23 / 04 / 2024

Diyarbakır’da yatırım atağı!

Diyarbakır’da yatırım atağı!

Diyarbakır’da tekstil ve turizmde yatırım atağı yaşanıyor. Kentte Türkiye’nin ilk tekstil organize sanayi bölgesinin temeli atıldı. 49 fabrika yatırım için hazır halde.



Doğu'nun başkenti Diyarbakır'da tekstil ve turizmde yatırım atağı başladı. Türkiye’nin önemli markalarının Diyarbakır’da fabrika açacağı açıklandı. İşte Hürriyet'ten Jale Özgentürk'ün haberi...

Geniş bulvarlar, çok katlı ama bir mimari kaygı taşıyan yeni konutlar... Sayıları her gün artan oteller, alışveriş merkezleri... İşletmeye açılmış yıllık 5 milyon yolcu kapasiteli Diyarbakır Havaalanı’ndan kente doğru ilerlerken biraz şaşkınlıkla izliyorum kentin değişimini. En son dört yıl önce gördüğüm kentte, gözle görülür ciddi bir değişim var. Kaldığım Radisson Blu Otel’de oda bulmak bile şans. Kentte bulunan diğer oteller de çoğunlukla dolu. Kayapınar bölgesi canlanmış. Bölgedeki Cadde 75, İstanbul’un Bağdat Caddesi’ne dönüşme yolunda. Geniş ve uzun bulvarın iki tarafına sıralanan kafeleri, restoranlarıyla gençlerin ve Diyarbakırlıların yeni yaşam merkezi olmuş. Özellikle hafta sonlarında Hayal Kahvesi, Leman, Bezgin Bekir gibi mekanlar tıklım tıklım. Türkiye’nin önemli markaları da Diyarbakır’da yerlerini almış.

ÜRETİM BAŞLIYOR

Diyarbakır’da sadece inşaat sektörü değil sanayi için de önemli adımlar atılmaya başlanmış. Türkiye’nin ilk Tekstil Organize Sanayi Bölgesi’nin temeli geçen haftalarda atıldı. 51 firmaya davet gönderilmiş 49 şirket imza atarak ve parasını ödeyerek yatırıma hazır. Bu şirketlerin büyük bölümü ise LC Waikiki, Zara gibi markalara üretim yapacak. Yatırım için bölgeye gelecek olan firmaların büyük bölümü İstanbul’dan.

Turizmde ise bölgenin en önemli zenginliklerinden biri olan Zerzevan Kalesi’ne 400 bin ziyaretçi gelmiş. Bunun 70 bini yabancı. Turizmde gelen ziyaretçi sayısı da yüzde 60’a yakın artmış. Önemli yatırımlardan bir diğeri ise Lojistik Köy. İçinden tren yolu geçen merkezin fizibilitesi tamamlanmış.

Yaşanan acı günlerden sonra geldiğim Diyarbakır’da neler oluyor? Nasıl bir değişim var? Yanıtını bulmak için son seçimlerde yeniden Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığına seçilen Mehmet Kaya’yı arıyorum. Diyarbakır’da ciddi bir yatırım atağı olduğunu söylüyor Kaya. Kentin var olan potansiyelinin harekete geçmeye başladığını, bu hareketliliğin de heyecan yarattığını anlatıyor.

VİZE MERKEZİ

Oda olarak bölgedeki ülkeler için bir Vize Merkezi açma hazırlığında olduklarını, havaalanından 4 gün Almanya, Hollanda gibi ülkelere direkt uçuşların başladığını söylüyor. Tekstil, turizm ve lojistikte merkez haline geleceklerini bunun da yatırımcılar açısından kentin cazibesini artırdığını anlatıyor.

Konuştuğum Diyarbakırlılar da gelişmelerden memnun ama Kaya’nın dediği gibi yine de eksik bir şeyler var. 

SUR’DA MİMARİ REVİZYON

Sur iki yıl önce yaşanan olayların merkeziydi. Bölgede ciddi mağduriyet doğdu. Evler yıkıldı. Sur’un bazı bölgelerine girişler uzun bir süre yasaklandı. Yine süren yasaklar olsa da hayat normale dönmüş. Esnaf, turizmin getirdiği hareketlilikten memnun. Ancak kuyumcular çarşısında işler sıkıntılı. TOKİ’nin yıkılan konutların yerine Diyarbakır mimarisiyle yapacağını açıkladığı 1500 konuttan bir bölümü bitmek üzere. Ancak Sur’da mimari ve yerleşime ilişkin yerel itirazlar sonunda göz önüne alınmış. Kaya, sivil toplum örgütlerinin de devreye girmesiyle yeni alan düzenlemesi yapılacağını söylüyor ve “Diyarbakır mimarisi uygulanmadı. Yanlış yapılmıştı. Şimdi durduruldu. Mimari sıkıntılar giderilecek” diyor.


Geri Dön