23 / 04 / 2024

Çeşme'deki kaçak rezidans için yıkım kararı verildi!

Çeşme'deki kaçak rezidans için yıkım kararı verildi!

Çeşme Belediyesi, CHP’li Meclis üyesi Aybars Yıldırım’ın imar barışından faydalanarak normal şartlarda 2 kat konut imarı olan alana yaptığı 29 ayrı bölümden meydana gelen 6 katlı rezidans için yıkım kararı verdi. 



İzmir'in turistik ilçesi Çeşme'de, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis üyesi Aybars Yıldırım'ın 2018'de hem otel hem de konut imarı olan İnönü Mahallesi'nde yer alan arsasına aldığı ruhsat ile yaptığı rezidans arasındaki uyuşmazlık Ekinoks Çevre ve Kültür Derneği'nin dikkatiyle tespit edilmişti. 

Sabah'tan Ertan Gürcaner'in haberine göre; Çeşme Belediyesi'nin CHP'li meclis üyesi ve aynı zamanda imar komisyonu üyeliği görevini üstlenen Aybars Yıldırım, 2018'de hem otel hem de konut imarı olan Çeşme İnönü Mahallesi, 5528 ada 4 parselde otel yapmak amacıyla belediyeden ruhsat aldı. Normal şartlarda 2 kat konut imarı olan alanda turizm imarından faydalanarak 6 kat yapma izni alan Aybars Yıldırım, inşaat tamamlandoğonda burayı 29 ayrı bölümden oluşan apartman haline getirdi. Daha sonra da evleri satışa sundu.

Çeşme deki kaçak rezidans için yıkım kararı verildi!

ŞİKAYET ÜZERİNE ORTAYA ÇIKTI

Aybars Yıldırım'ın imar usulsüzlüğü, 3 senedir arsasına ev yapmak için belediyeden inşaat ruhsatı almaya çalışan bir vatandaşın, Ekinoks Çevre ve Kültür Derneğine yaptığı başvuruda belirlendi. Dernek, vatandaşın şikayetini başta CİMER olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara aktardı. 

MÜHÜRLENDİ, YIKIM KARARI VERİLDİ

Daha sonra da Çeşme Belediyesi iki dönemdir imar komisyonu üyeliği üstlenen Aybars ve eşi Evil Yıldırım'ın, İnönü Mahallesi'nde yer alan apartmana dönüştürdüğü yapıya ilişkin 3194 sayılı İmar Kanununa muhalefetten işlem başlattı.

Mühürlenen yapı ile ilgili Belediye Encümenince yıkım kararı verildi. Yıldırım'a kaçak yapı yapmaktan 25 bin TL para cezası verilirken, Çeşme Cumhuriyet Savcılığına da 'Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapmaktan' suç duyurusu yapıldı.

Yıldırım o süreçte gelen baskıların ardından 2 dönemdir sürdürdüğü imar komisyonu üyeliğinden de istifa etti. 

Çeşme deki kaçak rezidans için yıkım kararı verildi!

18 AY GEÇTİ

Ekinoks Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Başak Yasemin Kumaş'ın bilgi edinme yasası kapsamında CİMER'e yaptığı başvuru ve şikayet çerçevesinde Çeşme Belediyesi, kaçak rezidansın yıkılmasını ancak 18 ay sonra karar vererek iş takvimine dahil etti. 

Belediye yıkım işleminin 26 Mayıs 2021 Çarşamba günü saat 10.00'da yapılacağını açıkladı. Beldiye, ayrıca Aybars Yıldırım'ın kaçak rezidans için imar barışından faydalanarak aldığı yapı kayıt belgesinin de iptal edildiğini de belirtti.

2 YILDIR TAKİP EDİYORUZ

Yıldırım'ın usulsüzlüğünü ortaya çıkaran Kumaş; Çeşme Belediyesinde iki dönem imar komisyonu üyeliği yapan bir meclis üyesinin yasa ve yönetmeliklere aykırı hareketlerde bulunmasının düşündürücü olduğuna dikkat çekti. 

Dernek olarak 2 senedir bu konu ile uğraştıklarını dile getiren Kumaş, "Kendisi alanında uzman bir kişi. İki dönemdir de imar komisyonunda olan ve mimar olan bir kişi. Çeşme'de imar kanunlarını uygulayan birim olan belediyemizde yetkin bir kişi. Bu kişinin mimari projelerde imar kanununu delen, çiğneyen hareketleri Çeşme'de ciddi tepki aldı. Üstelik ortada çok büyük bir rant var. Otel ruhsatı ile bina yapıyor. Yaparken de tasdikli onaylı projenin dışına taşıyor. Bu da yetmezmiş gibi otel ruhsatı aldığı yeri 29 bağımsız bölüm halinde satışa çıkarıyor. Bizde bu aykırılıkları CİMER kanalı ile resmi makamlara ilettik. Çeşme Belediyesinde yıllarca meclis üyeliği, grup başkanlığı, imar komisyonu üyeliği yapmış bir kişinin bunları yapmış olması kabul edilebilir bir durum değil. Sıradan vatandaşın ihlali varsa denetleyecek insanların kendilerinin bütün kanunları çiğnemesi, bu şekilde hareket etmesi çok düşündürücü" şeklinde konuştu.

Aykut Erdoğdu kaçak inşaat iddialarına ne yanıt verdi?


Geri Dön