23 / 04 / 2024

Değerli emlak vergisi konut alım satımını etkiler mi?

Değerli emlak vergisi konut alım satımını etkiler mi?

Bodrum Emlak Müşavirleri Derneği Sözcüsü ve Bodrum Gümüş Gayrimenkul Danışmanlık şirketi sahibi emekli bankacı Ahmet Gümüş Değerli Konut Vergisi tasarısının devletin zararına olacağını ileri sürdü...



Yeni vergi reformu paketinde ile birlikte açıklanan 5 milyon liradan yüksek lüks konutlar için emlak vergisine ek olarak yüzde 1 ek vergi daha getirilmesi planlanırken, devletin zararlı çıkacağını iddia eden Bodrum Emlak Müşavirleri Derneği Sözcüsü ve Bodrum Gümüş Gayrimenkul Danışmanlık şirketi sahibi emekli bankacı Ahmet Gümüş, “Bu yasa konut alım satımını etkilemez” dedi…

“Rakamlar gerçek değerinden daha düşük gösteriliyor”

Sözcü’den Mustafa Sarıalp’in haberine göre, yıllardır bu tip alım satımlarda rakamların gerçek değerinden daha düşük gösterildiğini söyleyen Ahmet Gümüş rayiç bedel belirlemenin belediyelerin kararında olduğunu da belirtti. Gümüş, “Belediye emlak servisleri Gayrimenkul Değerlendirme Komisyonu oluşturur. Bu komisyon yıllık enflasyonu göz önünde bulundurarak değer belirler. Bu bedeli belirleme belediyelerin inisiyatifinde. Çünkü belediyelerin en önemli geliri buradan. Belediye bu rakam üzerinden her sene vergisini alır. Bu rakam da genelde gerçek bedelin altındadır” diye konuştu.

Bu sistem nasıl işliyor?

Gümüş, “Satın alınacak bir yerin ister gazete ilanlarında olsun ister kendi aralarında olsun sistemin nasıl yürüdüğünü izah etmek istiyorum. Örneğin 8 milyonluk bir evi satın alacak kişi belediyenin belirlediği rakamın altında kalmamak şartıyla diyelim ki 5 milyon lira gösterdi. Yüzde 4 olan alım satım harcını 8 değil 5 milyon üzerinden ödeyerek birinci kârı elde eder. Yani 320 bin lira yerine 200 bin lira ödeyerek 120 bin lira kâr eder. Yüzde 1'lik ek vergiden de kurtulmuş olur. Yani tek kelimeyle devlet bu işten zarar eder” diye açıklama yaparak sözlerine şu şekilde devam etti:

“Para yıkayanlar yaşar”

Gümüş, konutların dışında tekne, gemi satışlarında da bu sistemin uygulanmasının hazineye ek gelir getireceğinin altını çizerek, “Bir yerin gerçek değeri diyelim ki 6-7 milyon lira iken 15-20 milyon liraya aldığını beyan ederek yüzde 1'lik ek vergisini de ödeyen kişiler paralarını yıkamış olurlar ki bu da onların son derece işlerine gelir. Konutların yanı sıra tekne, gemi, otel, fabrika alım satımlarında da bu sistem uygulansa mutlaka hazineye gelir elde edilir. O zaman devletin kârı olur. Çünkü ticari amaçlı alınan ve satılan bu tür yerlerde defter kıymetini göstermek zorunda. Al şunu açıktan diyemez. Bu sistem yine İstanbul'da büyük müteahhitlerin yaptığı süper lüks binalarda da tutar”  diye ifade etti.

“Yabancılarda sıkıntı yaratmaz”

Sistemin Avrupalı bir vatandaşı Türk kadar etkilemeyeceğinin vurgulayan Gümüş, “Yabancılar için bu paralar büyük para değil. İspanya'da 2 milyon 400 bin Avrupalının evi var. En az 6 ay burada kendi evinde yaşıyorlar. Yiyecekten içeceğe ve kullanacağı her şeyini oradan alıyor. Yani orada bir katma değer oluşturuyorlar. İspanya'da evi olan Avrupalının ödediği yıllık vergi en az bin euro. Bu ev Türkiye'de olsa 60-70 euro ancak öder. Bu nedenle Avrupalıyı etkilemez” dedi.

Emlak sektöründe gündem rezidans ve yalı vergisi!


Geri Dön