24 / 04 / 2024

Çıplak mülkiyet ne demektir?

Çıplak mülkiyet ne demektir?

Çıplak mülkiyet, emlak terimlerinden biridir. Peki çıplak mülkiyet nedir, ne anlama gelmektedir? İşte detaylar!



İNTİFA HAKKI NEDİR? 

 İntifa kelime olarak Arapça kökenli bir kelimedir. Türkçe ‘de yararlanma, faydalanma anlamına gelmektedir. İntifa hakkının ne olduğu merak edilmektedir. İntifa hakkı, irtifak hakkının bir çeşidi olarak bilinmektedir. İrtifak hakkını kısaca tanımlayacak olursak; hak sahibine, eşya üzerinde yararlanma veya doğrudan kullanma olanağı sağlayan çeşitli hakların geneline verilen isimdir diyebiliriz. İrtifak hakları, eşyanın malikine bazı yükümlülükler yüklemektedir. Malik, eşya üzerindeki bazı haklarının sınırlanmasına katlanmalıdır.  

İrtifak hakkının varlığından söz edebiliriz.  Buna ek olarak, malikin yetkilerinin kullanımı noktasında sınırlama varsa, o zaman olumsuz irtifak hakkının varlığından bahsedilir. İrtifak hakları, kapsamı açsından, ayni irtifak hakkı ve şahsi irtifak hakkı olarak ikiye ayrılır. Tek bir ana taşınmaz ve diğer tarafta gerçek veya tüzel bir kişinin bu taşınmaz üstünde hak sahibi olması durumuna; şahsi irtifak hakkı olduğundan bahsedilebilir. Ortada iki taşınmaz var ve bu taşınmazlardan biri lehine irtifak hakkı tesis edilecekse; ayni irtifak hakkından bahsedilir.  

İrtifak hakları çeşitlerine bakacak olursak; intifa hakkı, oturma hakkı, üst hakkı, kaynak hakkı ve diğer irtifak haklarıdır. 


Geri Dön