20 / 04 / 2024

Devren kiralık nedir?

Devren kiralık nedir?

Kiracı, kiraya verenin yazılı rızası olduğu sürece, kira ilişkisini bir başkasına devredebiliyor. Peki devren kiralık nedir? Devren kiralama işlemi nasıl yapılır? Bu kiralama işleminin yasal esasları nelerdir?



Devren kiralık nedir?

Devren kiralık işlemi, taşınmaz malda yer alan kiracının mevcut kullanım hakkını bir başkasına kiraya verme işlemine deniyor. Genellikle işyerlerinde sıklıkla karşılaştığımız devren kiralık işlemi, o işyerinin baska bir işletmeciye kiralanması işlemi olarak da ifade ediliyor.


Bu kiralama türünde, yeni kiracı bir önceki kiracıdan kullanım hakkını ve işyerinde yer alan malları devralır. Yeni kiracı, kira bedelini ise mal sahibine öder. Ayrıca işyeri içerisindeki demirbaş kullanımı yine işyeri sahibi tarafından belirlenir.


Devren kiralık kanunu..

Devren kiralık ile ilgili yasal düzenleme Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor:


Kira ilişkisinin devri..

Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemez. Kiraya veren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamaz.


Kiraya verenin yazılı rızasıyla kira ilişkisi kendisine devredilen kişi, kira sözleşmesinde kiracının yerine geçer ve devreden kiracı, kiraya verene karşı borçlarından kurtulur.


İşyeri kiralarında devreden kiracı, kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla iki yıl süreyle devralanla birlikte müteselsilen sorumlu olur.


Kiracının kiracısı olur mu


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön