19 / 04 / 2024

Ceza ve vergi borcu olanlar dikkat! Yapılandırmada son günler!

Ceza ve vergi borcu olanlar dikkat! Yapılandırmada son günler!

Milyonlarca vatandaşın Devlete olan borçlarının yapılandırılması için tanınan sürenin sonlarına geliniyor son tarih 30 Eylül. Şimdiye kadar vergi dairelerine başvuru yapan vatandaşların sayısı 4.5 milyonu geçti ve tutar 110 milyar liraya yaklaştı.



Vergi, sosyal güvenlik primi, trafik cezası, öğrenim kredisi, otoyol ve köprü kaçak geçiş cezası gibi kamuya olan borçların yapılandırılması için tanınan sürenin sonlarına geliniyor. Yapılandırma kanunundan yararlanmak isteyen vatadaşların 30 Eylül mesai bitimine kadar ilgili vergi dairelerine başvurmaları gerekiyor.

A Haber'de yer alan habere göre; vergi dairelerine başvu yapan vatadaşların  sayısı geçen haftanın ilk günü 4.5 milyonu geçti ve yapılandırılan tutar da 110 milyar liraya yaklaştı. Peşin, birinci taksit ödemelerinin 1 Kasım tarihine kadar yapılması gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu borçları için ilk taksit ödemeleri ise en geç 30 Kasım tarihine kadar yapılması gerekiyor.

Yeniden yapılandırma ile vergi ve prim borçları başta olmak üzere birçok kamu kurumuna olan bazı borçların cezaları kaldırılarak güncellenip taksitli ödeme imkanı sağlanmaktadır. Dava aşamasındaki alacaklar da uyuşmazlıkların çözümü için yapılandırılabilir ve ödenebilir.

Vergi incelemesi yaptıran mükellefler de incelemeler bittikten sonra düzenlemeden yararlanabilecekler. Beyan edilmeyen vergiler pişmanlıkla taksitler halinde beyan edilebilirken, vergi artışına izin veren düzenleme ile 2016-2020 dönemi matrahını artıranlar için vergi tarhiyatı ve tarhiatı yapılmamaktadır.

Ceza ve vergi borcu olanlar dikkat! Yapılandırmada son günler!

SON GÜNÜ BEKLEMEYİN

Kanunla getirilen bir diğer imkânla işletme kayıtları da düzeltilebiliyor. Bu kapsamda, işletmede mevcut olup kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat, demirbaşlara, kayıtlarda yer alıp işletmede mevcut olmayan emtia, makine, teçhizat, demirbaşlara, kayıtlarda yer alıp işletmede mevcut olmayan kasa mevcudu, ortaklardan alacaklara ilişkin kayıtlarda düzeltme için başvurulabiliyor.

Yetkililer, vatandaşlara son günleri beklemeden başvurularını yapmaları çağrısında bulunurken, tüm dünyayı etkisi altına alan salgın nedeniyle vergi dairelerine gitmeden başvurularını elektronik ortamda yapmaları hem kendileri hem de çalışanları için daha sağlıklı olacaktır.

Başvuruları, Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi "www.gib.gov.tr" veya e-devlet "www.turkiye. gov.tr" üzerinden, vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla yapılmaktadır.

Ceza ve vergi borcu olanlar dikkat! Yapılandırmada son günler!

KARA LİSTEDEN ÇIKILACAK

Cumhurbaşkanı kararı ile ilk taksit ödeme süreleri bir ay uzatılırken diğer taksit ödeme sürelerinde değişiklik yapılmadı.  Yangın ve sel felaketi nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen yerdeki borçluların da 7326 sayılı Kanun'dan yararlanmak için başvurularını 30 Eylül günü mesai saati bitimine kadar yapmaları gerekiyor. Ancak bu borçlular, taksit ödemelerini, mücbir sebep hali bitiminden itibaren ödenmek üzere yeniden belirlenen sürelerde yapabilecekler.

Yapılandırma kapsamında KDV artırımına giden mükellefler, beyanname vermediği, adresinde bulunmadığı, defter ve belge ibraz etmediği, yanıltıcı, sahte belge kullandığı için yer aldıkları "özel esaslar listesinden" de çıkacak.

İhtiyaçları KDV yönünden hacze konu olan mükellefler de yararlanabilecek. Son 5 takvim yılında tüm faaliyet dönemleri için KDV'yi artırmış olanlar, artış tutarının tamamını ödedikleri tarihten itibaren bu listeden çıkarılacaktır.

Ceza ve vergi borcu olanlar dikkat! Yapılandırmada son günler!

PEŞİN ÖDEMEDE BÜYÜK İNDİRİM

Peşin ve ilk taksit ödemeleri için son ödeme tarihi 1 Kasım 2021 olarak belirlendi. İkinci taksitin 30 Kasım 2021'e kadar ödenmesi gerekiyor. SGK'ya ilk taksit ödemeleri en geç 30 Kasım'a kadar yapılacak.

Yeniden yapılandırılan borçların 1 Kasım tarihine kadar nakden ödenmesi halinde hesaplanan Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90'ı ve idari para cezalarının yüzde 25'i indirimli olacaktır. Ödemeler, İnteraktif Vergi Dairesi veya anlaşmalı bankalar aracılığıyla kredi kartı veya banka kartı ile yapılabilir.

Ceza ve vergi borcu olanlar dikkat! Yapılandırmada son günler!

YENİDEN ARTIRIM ŞARTI ARANMAYACAK

Önceki yapılandırmada 2016 ve 2017 yıllarına ilişkin artıştan yararlananların genel esaslara iadelerinde, yardım koşullarının ihlal edilmemesi kaydıyla bu yıllar için yeniden artış yapılması şartı aranmayacaktır.

2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 takvim yıllarında faaliyette bulundukları tüm dönemler için KDV artırılarak özel esaslar kapsamından çıkarılan mükellefler, kapsam dahilinde artışın yapıldığı yıllar için belirlenen olumsuzluklar yeniden özel esaslara alınmayacaktır. 

Bu listede yer almamakla birlikte KDV'sini arttıran mükellefler, artışta bulundukları yıllarda satın aldıkları mükelleflere ilişkin olumsuzluklar hakkında yapılacak tespitler nedeniyle özel esaslar kapsamında değerlendirilmeyecektir.

Borcu olanlar dikkat! Yapılandırma için son hafta!

Emlak vergisi borçları yapılandırma için başvuru süresi uzatıldı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön