26 / 04 / 2024

Doğal gazda Türkiye merkez ülke olacak!

Doğal gazda Türkiye merkez ülke olacak!

Türkiye'nin 7 enerji nakil hattı bulunuyor ve petrol ve doğal gaz rezervlerinin neredeyse yüzde 60'ına denk gelen bir coğrafi alanda yer alıyor bu yüzden enerji de merkez ülke olabilme ihtimali bulunuyor. Doç. Dr. Levent Yılmaz "Türkiye bir geçiş rotası değil. Net bir şekilde ticaret merkezi olarak



Dünyada enerji kullanımı her geçen gün çoğalıyor. Enerji kaynağı olan ülkelerin konumları değerleniyor. Bu coğrafyalara komşu devletlerin stratejik önemi de pekişiyor.

Hazar Havzası, Orta Doğu ve Türkiye, dünyanın ispatlanmış petrol ve doğal gaz rezervlerinin neredeyse yüzde 60'ına denk gelen bir alanda bulunuyor. Enerji kaynağı olan ülkeler ile tüketici pazarları arasında yol üzerinde bulunuyor. Bulunduğu coğrafya dışında ekonomik konumu ile Türkiye'ye enerji sektöründe merkez ülke olmanın avantajını yaşıyor.

Doğal gazda Türkiye merkez ülke olacak!

TÜRKİYE'DE TOPLAM 7 ENERJİ NAKİL HATTI BULUNUYOR

TRT Haber'de yer alan habere göre, Polis Akademisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Yılmaz, Türkiye'nin 14 farklı köşeden doğal gaz girişi yapan bir alt yapısı olduğuna vurgu yaparak, bu alt yapıların hem Batı'dan Doğu'ya hem de Doğu'dan Batı'ya doğal gazı götürebilecek biçimde oluşturulduğunu söyledi.

Türkiye'de toplam 7 enerji nakil hattı bulunuyor, bu hatlardan 5'i doğalgaz, 2'si petrol borusu.

Doğal gazda Türkiye merkez ülke olacak!

TANAP, AVRUPA'NIN ATARDAMARI

Türk Akım, Mavi Akım, TANAP, Bakü-Tiflis-Erzurum ve Rusya-Türkiye doğalgaz boru hattı olarak çalışıyor. Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Irak-Türkiye ise petrol hattı olarak hizmet veriyor.

Türkiye'nin, Avrupa'nın enerji ihtiyacını karşılamada sağladığı katkı kritik önemde...

Avrupa'da bulunan dördüncü doğalgaz atar damarı  güney koridorunun en stratejik ayağını Türkiye'den geçen TANAP (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı) yaşatıyor. Azerbaycan'dan başlayan hat İtalya'ya kadar uzanıyor. TANAP'ın 2026 yılında, senelik  31 milyar metreküp kapasiteye ulaşması öngörülüyor.

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi Başkanı (TESPAM) Oğuzhan Akyener, şu sözleri söyledi:

"Boru hatları ve ilgili alt yapı Türkiye'nin hem daha yüksek potansiyelle gaz tedarik edebilmesini sağlayacakken uluslararası arenadan baktığımızda Türkiye ve Türkiye'ye erişebilecek marketler Avrupa Birliği gibi büyük gaz marketleri için de birincil öncelik hale gelir."

Doğal gazda Türkiye merkez ülke olacak!

TÜRKİYE'DEN GELEN NORMALLEŞME ADIMLARI

Türkiye, Doğu Akdeniz ile laradeniz'de sondaj ve sismik arama çalışmalarını devam ettiriyor. Diğer yandan bölge ülkeleriyle normalleşme girişimleri düzenliyor.

Doç. Dr. Levent Yılmaz ise şu ifadeleri kullandı:

"Nasıl Rusya-Ukrayna tarafında barış masasını Türkiye'nin kurabileceği yönünde net bir algı oluştuysa aynı şekilde enerji konusunda da Türkiye bir geçiş rotası değil. Net bir şekilde ticaret merkezi olarak da karşımıza çıkmış olacak"

Yükselen enerji isteğinin sonucu olarak kaynakların çoğaltılması ise Türkiye'nin öncelikleri arasında. Bu yüzden yeni enerji nakil hattı projelerinde çalışılıyor.

Savaş doğal gaz ve petrol fiyatlarını uçurdu!

Doğalgaz faturasında ismi olanlar dikkat! 1.150 liralık destek ödemesi almak için!

Doğal gaz faturası 200 TL'den fazla geliyorsa dikkat! Faturanızı düşürecek tek şey...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön