29 / 03 / 2024

ÇED süreci ne kadar sürer?

ÇED süreci ne kadar sürer?

Yeni proje ve gelişmelerin çevreye olabilecek sürekli veya geçici potansiyel etkilerinin içine alacak şekilde analizi ve değerlendirmesinin yapılmasına ÇED süreci deniyor. Peki, Çed süreci ne kadar sürer?



ÇED süreci ne kadar sürer?


ÇED yani Çevresel Etki Değerlendirmesi; belirli bir proje veya gelişmenin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreç olarak biliniyor.


Başka bir deyişle yeni proje ve gelişmelerin çevreye olabilecek sürekli veya geçici potansiyel etkilerinin sosyal sonuçlarını ve alternatif çözümlerini de içine alacak şekilde analizi ve değerlendirilmesi olarak karşımıza çıkıyor. 


ÇED’in amacı şöyle açıklanabilir: Ekonomik ve sosyal gelişmeye engel olmaksızın, çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında korumak, planlanan bir faaliyetin yol açabileceği bütün olumsuz çevresel etkilerin önceden tespit edilip, gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak.


ÇED, gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmaları içeriyor. Peki, Çed süreci ne kadar sürer?


ÇED raporlarının veriliş süresini yapılan incelemelere bağlı olarak değişiklik gösteriyor. ÇED raporunun bu hususta belirli bir tarihi olmuyor. Ancak inceleme uzun sürese başvuru sahibinden teminat alıp, raporu verilebiliyor. 


ÇED raporu nereden nasıl alınır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön