26 / 04 / 2024

Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın ihale tarihi 7 Nisan'da açıklanacak!

Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın ihale tarihi 7 Nisan'da açıklanacak!

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın yapılmasıyla ilgili süreç hakkında konuştu. Elvan, tüm hazırlıkların tamamlandığını, 7 Nisan Perşembe günü ihale tarihinin açıklanacağını bildirdi.



Elvan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile bir dizi açılış ve temel atma töreni için geldiği Mersin'de ilk olarak Vali Özdemir Çakacak'ı makamında ziyaret etti.


Burada bir konuşma yapan Elvan, Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu'na teşekkür ederek, " Son bir hafta içerisinde bakanlık olarak Mersin'i masaya yatırdı. 2015-2019 döneminde Mersin'de neler yapılması gerektiği konusunda çok kapsamlı bir çalışma yaptı. Bir anlamda bakanlığımızın ilgili müdürlükleri Mersin'e yönelik neleri gerçekleştirebiliriz bunun kapsamlı çalışmalarını tamamladılar." diye konuştu.


Mersin'in bir ticaret ve sanayi kenti olduğunu diğer şehirlerden farklı olarak bir de tarım ve orman kenti olduğunu ifade eden Elvan, şöyle konuştu:


"Tarım denildiğinde ilk akla gelen ve her şeyden önce düşünülmesi gereken çiftçimizin rekabet gücünün artması, tarımsal üretimde verimliliğin artmasıdır. Özellikle ihracat potansiyeli yüksek olan Mersin ilimizin ihracatının daha da yükselmesi ve üretimin daha da artması. Bunun için de olmazsa olmazımız dediğimiz en gerek şey su. Eğer siz yeterli miktarda su, barajınız, göletiniz ve sulama tesisleriniz varsa verimliliğiniz, üretiminiz ve ihracatınız o derece artacak çiftçimizin cebine daha fazla para girmesine imkan sağlanacaktır. Bu açıdan baktığımızda Mersin'de gerçekten bugüne kadar son 14 yılda 2,5 milyar liralık orman ve su işleri alanında yatırım yapılmış durumda. Bundan sonraki sürede ihtiyacımız olan barajlar ve göletler nelerdir teker teker tespit edildi."


Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın yapılmasıyla ilgili süreç hakkında da konuşan Elvan, havalimanının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılmasına karar verildiğini aktaran Elvan, tüm hazırlıkların tamamlandığını, 7 Nisan Perşembe günü ihale tarihinin açıklanacağını bildirdi.


Akdeniz Sahil Yolu'nda çalışmalar sürüyor


Mersin-Antalya arasındaki Akdeniz Sahil Yolu'ndaki çalışmalara da değinen Elvan, "Şu anda 32.5 kilometrelik kesimde tünel ve yol çalışmaları devam ediyor. Büyük Eceli bölgesinde 4 tüneli inşallah bu yıl açacağız. Aydıncık-Gözce bölümünde 2 tünelimiz 1 viyadüğümüz var. Bunu da inşallah 2016 yılına yetiştirmeye çalışıyoruz. 2016 yılı içerisinde 6 tünelimizi açmayı hedefliyoruz. Aydıncık geçişiyle ilgili olarak mahkeme süreci, ciddi sıkıntılar yaşandı ama bunlar neticelendi. Aydıncık geçişinde 8 tünelimiz olacak. Dolayısıyla bununla ilgili yapım çalışmalarına da başlıyoruz." diye konuştu.


Tarsus'da bir üniversite kurulması konusunda Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) gerekli çalışmaları yaptığını aktaran Elvan, şöyle devam etti:


"Bir kanun tasarı taslağını hazırlayarak Milli Eğitim Bakanlığımıza sunduk. Bu başbakanlığa intikal ettikten sonra TBMM'ye bunu sevk etme imkanımız olacak. Mersinimizin ihtiyacı neyse biz gece gündüz hep çalışıyoruz. Bu ülke için bu millet için neyin sözünü vermişsek bunları harfiyen yerine getiriyoruz. Bugüne kadar 1 Kasım öncesi vermiş olduğumuz vaatlerin tamamını yüzde 100'ünü 21 Mart tarihi itibariyle gerçekleştirdik. Reformlarımızın şuana kadar yüzde 70'ini gerçekleştirmiş durumdayız. Bizim hükümetimiz bir reform hükümetidir.


