sahipliği yapacak. Genel Müdür Hakan Ertürk’ün yönetiminde düzenlenecek olan BKS 2018 Akredite Melek Yatırımcılar ve Hareket planı toplantısına European Investment Fund (EIF) yetkilileri ile TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Şahin Gök de katılacak. Toplantı özellikle 2018 yılında melek yatırımcıları bekleyen fırsatlar ve yeni hukuki düzenlemelerle kurulmak üzere olan melek yatırım fonu hakkında yılın en önemli toplantısı niteliğinde.


AKADEMİK EĞİTİMLER DE VAR

Bu yıl çok ilginç eğitim konuları var. Kongrenin ikinci günü JCI’ın Global Girişimciliği Destekleme Fonu’ndan girişimcilerin nasıl istifade edecekleri ile ilgili olarak JCI 2017 Dünya Başkam Dawn Hetzel bir workshop düzenleyecek. Ayrıca, belki de Türkiye’nin uluslararası anlamda ilk ICO eğitimine de kongre ev sahipliği yapacak. “Melek Yatırımcı Nasıl Olunur?” konulu eğitimi Harry Tomi Davies verecek. Küçük şirketlerin birleştirilerek borsalarda nasıl halka açılabileceğine ilişkin eğitimi ise Singapur’dan Callum Laing verecek.


Dünya sermaye piyasalarının Oscar’ı olarak kabul edilen bu ödüller, 19 Şubat akşamı Swissotel The Bosphorus’taki VIP Gala Yemeğinde kazananlara verilecek. Kalkınma Bakanı’nın da bizzat katılacağı ödül töreni, küresel sermaye piyasalarının yakından takip ettiği çok önemli bir etkinlik olacak. Etkinlik boyunca pek çok ülkeden Türkiye’ye gelen startup ve scaleup niteliğindeki girişimciler, düzenli aralıklarla küresel yatırımcılara sunumlarını gerçekleştirecekler. Dünyanın dört bir yanından gelen startuplar Dünya Melek Yatırım Kongresi yatırımcılarından finansman ve melek yatırım almak üzere sunumlarını gerçekleştirecekler.
 


Geri Dön