28 / 03 / 2024

Dönüşüm için sorumluluk almaktan kaçınmayın!

Dönüşüm için sorumluluk almaktan kaçınmayın!

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, hazır arsalar kullanılarak sektörün daha fazla ilerleyemeyeceğini de belirterek, “Planlar hazır. Biz hazırız. Hazır arsa ile bu işin bir sonu yok" dedi




Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya Müteahhitler Birliği Olağan Genel Kurul Toplantısı’na katıldı. SATSO Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleşen programda Başkan Toçoğlu’nun yanı sıra, AK Parti Sakarya Milletvekilleri Ali İhsan Yavuz ve Recep Uncuoğlu, Adapazarı Belediyesi Başkan Vekili Erol Aydın, Kaynarca Belediye Başkanı Zeynur Özel, SESOB Başkanı Hasan Alişan ve birliğe bağlı çok sayıda üye yer aldı.


Elimizde 2,5 Milyonluk Plan Var

Genel kurulun birlik üyelerine hayırlı olmasını temenni ederek konuşmasına başlayan Başkan Toçoğlu, “Birlik olarak başta sizlerin daha sonra bizlerin üzerinde durmamız gereken asli bir mesele var. Müteahhitlik meselesi. Bu meslekten gelmeyen birinin, ‘Ben burada inşaat yapacağım’ demesine engel bir durum var mı? Yok. Bundan daha kötü bir durum olabilir mi? Bu konu askıda kalmış bir konudur. Türkiye’de kanunlar var ama uygulama eksikliği var. İfade ettiğim gibi; bu gibi konulara yoğunlaşmamız gerekiyor. Kat konusu, ‘arazi kalmadı’ meselesi, tüm bunlar tarihi meselelerdir. Bakın size açıkça ifade ediyorum: Sakarya’nın planlanmış tüm bölgeleri 2,5 milyonluk nüfusa hitap edecek şekildedir” diye konuştu.


Hazır Arsalar Sonuç Değil

Toçoğlu, “Bizde planlı alanlar çok fazladır. Mesele bu değil. Mesele bu planlı alanlarımızda nasıl bir çalışma yapacağımızdır. Nasıl bir yapılaşma yürüteceğimizdir. Şimdi kentsel dönüşüm diyoruz değil mi? Bakın arkadaşlar, kentsel dönüşüm İstanbul ve Ankara’da değil, Sakarya’da olur. Sakarya’yı bir dolaşın, dönüşümün bu şehirde yaşandığını görürsünüz. Gerek ilçe belediyelerimizde gerek Büyükşehir olarak bizde altyapısı tamamlanan mahallelerin doneleri mevcut. Gidip bu mahallelerdeki insanlarla bir araya gelebilirsiniz. Sonra da bize gelir: ‘bu şekilde bir dönüşüm planlıyoruz’ diyebilirsiniz. Biz sizinle her zaman işbirliğine hazırız. Şu kolaycılığa kaçmamalısınız: ‘Serpan’da nasıl olsa arsa var. Biri yüzde 26, biri yüzde 27 veriyor’ ama bu hep bu şekilde gitmeyecek” dedi.


Dönüşüm İçin Yanınızdayız

Başkan Toçoğlu konuşmasının devamında ise, “Artık kimse konutlarda yükseklik beklememeli. Bu şehir efsanelerini bırakmalıyız. İş merkezlerinde, iş yerlerinde sınırsız yükseklik olabilir. Ama konutlar meselesinde ister Amerika’ya, ister Avrupa’ya gidin işin başından beri durum aynıdır. İnsanlar standartları belirlenmiş bölgelerde oturuyorlar. Bu nasıl olur? Daha küçük katlı ve daha uygun yerlerde olur. Artık bunları tartışmaya dahi lüzum yoktur. Yeni alanlar açmak için elbette gerekeni yapın. Bizim öyle mahallelerimiz var ki 12 metrelik yollarla o mahalleyi daha yaşanabilir hale getirebilirsiniz. Planları hazır. Biz hazırız. Hazır arsa ile bu işin bir sonu yok. Bir ada belirleyin ve bize deyin ki: ‘Biz bu adadaki vatandaşlarla konuştuk. Anlaştık. Dönüşüm yapacağız. Ama belediyenin de bize şu konuda katkısı gerekiyor.’ Biz sizin her zaman, her konuda yanınızdayız. Çünkü devletimiz de kentsel dönüşüm konusunda çok ciddi teşvik ve destek veriyor. Sizleri destekliyoruz. Tekrardan kongrenin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. Programın devamında konuşan Milletvekilleri Yavuz ve Uncuoğlu ise genel kurulun tüm birlik üyelerine hayırlı olması temennisinde bulundular.





Sakarya Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön