26 / 04 / 2024

Çin'de kentsel dönüşüme düzenleme!

Çin'de kentsel dönüşüme düzenleme!

Çin’de yayımlanan yeni kentsel planlama yönergesinde, kentsel tahribatın önüne geçilmesi için eski tarihi binaların yıkımının yapılması, yaşlı ağaçların kesilmesi, eski yer isimlerinin rastgele değiştirilmesi ve nehir yataklarında değişiklik yapılmasına yasak getirildi.



Çin’de 3 Eylül tarihinde geç saatlerde bir yönerge yayınlandı. Bu kapsamda yayınlanan yönergede, kültürel mirasın korunması programının bir parçası olarcak şekilde, büyük ölçekli kentsel tahribatın engelleneceği ve eski tarihi binaların korunacağı vurgulandı.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre; Çin'in hızlı ekonomik gelişimi, mahallelerin yol olmasına neden olan ve binlerce eski binayı gökdelen ve alışveriş merkezlerine dönüştüren kentsel dönüşüme şahitl oldu. 

Devlet Konseyi konuya ilişkin gerçekleştirdiği açıklamada, yeni yönergelerin amacının ülkenin kültürel mirasını "sistematik olarak korumak" ve "Çin Komünist Partisi'nin hikayelerini kapsamlı ve doğru bir biçimde açıklamak" olduğuna dikkat çekti.

Yeni kentsel planlama yönergesinde, "gerçeği yıkıp sahtesini inşa etmenin", yaşlı ağaçların kesilmenin, eski yer isimlerinin rastgele değiştirilmesinin ya da nehir yataklarında değişiklik yapılmasının artık yasak olduğu açıklandı. 

"Önemli tarihi olayları yansıtan ve halkın duygusal hatıralarını bir araya getiren" binaların korunması amacıyla da etkili tedbirler uygulanacağı dile getirildi.

Çin de kentsel dönüşüme düzenleme!

Ev kiralarındaki artış engelleniyor

Çin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 31 Ağustos tarihinde yayımladığı bir bildiride şehirlerdeki konut kiralarının yüzde 5’ten fazla yükselmemesini sağlamayı planladıklarını ifade etti.

Duyuruyla birlikte Xi Jinping’in daha önce dikkat çektiği “ortak refah” hedefi yeniden ön plana çıkarken; düzenleyici kuruluşlar arsa ve konut fiyatlarını kontrol altına alabilmek amacıyla çalışmalara hız verdi. 

Çin'den yüksek ev kiralarına kısıtlama!


Geri Dön