Etrafımızda ateş çemberi olması, ciddi sıkıntılar yaşanması ve teröre karşı ciddi bir mücadele içerisinde olmamıza rağmen Türkiye büyümeye, güçlenmeye ve kalkınmaya devam ediyor. Evet hükümetimiz reform hükümetidir ve hızla ve kararlılıkla reformlarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Bakınız Türkiye 2015 yılında yüzde 4 büyüdü. Çevremizdeki ülkelere, Avrupa'ya bir bakın. Rusya, Brezilya küçüldü. Avrupa'daki ülkelere bakın neredeyse büyüme yüzde sıfır. Çok çok küçük bir büyüme söz konusu. İstihdama baktığımızda gerçekten ciddi sıkıntılar yaşandığını görüyoruz bu ülkelerde. Ama Türkiye gerçekten istikrar adası olmaya devam ediyor. Bir taraftan reformları kararlılıkla gerçekleştiriyoruz. Diğer taraftan da terörle mücadeleye devam ediyoruz. Ülkemizin istikrarı ve geleceği açısından hangi husus varsa, milletimizin beklentisi, talebi neyse biz onları teker teker yerine getiriyoruz. Bizim için önemli olan milletimizin talebinin ne olduğu, milli irade neyse biz onu yapmaya devam ediyoruz." 


"Mersin, Mersin olalı bu kadar yatırımı ancak hükümetimizle gördü"


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da Mersin'e 10 tane tesisin temel atma ve açılış töreni için geldiklerini söyledi. 


Temel atma töreninden sonra 2 bin adet fıstık çamı, bin adet biberiye, ceviz, incir ve defneden oluşan toplam 3 bin 800 adet fidan dağıtacaklarını vurgulayan Eroğlu, şunları kaydetti:


"Bugün Aslanköy'de 200 dekar alanda ceviz fidanı dikeceğiz. Vatandaşlara alan tahsis edeceğiz ve 101 tane ceviz fidanını vatandaşlara teslim ediyoruz. Mezitli ilçesi Çevlik köyünde 520 dekar alanda 22 bin tane zeytin ağacını aşılayacağız ve vatandaşa dağıtacağız. Aşağı yukarı bir vatandaşa 198 tane zeytin ağacı düşüyor. 60 tane zeytin ağacı olan vatandaş bir yıllık gelirini temin ediyor. Temel atma merasimi dışında da müjdelerimiz var. Daha önce geldiğimizde tam 58 müjde vermiştik. Bu sefer de 37 müjdeyle geldik. Bu da 311 milyon lira. Böylece şuana kadar 1,5 yılda verdiğimiz müjde sayısı 95 adet oluyor. Toplamda yaklaşık 2,5 milyar lira. Mersin, Mersin olalı bu kadar yatırımı ancak hükümetimizle birlikte gördü. Çünkü daha önce eski Türkiye'de Mersin adeta unutulmuş bir ildi. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu 'Mersin'e ne gerekiyorsa yapın' diye bize talimat verdi. Ben de Mersin'in 5. vekili olarak emrinizdeyiz."  


Eroğlu, bugünkü 37 müjdenin 23 tanesi DSİ, 8 tanesi Orman Genel Müdürlüğü, 4 tanesi Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 2 tanesi de Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne ait olduğunu belirtti.


37 yatırımı 2 yılda bitireceklerini anlatan Eroğlu, "Geçen sefer verdiğimiz 58 müjdenin 21 tanesi tamamladık. Göletler, dere ıslahları bitti. 27 tane de devam ediyor. Bunlarında bir kısmını bu yıl bitiriyoruz. Böylece yaklaşık ortalama 2 yılda bütün verdiğimiz müjdeleri tamamlayacağız. Hükümetimiz bu ilimize çok büyük destek veriyor. 16 milyar liralık bir yatırım yapılmış. Bunun içinde 2,5 milyar lirayla bakanlığımız önde." ifadelerini kullandı.


Eroğlu, ilk defa AK Parti hükümetleri döneminde ormanlar içinde 'bal ormanı' adıyla alanlar tesis ettiklerini, Türkiye'de en çok bal ormanının Mersin'de olduğunu sözlerine ekledi.


AA


Geri Dön