20 / 04 / 2024

Çinli emlak şirketlerinin hisseleri sert düştü!

Çinli emlak şirketlerinin hisseleri sert düştü!

Çin'de borç krizinde olan emlak sektöründe sular durulmak bilmiyor. Şimdi de Shimao unvanlı şirketin yaşadıkları sektör hisseleri üzerinde olumsuz fiyatlamalar yaşanmasını sağladı. 



Çinli emlak geliştirme şirketlerinin hisse senetleri, Shimao Group Holdings Ltd.’nin birimleri arasındaki bir satın alma anlaşmasının zaten likidite sıkışıklığında olan sektörde yönetişim endişelerini artırmasından sonra, üst üste üçüncü günde de sert düştü ve 2017'nin başlarından bu güne en düşük seviyelerine geriledi. 

Bloomberg HT'de yer alan habere göre; Shimao Group ve grubun emlak hizmetleri biriminin hisse senetleri, JPMorgan Chase - Co. analistlerinin bağlantılı şirket satın alımlarının “Shimao için yalnızca likidite sıkışıklığını değil, aynı zamanda şirket yönetişimi için bir kırmızı bayrağı da ima ettiğini” belirtmelerinden sonra, Salı günü Hong Kong’da en fazla kaybettiren hisseler arasında oldu. 

Çinli emlak şirketlerinin hisseleri sert düştü!

Bloomberg’in emlak geliştirme şirketlerinin hisselerini kapsayan endeksi yüzde 3 geriledi ve 2017 Mart'tan beri en düşük kapanışına döndü. 

Piyasa aktörlerine göre, Shimao Group’un dolar cinsi tahvilleri yaklaşık 3 sent geriledi ve yüksek faizli Çin tahvillerinde kayıplaın öncüsü oldu. Bu kayıplar, Hong Kong hisselerinde, kumarhaneler dahil Kovid kısıtlamalarından en fazla etkilenen şirketlerde yoğunlaşan, daha geniş çaplı düşüş ortamında yaşandı. 

Çinli emlak şirketlerinin hisseleri sert düştü!

Evergrande kadar sistemik bir önemi yok

Shimao Group, ekonomi için China Evergrande Group kadar sistemik anlamda önem taşımıyor fakat daha küçük emlak geliştirme şirketlerindeki problemler son günlerde yatırımcılar için daha fazla odaklanma noktası olmuş durumda. Şirketin Pazartesi günü hisse senetleri ve tahvillere gelen yoğun satışlar için “söylentileri” itham etmesinden sonra, Shimao’nun hizmetler birimi, piyasanın kapanmasının ardından gerçekleştirdiği açıklamada, Shimao Group’un diğer bir birimini 1,65 milyar yuan (259 milyon dolar) karşılığı satın alma konusunda anlaştığını açıkladı. 

JPMorgan analistleri, anlaşmanın değerlemesinin normalden daha yüksek olduğuna ve bu durumun Shimao Group’un emlak yönetiminden emlak geliştirme birimine nakit transferi yaptığını gösterdiğine dikkat çekti. Analistler, hisse senedi yatırımcılarının, halka açık emlak yönetim şirketlerinin, aynı sahipleri paylaşan emlak geliştirme şirketleri tarafından bir “finansal araç” şeklinde kullanılmasından yükselen bir şekilde endişelendiklerini belirtti.

Çin'deki emlak krizi bitecek mi?

Evergrande 1.2 milyar dolarlık tahvil borcunu ödeyemedi!


Geri Dön