20 / 04 / 2024

Demir ve çelik sektöründe ana gündem yeşil mutabakat!

Demir ve çelik sektöründe ana gündem yeşil mutabakat!

Sanayi üretiminde kritik öneme sahip demir-çelik sektörü, pandemi koşullarına en hızlı adapte olan sektörlerden biri oldu. 2022 yılında ihracat odaklı büyümeye devam edecek olan sektörün ana gündemini ise Yeşil Mutabakat'a uyum oluşturacak.



Küresel salgın döneminde "yeni normal" olarak ifade edilen sürece, Türkiye çelik sektörü hızla adapte oldu. Pandeminin damga vurduğu 2021 yılında geleneksel pazarlara ihracat sürerken, bir yandan da yeni talep alanları yaratıldı. Ekonomist'ten Aram Ekin Duran'ın haberine göre; sektör oyuncuları Uzak Doğu ve Güneydoğu Asya pazarlarında tekrar aktif bir rol alırken, Latin Amerika ve Afrika'da da güç elde etti. Bunda çelik sektörünün en büyük oyuncusu Çin'in salgın ile mücadelenin ardından, kendi içinde büyümeye odaklanması kilit bir rol aldı. Sektör, tüm bu gelişmeler ışığında yıl sonu ihracat hedefinin miktarda 24 milyon ton, değerde ise 22 milyar dolar civarında gerçekleşmesini öngörüyor. Çelik talebinin global ölçekte artması, 2022 yılına ilişkin beklentileri de olumlu tutuyor. Çelik İhracatçılar Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, 2022'de de 2021 yılına benzer gelişmelerin yaşanacağını öngördüklerini söylüyor. Aslan, "Bu olumlu havanın önümüzdeki sene de devam edeceğinden hareketle, sektör üretimimizin ve ihracatımızın da artış göstereceğine inanıyoruz" diyor.

KORUMACILIK ÖNLEMLERİ

2022 yılında korumacılık önlemleri haricinde çelik sektörünün en fazla konuşacağı konular arasında Yeşil Mutabakat ve karbon emisyonu başta geliyor. Sektör halihazırda Avrupa Birliği başta olmak üzere Türk çelik sektörünü hedef alan korumacılık önlemleri ile mücadele ediyor. Avrupa Birliği'nin sınırda karbon düzenlemesinin hayata geçirilmesiyle bölgeye ihracat yapan çelik firmalarının maliyetlerinde artışlar meydana geleceğini dile getiren Adnan Aslan, "Bu durum rekabet gücümüzü ciddi anlamda düşürecek" diyor.

Demir ve çelik sektöründe ana gündem yeşil mutabakat!

"TİCARETTE MERKEZ OLMALIYIZ"

Demir ve demir dışı sektörü de 2022 yılı için ihracat hedefini 13,5 milyar dolar olarak belirlemiş durumda. 2022'de sektör stratejilerinin odağında Yeşil Mutabakat olacağını dile getiren İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (IDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki, "Yeşil Mutabakat konusu çokça dillendiriliyor ama neler yapılması gerektiği firmalarca çok da iyi bilinmiyor" diye konuşuyor. Türkiye'nin ithalattan kaynaklanan riskleri azaltmak için metal ticaretinde merkez nokta haline gelmesi gerektiğini vurgulayan Öztiryaki, "Dünya metal ticaretinde bir merkez konumuna gelebilmek için Londra Metal Borsası onaylı lojistik merkezlerin kurulmasına yönelik girişimleri hızlandırabiliriz.

ADNAN ASLAN ÇELİK İHRACATÇILARI BİRLİĞİ BAŞKANI 

“Stabil olmayan döviz bizi zorluyor"

"Çelik sektörü olarak asıl meselemiz ihracattan çok Türk imalat sanayinin ihtiyacı olan malzemeyi tedarik etmek. Ancak çelik sanayinde yoğun olarak tüketilen enerji ve ham maddede maalesef dışarıya bağımlıyız. Buralarda meydana gelen fiyat yükselişlerine ek olarak, dövizin stabil olmadığı ortamlar sektörümüzü oldukça zorluyor ve de ileriye dönük öngörümüzü azaltıyor."

46. Türkiye İMSAD Gündem Buluşmaları'nda demir çelik sektörü konuşuldu!


Geri Dön