29 / 03 / 2024

Çevre temizlik vergisi ödememe cezası!

Çevre temizlik vergisi ödememe cezası!

Belediyelerin sunduğu temizlik hizmeti için Çevre temizlik vergisi ödeniyor. Vergi ödemeleri konut ve işyerlerinde değişik şekilde tahsil ediliyor. Peki, çevre temizlik vergisi ödememe cezası nedir?



Çevre temizlik vergisi ödememe cezası!

Belediyelerin sunduğu temizlik hizmeti için Çevre temizlik vergisi ödeniyor.  Çevre temizlik vergisi ödemelerinin şekli işyeri ve konutlarda değişiyor.


Çevre temizlik vergisi, meskenler için su faturalarına yansıtılırken, işyeri ve diğer bağımsız bölümler için belediyeye gidilerek ödenmesi gerekiyor.

Konutlar için söz konusu çöp vergisi, su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına belirlenen fiyat tarifesi ile hesaplanıyor. 


Çevre temizlik vergisi emlak vergisi ile aynı dönemde ödeniyor. Vergi mükellefleri ilk taksit ödemelerini Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapabiliyorlar. Buna göre, 2015 yılı vergi takvimine göre, çevre temizlik vergisi ödemeleri devam ediyor.


Çevre temizlik vergisi ödenmezse ne olur?

Konutlar için; Çevre ve Temizlik vergisi ödenmez ise bu borç, su faturalarına yansıyor. 6183 sayılı amme alacakları tahsil hususu hakkındaki tahlil gereği icra uygulamaları da yapılıyor. 


İşyerleri hakkında da o dönemde cari olan gecikme faizi ekleniyor ve bir ödeme emri çıkartılıyor. Ödeme emri sonrasında borçlu 7 gün içerisinde bu borcu ödemekle yükümlü sayılıyor. Borç ödenemiyor ise 6183 sayılı amme alacakları tahsil hususu hakkındaki tahlil gereği icra yoluna başvuruluyor. 


Çevre temizlik vergisi nasıl hesaplanıyor?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön