25 / 04 / 2024

Çine Barajı'nda elektrik üretimine yıl sonunda başlanacak!

Çine Barajı'nda elektrik üretimine yıl sonunda başlanacak!

Çine Adnan Menderes Barajı ve HES'te elektrik üretimine Aralık ayında geçilmesi yönündeki çalışmalar hız kesmiyor. Bu kapsamda HES inşaatında ikinci rotorun montajı yapılırken, imalatı tamamlanan şalt sahasının ise 25 Kasım'da test çalışması başlayacak...



Çine Adnan Menderes Barajı ve HES'te elektrik üretimine Aralık ayında geçilmesi yönündeki çalışmalar hız kesmiyor. Bu kapsamda HES inşaatında ikinci rotorun montajı yapılırken, imalatı tamamlanan şalt sahasının ise 25 Kasım'da test çalışması başlayacak. 


10 Ekim 2010 tarihinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 Ekim 2010 tarihinde katılımıyla su tutulmaya başlanan barajda, bugüne kadar önemli oranda taşkın ve sulama faydası sağlandı.


Aralık 2013 tarihi itibariyle elektrik üretimine geçilmesi hedeflenen HES inşaatında ise ikinci rotor, statorun içine indirilerek montajlandı. İmalatı tamamlanan şalt sahasının da 25 Kasım 2013 tarihinde test çalışmaları başlayacak. Hızla devam eden yardımcı teçhizat imalatı çalışmalarında ise son aşamaya gelindi.


Silindirle Sıkıştırılmış Beton (SSB) tipinde 136,5 metre yüksekliği ile Avrupa'nın en yüksek, dünyanın ise 5. yüksek barajı özelliğini taşıyan Çine Adnan Menderes Barajı ve HES, 1 milyar 700 milyon liraya mal oldu.


Toplam 47,2 megavat kurulu güce sahip baraj ve HES'te yılda 118 milyon kilovatsaat elektrik üretimi gerçekleştirilecek.


Elektrik üretiminin yanı sıra sulama ve taşkın koruma alanlarında da faaliyet gösterecek baraj sayesinde, 223 bin 580 dekar tarım arazisi sulanırken, 91 bin dekar arazi de taşkından korunacak.


Baraj faaliyete geçtikten sonra yılda 325 milyon 702 bin 800 lira gelir artışı ve sulama faydası ile de 7 bin 786 kişilik istihdam olanağı sağlanacak.




AA


Geri Dön