19 / 04 / 2024

Depreme karşı yapılaşmada bunlara dikkat!

Depreme karşı yapılaşmada bunlara dikkat!

İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zeki Boyraz, deprem kuşakları ve fay hatlarındaki yapılaşmada nelere dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili açıklamalar yaptı. İşte o açıklamalar...



İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zeki Boyraz, yerleşim yerlerinin zemin özelliklerini iyi tespit etmek gerektiğine değinerek, şöyle konuştu: "Yerleşim yerleri kurulurken oranın coğrafi özelliklerine dikkat edilmelidir. Yer bilimcilerle zemin etütlerinin iyi yapılması önemli. Deprem kuşakları ve fay hatlarına, riskli alanların tespitine göre zeminlerin belirlenmesi sonra inşaatçıların zemin ve zemin etüdüne göre depreme dayanıklı binalar üretmesi gerekiyor. Bunlara dikkat edildiği sürece eminim ki 6,8 ve daha altında büyüklükteki depremler can kaybına neden olmayacaktır.

Tektonik ova ve havzalardaki şehirlerimizde ve yerleşmelerimizde bir an önce konut stok risk analizlerinin yapılması ve konutların buna göre dönüştürülmesi gerekmektedir. Riskli yapıların yıkılarak yenilenmesi ve zemine göre dayanıklı, sağlıklı binaların yapılması can ve mal kayıplarını azaltacaktır. Kentsel dönüşüm faaliyetlerinin mümkün olduğunca hızlandırılması ve yaygınlaştırılması gerekiyor. Birçok kentte Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve TOKİ marifetiyle yeni binalar üretildi. Bunun hız kesmeden devam etmesinde yarar var."

Depreme karşı yapılaşmada bunlara dikkat!

Deprem, Türkiye için bir gerçek

Depremin ülkemiz için bir gerçek olduğuna değinen Prof. Dr. Zeki Boyraz, konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Deprem öldürmez ancak yaşamış olduğumuz ülkenin, bölgenin, yörenin coğrafi şartlarını iyi bilmemiz ve ona göre davranmamız gerekiyor. Tektonik arazilerin yoğun olduğu ülkemizde önlemler alıp ona göre binalar dizayn edersek, uygun zeminde bina inşa edersek depremler öldürmez. Depremi sadece binaların yıkılması olarak algılamamak gerekiyor. Türkiye'nin büyük bir bölümünde fay kırıkları var değişik dönemlerde küçük ölçekli depremler binaların yorulmasına ve göremediğimiz hasarların oluşmasına neden olmaktadır. Yorulmuş, hasar almış binaların bir an önce yıkılması gerekli, en önemli risk alanları bunlar. Dolayısıyla eski, hasarlı binaların yıkılması vatandaşlarımızı koruyacaktır. Ayrıca depreme bağlı kütle hareketleri, heyelan ve kaya düşmeleri vadi ve yamaçlarda olan yerleşim yerlerinde hasara neden olmaktadır."

Karadeniz depremi fayları tetikledi! 45 ilde deprem bekleniyor! İstanbul depremi ne zaman olacak? İşte il il liste!

Son Dakika! Karadeniz'de 4,8 şiddetinde deprem oldu

Naci Görür'den kritik deprem uyarısı! Depremler bu hatta doğru ilerliyor!


Geri Dön