24 / 04 / 2024

Deprem vergisi gelirlerine ilişkin 8 soru mecliste!

Deprem vergisi gelirlerine ilişkin 8 soru mecliste!

Depreme karşı alınan önlemlere ve deprem vergisi gelirlerinin kullanım alanları TBMM gündemine taşındı. CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı..



Deprem vergisi gelirlerine ilişkin 8 soru mecliste!

 

Depreme karşı alınan önlemlere ve deprem vergisi gelirlerinin kullanım alanları TBMM gündemine taşındı. CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç konuya ilişkin olarak Çevre Ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye soru sordu.

 

CHP'li Özkoç, önergesinde "Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Mamak Belediyesi Kentsel Dönüşüm Projesi Kura Çekimi töreninde yaptığı konuşmada, "Adapazarı depreminde 17 bin kişi hayatını kaybetti. 100 yıl boyunca bu depremlerin olduğunu bile bile, toprağın altında hareket olduğunu bile bile bizler neden bunun önlemini alıp da rahat etmiyoruz ki?" ifadesini kullanmıştır." dedi. 

 

Söz konusu sorunun muhatabının vatandaşlar değil, icra makamının başındaki Bakan olduğunu belirten Özkoç 8 soru sordu.

 

Özkoç'un soruları

 

1- 100 yıl boyunca bu depremlerin olduğunu bile bile, toprağın altında hareket olduğunu bile bile 15 yıllık hükümetleriniz süresince neden depreme karşı gerekli önlemleri almadınız?

 

2- 1999 depreminin ardından geçen 18 yılda Sakarya'da ve Türkiye'nin 1. Derece deprem kuşağında yer alan diğer kentlerinde bina envanteri çıkardınız mı? Riskli binaları ortaya koydunuz mu?

 

3- Ortaya çıkan sonuca göre depreme dayanıksız binaların hangilerinin güçlendirilmesi, hangilerinin yıkımı gerektiğini belirlediniz mi? Eylem takvimi oluşturdunuz mu?

 

4- 1999 depremi sonrasında deprem yaralarının sarılması ve önlemlerin alınabilmesi için geçici olarak konulan, 2004 yılı itibariyle kalıcı hale getirilen Deprem Vergisi yoluyla 18 yılda vatandaşlardan ne kadar para toplandı?

 

5- Kamuoyuna yansıyan hesaplamalara göre 60 milyar lirayı aştığı söylenen Deprem Vergisi gelirlerine ne oldu?

 

6- Deprem Vergisi gelirlerinin ne kadarı amacı doğrultusunda deprem önlemleri için kullanıldı, ne kadarı 2011'de dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı gibi yol yapımına harcandı?

 

7- Sakarya'da ve İstanbul başta olmak üzere deprem riski yüksek diğer illerimizde, deprem önlemlerinin alınmasına yönelik topyekün bir çalışmayı ne zaman başlatacaksınız?

 

8- Geciken her adımın bedelinin insanlarımızın canı olduğunun, vebalin büyüklüğünün farkında mısınız?

 


 


Geri Dön