26 / 04 / 2024

kira ilişkisinin devri

kira ilişkisinin devri

Mesken ve iş yeri taşınmazlarında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Peki, kira sözleşmesi devredilebilir mi? Kira ilişkisinin devri nasıl olur? İşte kanunda yer alan esaslar...

Kira ilişkisinin devri mümkün müdür?

Borçlar Kanunu gereğince, kiracı, kiraya verene zarar verecek bir değişikliğe yol açmamak koşuluyla, kiralananı tamamen veya kısmen başkasına kiraya verebiliyor. Peki, kira ilişkisinin devri mümkün müdür?

Devren kiralık nedir?

Kiracı, kiraya verenin yazılı rızası olduğu sürece, kira ilişkisini bir başkasına devredebiliyor. Peki devren kiralık nedir? Devren kiralama işlemi nasıl yapılır? Bu kiralama işleminin yasal esasları nelerdir?

Ev sahibi kiracı hukuku!

Ev sahibi kiracı hukuku ile ilgili maddeler Türk Borçlar Kanunu'nun Dördüncü Bölüm'ünde yer alıyor. Kanuna göre kiracısının tahliyesini isteyen ev sahibinin haklı sebeplere sahip olması gerekiyor...

Kira ilişkisinin devri!

Daha çok işyeri kiralamalarında karşımıza çıkan kira ilişkisinin devri, Türk Borçlar Kanununa göre, kiracının; kiraya verenin yazılı rızasını alması ile kira ilişkisini bir başkasına devretmesi ile söz konusu oluyor...

Alt kira nedir?

Kiracı, kiralananı tamamen veya kısmen başkasına kiraya verebileceği gibi, kullanım hakkını da başkasına devredebiliyor. Buna göre alt kira nedir, işte kanun kapsamında yer alan hükümler...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan konut, kira ve otomobil fiyatlarına ilişkin duyanları hayrete düşerek açıklama!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Geleneksel Tüketici Ödülleri Töreni'ndeki konuşmasında konut ve otomobil fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan, araç fiyatlarında indirimlerin başladığını ve benzer durumun konut ve kira fiyatlarında da yaşanacağını söyledi.

Enflasyon, ev sahibi ile kiracıyı birbirine düşürdü ! Adalet Bakanlığı harekete geçti!

Son 1 yıl içinde enflasyonla birlikte 3-4 katına varan kira artışları meydana gelince ev sahipleri ve kiracılardan kaynaklı davalar çığ gibi büyüdü.  Adalet Bakanlığı’nın yeni yargı paketinde kira ilişkisinden kaynaklanan anlaşmazlıklar, zorunlu arabuluculuk kapsamına alınıyor.

Tahliye taahhütnamesi nasıl hazırlanır?

Kiracının, kira ilişkisi kurulduktan sonra kiralanan taşınmazı belirli bir tarihte boşaltılmayı taahhüt ettiği yazılı belgeye tahliye taahhüdü deniyor. Peki, tahliye taahhütnamesi nasıl hazırlanır? İşte tüm merak edilenler...

Konut satış ve kira fiyatlarına ilişkin düzenleme talebi Meclis gündeminde!

Konut satış ve kira fiyatlarındaki artışa yönelik düzenleme yapılması talebine ilişkin soru önergesi verildi. İyi Parti İstanbul Milletvekili Ümit Beyaz, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Berlin'de kira ve konut fiyatlarına ilişkin referandum yapıldı!

Berlin’de dün kira ve konut fiyatlarıyla mücadeleye ilişkin referandum yapıldı. Referandumda seçmen kira fiyatlarındaki aşırı yükselişin engellenebilmesi için çok sayıda toplu konutun emlak şirketlerinden alınarak kamulaştırmasını oyladı. 

Gayrimenkul sektöründe yatırımlar artacak!

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, derneğin çalışmalarıyla ve gayrimenkul sektörüyle ilgili konuştu. Mehmet Kalyoncu, gayrimenkul sektörünün, teknolojiyle, tasarımla ilişkisinin daha yakın olması gerektiğini dile getirdi.

Kira Sözleşmesinde Alt Kira ve Sözleşmenin Devri konferansı bugün!

Kira Sözleşmesinde Alt Kira ve Sözleşmenin Devri konferansı bugün saat 19:30'da gerçekleştirilecek.

Kira davalarında temyiz sınırını aşanlar temyize tabi tutulacak!

Kira ilişkisinden doğan diğer davalardan üç aylık kira tutarı temyiz sınırının üzerinde olanlar temyize tabi olacak.

Kirada eşin hakları nelerdir?

Kira ilişkisi içinde eşin hakları da var. Ancak bu konu çok fazla bilinmiyor. Peki kirada eşin hakları nelerdir? İşte merak edilen o sorunun yanıtı...

Kiralarını ödeyemeyen işletmelere destek!

Türk Borçlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Kanun ile çatılı iş yerinde kiracı olan esnafların, kiraya verenin yazılı rızası olmadan, kira sözleşmesine ortak alabilmesi veya kira ilişkisini başkasına devredebilmesi planlanıyor.

Türk Borçlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

Türk Borçlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. Kanun kapsamında çatılı iş yerinde kiracı olan esnafların, kiraya verenin yazılı rızası olmadan, kira sözleşmesine ortak alabilmesi veya kira ilişkisini başkasına devredebilmesi amaçlanıyor.

Sakarya'da kurulacak 'Seracılık Mükemmeliyet Merkezi' için Kira Devri Protokolü imzalandı!

Sakarya'nın Akyazı ilçesinde 45 dönümlük alan üzerine kurulacak "Seracılık Mükemmeliyet Merkezi" için Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü, Sakarya Fidancılar Birliği ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi arasında Kira Devri Protokolü imzalandı. 

İş yeri kira sözleşmelerinde yeni düzen!

Yeni Borçlar Kanunu ile kiracıları biraz daha fazla koruyan yeni bir kira ilişkisi öngörüldü. Yeni kanunun yürürlüğe girmesi ile iş dünyasında yer alan kiracılar için 8 yıl ertelendi.

kira ilişkisinin devri Haberi

kira ilişkisinin devri

Kira sözleşmesi devredilebilir mi?

Kanunen kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Sözleşmeyi imzalayan mal sahibi, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlü oluyor.


Bu hüküm, konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı aleyhine değiştirilemez; diğer kira sözleşmelerinde ise, kiracı aleyhine genel işlem koşulları yoluyla bu hükme aykırı düzenleme yapılamıyor. Kiracı ise kira bedelini ödemekle yükümlü oluyor.


Kira ilişkisinin devri..

Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemez. Kiraya veren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamaz.


Kiraya verenin yazılı rızasıyla kira ilişkisi kendisine devredilen kişi, kira sözleşmesinde kiracının yerine geçer ve...