26 / 04 / 2024

Doğalgaz krizi çimento sektörünü vurdu!

Doğalgaz krizi çimento sektörünü vurdu!

Enerji tüketiminde ikinci sektör konumunda bulunan çimento fabrikalarının doğal gaz kesintileri sebebiyle büyük bir kısmının üretime ara vereceği aktarılırken, fırının içindeki tuğlaların dökülmesi sebebiyle bozulan bir fırının 9 aya kadar üretimden kopabileceği belirtiliyor.  



Doğal gaz kesintisi en fazla enerji tüketiminde bulunan ikinci sektör konumunda olan çimentoda fırınlarda arıza korkusunu gündeme getirdi. Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) tarafından aktarılan bilgiye göre, 56 entegre tesisin üretim gerçekleştirdiği sektörde, doğal gaz kesintileri sebebiyle büyük bir kısmının şehirlere göre üretime ara vereceğine dikkat çekilirken, bu durumun fırınların içindeki tuğlalara zarar verme riski oluşturduğu belirtildi. Doğal gaz alamadığı için fırının içindeki tuğlaların dökülmesi sebebiyle bozulan bir fabrikanın 9 aya kadar üretimden kopabileceği ifade ediliyor.  

Doğalgaz krizi çimento sektörünü vurdu!

Enerji yoğun bir endüstri olan çimentoda doğal gazla, döner fırınların tavlama şeklinde belirtilen ilk ateşlenmesi sürecinde önemli bir role sahip olduğuna vurgu yapan ÇEİS yetkilileri, “Söz konusu ateşlemenin fuel oil kullanılarak da yapılması mümkün, ancak bu çok kullanışlı ve tercih edilen bir alternatif değil. Sektörde yaklaşık 15 yıldır ağırlıklı olarak doğal gaz ile ilk ateşleme yapılmakta. Bundan dolayı, doğal gaz kesintisi olan dönemde devre dışı olan fırınların, yeniden devreye alınması sürecinde zorluk yaşanacağını söyleyebiliriz.” diye konuştu.  


Geri Dön